Nyhet
8 Feb, 2024

ECB: Behöver mer bevis för att inflationen sjunker - Lane

Uppdaterad:
9 Feb, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Inflationen behöver sjunka mer innan ECB-ledamöterna är säkra på att målet är i sikte.

Det sade ECB:s chefekonom Philip Lane på torsdagen.

Han sade att penningpolitiken noga behöver balansera riskerna med att hålla räntan för hög för länge mot riskerna med att för tidigt lämna den oförändrade hållning de haft sedan i september.

"Vad gäller den sammantagna värderingen av vår policybana, så behöver vi komma längre i disinflationsprocessen innan vi kan vara tillräckligt säkra på att inflationen kommer att nå målet i rätt tid och ligga kvar där på ett uthålligt sätt", sade han.

Inkommande data pekar mot att disinflationsprocessen går fortare än väntat, även om implikationerna på medellång sikt är oklara. Samtidigt kommer styrkan i återhämtningen, finanspolitiken, lönerna och den omfattning som företagen absorberar högre inputkostnader, allt i en kontext av ökad geopolitisk osäkerhet, ha en inverkan på inflationsutsikterna.

Prognoserna vid marsmötet kommer då att ge en mer sammanhängande bild av utsikterna.

Han konstaterade också att många löneavtal kommer att förnyas i början av 2024, och att uppdateringar av deras egen "wage tracker" kommer att ge viktig information om lönedynamiken.

"De tillgängliga indikatorerna är i stort förenliga med den avtagande löneprofil som spåtts i den senaste prognosen", sade han.


 


TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.