Nyhet
26 Feb, 2024

AI: Microsoft tar minoritetsandel i franska Mistral AI - FT

Uppdaterad:
28 Feb, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det amerikanska it-konglomeratet Microsoft tar en minoritetsandel i det franska AI-uppstartsbolaget Mistral, rapporterar Financial Times med hänvisning till källor.

Avtalet med Mistral AI medför att det franska bolaget blir det andra efter ChatGPT-skaparen OpenAI att leverera språkmodeller ("commercial language models") till Microsofts mjukvaruplattform Azure. AI-mjukvarornas förmåga att generera begripligt text-, bild- och kodinnehåll för användare ses som en möjlig revolution inom flera industrier.

Mistral startades för blott 10 månader sedan och fick en värdering på 2 miljarder euro i den senaste kapitalanskaffningsrundan i december, då 400 miljoner euro togs in. Detta kan kontrasteras till OpenAI, vars värdering uppskattats till 86 miljarder dollar, värderingen för vilken tidiga ägare och nyckelanställda tillåtits sälja aktier.

Till skillnad från OpenAI har Mistral AI ett öppet förhållningssätt visavi språkmodellerna. Källkoden för dessa kommer vara öppen, vilket betyder att koden bakom språkmodellen är tillgänglig för tredjeparters allmänna insyn.

De stora amerikanska techbolagens investeringar i AI-bolag har hamnat under lupp hos konkurrensgranskare i såväl USA som EU och Storbritannien. Även bolag som Amazon och Google har gjort stora satsningar inom AI-fältet, som bidragit starkt till det framtidshopp som väglett flera av världens börsmarknader till nya rekordnivåer. Den främsta bidragaren till uppgången har varit det amerikanska AI-chipbolaget Nvidia, som klivit om Tesla och blivit USA:s tredje största börsbolag.


 


TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.