Laddar TradingView Widget
Laddar annons
17 May, 2022

Investera i skog

 

Investera i skog?

 

Alla som läser detta är antagligen väl insatta i börsen med allt vad det innebär. Fonder, aktier, råvaror, hävstänger, bull, bear och allt vad det heter. Det finns dock fler alternativ om man vill investera sina pengar.

 

Ett av alternativen är skog. Det finns nästan lika många sätt att investera i skog som det finns människor och det går inte att täcka upp alla men jag har tänkt rada upp några i alla fall.  

 

  1. Vilka sorters skogsinvesteringar finns det?

  2. Hur investerar man i skog?

  3. Vad kostar det att köpa skog?

  4. Hur väljer vi att investera i skog?

 

Vilka skogsinvesteringar finns det?

Om man vill investera i skog finns det några huvudinriktningar med underkategorier

 

  1. Skogsbolag

Det finns några noterade skogsbolag där man kan köpa aktier i. Här dras våra tankar direkt till Holmen. Holmen är inte ett renodlat skogsbolag men de äger så mycket skog att om man köper 100 aktier i holmen så får man 1,5 hektar skog på köpet om man räknar på deras skogsinnehav. Mer information om Holmen och deras skog finns här

Sen finns såklart SCA, Europas största privata skogsägare med ett skogsinnehav större än Belgien. SCA har delat upp sin verksamhet i en ren skogsdel och en industidel för några år sedan. Beslutet togs på SCA:s stämma 2017. En stämma de brukar hålla i Stockholm trots att SCA har sina rötter i Sundsvallstrakten. Årsstämman i SCA brukar hållas i Stockholm i mitten av april. Ni som ännu inte besökt någon årsstämma rekommenderas att göra det. Varför inte SCA:s stämma?

Även Stora Enso sitter på ett betydande skogsinnehav då de äger stora delar av Bergvik skog. Mindre ägare i Bergvik är FAM AB (Perssons), Länsförsäkringar, Billerud Korsnäs, 3:e AP-fonden, Nordea, Tham Invest mfl.

Det finns även andra typer av aktier för den som är lite mer riskbenägen; Latvian Forest. Här rekommenderas man dock att sätta sig in i östeuropeiskt skogsbruk innan man köper anser Aktiepappa. Vilket är rätt så svårt.

 

  1. Direktköp

Detta är det absolut roligaste sättet att äga skog såklart men även det mest krävande både vad gäller tid, kunskap och pengar. Om vi letar efter något centralt i södra delarna av Sverige hittar vi denna fina fastighet på 82 hektar skogsareal med ett fint virkesinnehav om totalt 27 000 kubikmeter skog. Fastigheten ligger just nu ute till salu för 6,5 miljoner/anbud. Den innehåller även en hel del areal vatten men det lämnar vi därhän.

Som skogsägare kan man välja tre alternativ:

 

1.      Sköta skogen helt själv vilket hade varit en rätt härlig sysselsättning om man är stark och frisk och vill motionera. Jag kommer direkt att tänka på ett par, tre bloggare som hade passat perfekt med denna sysselsättning. (cornucopia? och miljonär innan 30 till exempel) Är man riktigt sparsam kan man nästan få till någon form av självhushållning tänker jag.

 

2.      Nästa steg är att man håller koll själv men köper in arbetskraft när något skall göras. Det finns gott om hjälp att får för att lära sig det grundläggande i att sköta en skogsfastighet. Allt från billiga kurser hos studiefrämjandet för några hundralappar till avancerade kurser hos Skogsstyrelsen mfl för ett gäng tusenlappar.

 

3.      Ett tredje alternativ är att man väljer att köpa in alla tjänster, från bokföring och bedömning och skötsel av ett företag som ägnar sig åt denna typ av verksamhet. I detta fall blir det nästan som en skogsaktie fast man har mer makt och är mer riskutsatt som enda ägare.

 

  1. Fonder

På samma sätt som vissa företag gjort affärer av att äga fastigheter i fonder och sälja ut delar av dessa till privatpersoner har andra företag gjort med skog. När det gäller skog tycker jag personligen att det passar lite bättre men det är min personliga uppfattning. Euroforest  dyker tex upp om man googlar.

Vill man ha lite mer traditionella fonder så fanns tidigare både Robur Skogsfond och Nordea Foresta. Robur har numera slagits samman med andra råvaror i Robur råvarufond.

Även Avanza erbjuder on Skogsfond i Skogsfond Baltikum A. Detta är en börshandlad fond som rört sig ganska trött de senaste åren.

 

  1. Hur investerar man i skog?

Vissa av ovanstående skogsinvesteringar kan göras via den vanliga Avanza- eller Nordnetappen. Andra kräver att man letar upp skog och köper den via mäklare och lagfart men dessa senare alternativ (nr 2) är kanske lite mer för den vane fastighets- eller skogsinvesteraren.

 

  1. Vad kostar det att investera i skog?

Hur långt är ett snöre? Det är som ni förstår inte helt enkelt att sätta ett pris på vad skog eller skogsmark kostar. Det beror så mycket på. Enklast är nog att prissätta alternativ 1 eller 3. Skogsaktier och fonder. Holmens aktie kostar idag 527 kr per B-aktie och SCA kostar 177 kr. Fonderna prissätts även de av marknaden dagligen och för båda dessa utgår sedvanligt courtage enligt den courtageklass varje person valt och har. När det kommer till alternativ nr 2, direktköp så tillkommer först och främst köpesumman för själva skogsmarken såklart och den avgörs utifrån hur tillväxten på marken ser ut, hur det ser ut med träden som står där idag och hur tillgänglig skogsmarken är. En rejäl bit skog i Småland som är beväxt med tallar redo att avverkas blir såklart mycket dyrare att köpa än en kalavverkad yta som kräver återplantering uppe i Norrland.

Till köpet tillkommer även här ”courtage” i form av lagfart. Lagfarten är en typ av skatt som staten tar ut för alla som köper fastighete i Sverige. Köper ett bolag en fastighet är lagfarten 4,25 % och om en privatperson köper en privatbostad så utgår lagfart på 1,5 %. Till den procentuella lagfarten tillkommer en fast avgift på 825 kr.

 

  1. Hur investerar vi i skog?

Antagligen lyser det igenom att Aktiepappa är mest förtjust i alternativ 2; att direktäga. Det kan bero på att jag vill ha friheten att göra vad jag vill och det kan även bero på att jag tycker om att vara ”hands on” och verkligen vara involverad. Och om man vill vara lite mer negativ i sin tolkning så kan det bero på någon form av kontrollbehov. Till saken hör att aktiepappa faktiskt besitter en hel del av de kunskaper som krävs för att äga och driva en ekonomiskt framgångsrikt skogsfastighet vilket gör det lättare att ta steget till direkt ägande. Sannolikt är det en kombination av ovanstående faktorer som gör att direktägt är förstavalet trots att Holmen är ett av portföljens största innehav.

 

Vad tror ni om skog? Och vad har ni för alternativ till börsen för att sprida riskerna och samtidigt ha roligt?

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.