Nyhet
2 Feb, 2024

AXICHEM: GENOMFÖR FÖRETRÄDESEMISSION OM 40 MLN KR (OMS)

Uppdaterad:
2 Feb, 2024

(Omsändning: skickades första gången på torsdagskvällen)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Axichem, verksamt inom industrikemikalier, genomför en företrädesemission om cirka 40,3 miljoner kronor.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Företrädesemissionen består av units, där varje unit består av fem A-aktier och fem teckningsoptioner. Teckningskursen per unit uppgår till 7:50 kronor, motsvarande 1:50 kronor per aktie. Bolaget stängde torsdagens handel vid 3:21 kronor. Varje aktie berättigar till en uniträtt och fyra uniträtter ger rätten att teckna en unit. Företrädesemissionen omfattas till 70 procent av tecknings- och garantiåtaganden.

Företrädesemissionen uppgår till 40,3 miljoner kronor och emissionskostnaderna beräknas bli 6,6 miljoner kronor. Nettolikviden ska bland annat användas till att återbetala ett konvertibellån om 5,5 miljoner kronor.

Vidare ska drygt 16 miljoner kronor användas för lager, produktion och marknadsföring. Runt 8 miljoner kronor går till affärs- och organisationsutveckling samt rörelsekapital. Därtill ska 4 miljoner användas till regulatoriska processer med fokus på kompletterande studier till en ansökan för marknadsgodkännande av Axiphen i EU, skrivet Axichem.

"Det är bolagets bedömning att det befintliga rörelsekapitalet inte är tillräckligt för att genomföra bolagets affärsplan under de kommande tolv månaderna, där kostnader för kommersialisering av aXiphen och aXivite, investeringar och kostnader för marknadsgodkännande av phenylcapsaicin (aXiphen) i EU, samt delåterbetalning av konvertibellån, är planerade", heter det.

Styrelsen har även beslutat att uppta ett nytt konvertibellån från Formue Nord om cirka 5,3 miljoner kronor, som delvis ersätter ett befintligt konvertibellån.

För Axiphen i Brasilien uppdateras målsättningen till att nå en försäljning om 10 miljoner kronor under innevarande år och därefter en försäljning om drygt 40 miljoner kronor 2025.

Fortsättningsvis har bolaget inom marknadsområdet kosttillskott en målsättning om att under tredje kvartalet 2024 nå en ackumulerad försäljning av Axivite på 20–25 miljoner kronor, räknat från februari 2023. Ledtider för produktutveckling och lansering av konsumentprodukter inom de avtal som Axichem har med Iovate och Uriach har varit något längre än förväntat. Antalet produkter som lanserades under 2023 har därför varit något färre än planerat, vilket påverkat försäljningen. Nya produkter förväntas lanseras under 2024 och Axichem erhöll kring årsskiftet de första orderna från Uriach till ett sammanlagt värde om cirka 650.000 SEK. Axichem för också diskussioner om samarbeten med ett antal aktörer inom sport och träning som kan resultera i nya avtal och intäkter under 2024, skriver bolaget.

Teckningsperioden för företrädesemissionen löper från och med den 11 mars till och med den 25 mars.

Offentliggörandet av delårsrapporten för det fjärde kvartalet 2023 ändras till den 5 mars 2024.TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.