Nyhet
14 Nov, 2023

FASTPARTNER: MOODY'S SÄNKER KREDITBETYG TILL B1 FRÅN BA3 (NY2)

Uppdaterad:
14 Nov, 2023

(Tillägg: från stycke sju)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Kreditutvärderaren Moody's har på tisdagen sänkt sitt kreditbetyg för fastighetsbolaget Fastpartner till B1, från tidigare Ba3, med fortsatt negativa utsikter.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Nedgraderingen till B1 speglar Fastpartners fortsatta utmaningar från höjda räntor, försvagade utsikter för fastighetsvärden och ökad marginalkostnad för skulder, vilket resulterar i en svag ränteteckningsgrad, skriver Moody's.

Moody's skriver samtidigt att nedgraderingen tar hänsyn till Fastpartners kommande refinansieringsbehov av obligationer och banklåneinstrument under de kommande åren.

"Vi är medvetna om att Fastpartner har tillräckligt med obelånade tillgångar för att refinansiera kommande obligationsförfall med säkerställd bankskuld", uppger man.

Moody's tror att bankerna sannolikt kommer att släppa igenom potentiella konvenansbrott med tanke på fastighetsbolagets "goda hyrestillväxt" och den ökande uthyrningsgraden i Fastpartners fastigheter, uppger Moody's vidare.

I juni, i samband med att Moody's sänkte Fastpartners kreditbetyg från Baa3 till Ba1, uppgav Fastpartners vd Sven-Olof Johansson att kreditbetygssänkningen har marginell betydelse för fastighetsbolaget.

"Vi har på senare tid jobbat mycket med att stärka vår finansiella stabilitet genom att förlänga löptider på våra befintliga banklån och RCF-avtal. Innebörden av dessa åtgärder är att vi har likviditet för att hantera samtliga skuldförfall för en period överskridande 30 månader. Mot bakgrund av detta och bolagets relativt låga andel utestående obligationslån har det sänkta kreditbetyget marginell betydelse för bolagets dagliga verksamhet", hette det då.

När Moody's i juli sedan sänkte kreditbetyget ytterligare var kommentaren från Fastpartner-vd:n kort:

"Vi har fortsatt att förstärka vår likviditet och vi anser att en god likviditet är väsentligt mycket viktigare än om räntetäckningsgraden är 2,0 eller 1,9".

Sven-Olof Johansson eller Fastpartner har ännu inte kommenterat tisdagens nedgradering från Moody's.

Fastpartner-aktien var vid 15-tiden upp 8,6 procent på en i övrigt stigande börs med fastighetssektorn i topp efter positiva inflationssiffror från både USA och Sverige.TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.