10 Oct, 2023

Vad sparar du till?

Uppdaterad:
10 Oct, 2023

En undersökning som SBAB gjorde för ett litet tag sedan visade att var fjärde person sparade mindre i år jämfört med i fjol.

Därtill så har man ändrat hur man sparar. Fler sparar detta året i sparkonton. Hälften har mer än 100.000 kr sparat på bankkonton. Det får väl ändå ses som en ok "buffert" 

Att just sparande på bankkonto ökar kan ha sina orsaker. Nu för tiden får man bättre ränta, börsen (i alla fall svensk) har varit lite småsur och dessutom kan det vara så att folk i gemen känner större behov av buffertspar i dessa tider.  

En dryg tiondel har dock mindre än 25.000 kr på banken . Var tjugonde har i princip noll. 

Det är inte alltid lätt att spara. Det är inte heller så premierat. Skatt på sparande, ränteavdrag för lån är normalvardag sedan länge. 

För den som söker riskfri bankränta med fria uttag så ligger den i skrivande stund på runt 3,7 % hos många banker. Man får inte så mycket mer om man binder. Vilket tyder på att de flesta aktörer räknar med att räntan inte ska upp så mycket mer.

På börsen får man ta mer risk, men å andra sidan kan det gå upp 3,7 % eller ned 3,7 % på en dag eller två.

För den långsiktige så brukar börsen dock löna sig, med bravur. Det är bara det att man ska inte "gå bort sig" under tiden. Det är så lätt att “spara” mer i tider av eufori och mindre i tider av oro. Även om all historik pekar på att man ska göra tvärt om.

Nåväl. Det viktiga är att vara nettosparare. Sedan får man försöka navigera bäst man kan enligt förutsättningar, situation och mål.

Appropå mål.

Vad sparar du till? 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.