Marknadskommentar
13 Feb, 2024

BÖRSEN: INLEDNING PÅ NEDSIDAN VÄNTAS PÅ TISDAGEN

Uppdaterad:
13 Feb, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen väntas öppna något lägre på tisdagen. En rad rapporter har fortsatt att strömma in under morgonen, men mestadels från lite mindre bolag.

I Asien höll börserna i Kina fortsatt stängt för firandet av det kinesiska nyåret. I Tokyo noterades en teknikdriven kursrusning.

USA-börserna stängde måndagen på båda sidor om nollstrecket. En försvagning noterades under den senare delen av handeln. Räknat från Stockholmbörsens stängning var S&P 500 index ned 0,5 procent.

Vid 8.15-tiden visade terminerna för de ledande Europabörserna på en vikande börsöppning Noteringarna för Frankfurt och Paris visade på nedgångar om 0,3 procent vardera. Förhandeln i Stockholm hos IG indikerade en nedgång på 0,2 procent.

Styrelsen i fastighetsbolaget Balder har beslutat om en riktad emission på knappt 1,2 miljarder kronor. Teckningskursen låg på 64:85 kronor, marginellt lägre än måndagens stängningskurs. Kapitalet möjliggör återköp av upp till 200 miljoner euro av fastighetsbolagets utestående hybridkapital och nyemissionen innebär en utspädningseffekt om cirka 1,5 procent i förhållande till antalet aktier och cirka 1,0 procent i förhållande till antalet röster.

Pareto Securites har valt att höja sin rekommendation för Balder till köp från behåll samtidigt som riktkursen sätts upp till 74 kronor från 64 kronor.

Kundanskaffningsbolaget Catena Media visade ett tapp i det justerade ebitda-resultatet i det fjärde kvartalet på 88 procent till 1,5 miljoner euro (11,8). Bolaget förväntar sig återgå till organisk tillväxt under andra halvan av 2024. Helårets justerade ebitda-resultat väntas hamna i intervallet 20 till 30 miljoner euro. Bolaget uppdaterade även sina finansiella mål för perioden 2023 fram till 2026.

Apropå finansiella mål upprepade Peab sina finansiella mål samt övriga externa mål inför tisdagens kapitalmarknadsdag.

Wihlborgs förvaltningsresultat var 366 miljoner kronor i det fjärde kvartalet. Analytikerna hade räknat med ett förvaltningsresultat på 396 miljoner kronor enligt Infront konsensus. Utdelningen på 3:15 kronor per aktie låg över det väntade värdet på 3:07 kronor per aktie.

Boozts näst största ägare Ferd har sålt 1,68 miljoner aktier för en snittskurs motsvarande 126:30 kronor per aktie. Sammanlagt uppgick försäljningarna till drygt 211 miljoner kronor.

Indexleverantören MSCI har gjort sin kvartalsvisa uppdatering för ett antal aktieindex, enligt MSCI:s hemsida. Förändringarna träder i kraft efter stängning den 29 februari 2024.

För MSCI Global Small Cap läggs Addnode, Alligo, Rusta, Yubico till medan Resurs Holdings tas bort.

För MSCI Global Micro Cap läggs tre aktier till medan elva tas bort.

Nordea tar upp bevakning av Scandic Hotels med en köprekommendation och en riktkurs på 76 kronor.

Avanza har fått en höjd rekommendation till neutral från sälj av Citi Investment Research.

Ratos har fått en sänkt riktkurs av Pareto till 46 kronor från tidigare 48 kronor med en upprepad köprekommendation.

Pareto har sänkt sin riktkurs för Sedana Medical till 35 kronor från tidigare 40 kronor med en upprepad köprekommendation.TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.