Marknadskommentar
11 Oct, 2024

EUROPABÖRSER: AIRBUS GICK STARKT PÅ STIGANDE BÖRSER, STOXX 600 + 0,5%

Uppdaterad:
11 Oct, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europabörserna handlades mestadels uppåt på fredagen, med bilsektorn motströms. Samlingsindexet Stoxx 600 adderade en halv procent.

I Frankfurt steg DAX med 0,8 procent medan Parisbörsens CAC 40 lyfte 0,5 procent.

Flygplanstillverkaren Airbus toppade indexen i båda länderna, upp drygt 4 procent. Airbus vd uppgav på fredagen att bolaget övervakar Boeingstrejken, men att de ännu inte sett någon direkt påverkan på antalet komponenter som levereras av gemensamma leverantörer.

Bland de europeiska biltillverkarna handlades Volkswagen ned 0,6 procent efter att fordonskoncernen redovisat att försäljningsvolymerna under det tredje kvartalet sjunkit drygt 7 procent.

Under torsdagen rapporterade även BMW och Mercedes-Benz båda en sjunkande försäljning i det tredje kvartalet.

Vidare i sektorn kom uppgifter om att fordonskoncernen Stellantis har lanserat en plan för ledarskapsförändringar för när vd Carlos Tavares kontrakt löper ut under 2026. Personer på flera ledande positioner kommer då bytas ut. Stellantis sjönk cirka 2,5 procent i Paris.

Londonbörsens FTSE 100 var samtidigt upp 0,2 procent.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.