Nyhet
2 Oct, 2023

CLAS OHLSON: KÖPER BOLAGET SPARES FÖR MOTSV VÄRDERING 500 MLN KR (NY)

Uppdaterad:
2 Oct, 2023

(Tillägg: mer information löpande i text)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Clas Ohlson förvärvar cirka 91 procent av aktierna i Spares Europe, ett företag inom reservdelar och tillbehör för elektronikprodukter samt batterier.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Köpeskillingen motsvarar en värdering om cirka 500 miljoner kronor på kassa och skuldfri basis (EV), samt en potentiell tilläggsköpeskilling på upp till 225 miljoner kronor.

Förvärvet stärker Clas Ohlsons kärnaffär och skapar nya tillväxtmöjligheter inom ett växande marknadssegment, heter det.

Under den oreviderade tolvmånadersperioden som slutade den 30 juni 2023 omsatte Spares cirka 820 miljoner kronor med ett justerat ebita-resultat på cirka 49 miljoner kronor, motsvarande en justerad ebita-marginal om 6 procent för koncernen proforma.

Clas Ohlson bedömer att förvärvet vid tillträdet kommer bidra till att öka vinsten per aktie.

"Förvärvet stärker vår position när det gäller både tillbehör för elektronik och reservdelar som förlänger livslängden på kundernas produkter. Med Spares adderar vi dessutom batterier till mer än 200.000 elektroniska apparater och kan flytta fram vår position som batteridestination", kommenterar Clas Ohlsons vd Kristofer Tonström.

Spares grundades 2012 av bröderna Talal och Michel Alshammari.

"Sedan start har bolaget vuxit med lönsamhet genom att vara väl positionerat på den växande marknaden för reservdelar och återanvändning av elektronik, samt mot skiftet till batteridrivna produkter", skriver Clas Ohlson.

Spares huvudsakliga försäljningsmarknader är Sverige, Norge, Danmark och Finland, men närvaro finns även i Tyskland och Nederländerna. Därutöver distribuerar bolaget reservdelar och andra produkter till mindre företagskunder i Europa via Spares och Zand. Verksamheten har omkring 75 anställda, med huvudkontor och logistikcenter i Malmö.

Den initiala köpeskillingen för 91 procent av aktierna i Spares motsvarar cirka 430 miljoner kronor. Därutöver tillkommer en tilläggsköpeskilling på upp till 225 miljoner kronor som baseras på att vissa tillväxt- och lönsamhetsmål uppfylls under en period som slutar som tidigast 31 maj 2024 och som senast 31 juli 2024. Vid full tilläggsköpeskilling kan multipeln som mest uppgå till 10.5x Spares ebita-resultat. Den initiala köpeskillingen ska erläggas vid tillträde, vilket förväntas ske i november 2023. Finansiering sker genom banklån och likvida medel.

Spares kommer fortsätta driva verksamheten som separat bolag enligt en decentraliserad struktur, och kommer att konsolideras inom Clas Ohlson-koncernen.

Säljare är Verdane, som varit huvudägare i bolaget sedan 2018, samt vissa mindre aktieägare inklusive ledningen. I samband med transaktionen återinvesterar bolagets vd Talal Alshammari och flera nyckelpersoner en väsentlig del av sina aktieinnehav, heter det.TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.