Redaktionen
23 Sep, 2024
clean motion emission 2024

Hög tillväxtpotential för Clean Motion

Uppdaterad:
24 Sep, 2024

Flera faktorer pekar på att emissionsaktuella Clean Motion kan öka sin tillväxt kraftigt i närtid. Vi belyser några nedan. 

Typgodkännande i EU samt Norge och Schweiz

Clean Motion är ett svenskt e-mobilitybolag som har specialiserat sig på att utveckla, tillverka och sälja lätta eldrivna transportfordon för stadsmiljö. Såsom framgått av tidigare nyhet har bolagets senaste modell EVIG blivit typgodkänt och kan nu säljas i EU, Schweiz och Norge. Genom typgodkännandet har hela den europeiska marknaden öppnats upp, vilket avsevärt ökar bolagets tillväxtpotential. 

Nyligen tillkännagav Clean Motion dessutom att de har ingått ett strategiskt samarbete med Luxury Carts Group i Saudiarabien. Genom samarbetet stärker bolaget sin närvaro i regionen samtidigt som tillväxtmöjligheterna förbättras ytterligare.

Flertalet fördelar

EVIG har flera fördelar jämfört med konventionella elfordon. Förutom ett betydligt lägre inköpspris uppstår tio gånger lägre koldioxidutsläpp vid tillverkning och fem gånger högre energieffektivitet vid användning. Detta resulterar i både en mer hållbar drift och förbättrad ekonomi för kunden. 

Starkt växande marknad

Klimatsatsningar inklusive allt fler begränsningar i stadskärnor av konventionella fordon, visar tydligt på en växande efterfrågan på bolagets produkter. Enligt analyshuset Mordor Intelligence förväntas marknaden för elektriskt lätta kommersiella fordon (eLCV) öka med i genomsnitt ca 25% per år, vilket skulle resultera i ett marknadsvärde om 220 MdUSD 2030. Tillväxten drivs delvis av en högre efterfrågan på elektrifierade fordon men också av strängare klimatregleringar. 

clean motion emission

Kan snabbt nå lönsamhet

Under början av 2024 flyttade bolaget till en större produktionsanläggning med initial kapacitet om 50 fordon per månad. För att nå lönsamhet behöver bolaget dock endast uppnå en månadsförsäljning om 15-20 fordon. Detta tack vare höga bruttomarginaler och låga operativa kostnader.

Clean Motion har goda möjligheter att skala upp tillverkningen i denna anläggning ytterligare, samtidigt är fordonen konstruerade på ett sätt som gör det möjligt för tredjepartstillverkare och licenstagare att snabbt och med minimala investeringar producera bolagets produkter.

Stort intresse för bolagets produkter

Sedan typgodkännandet har bolagets fordon genererat stort intresse bland flera ledande operatörer och företagsledningen ser goda möjligheter att snabbt bygga upp orderstocken. De har bland annat blivit kontaktade av en av Europas största postleverantörer, vars kravspecifikationer matchar EVIG mycket väl.

Sammanfattning av teckningserbjudande

  • Villkor: De som på avstämningsdagen den 12 september 2024 är registrerade som aktieägare i Clean Motion äger företrädesrätt att teckna units. För varje befintlig aktie erhålls en (1) uniträtt där sju (7) uniträtter krävs för att teckna fyra (4) units. En (1) unit innehåller två (2) aktier och en (1) teckningsoption av serie TO3.
  • Teckningsperiod: 16 september - 30 september 2024
  • Handel med uniträtter: 16 september - 25 september 2024
  • Kapitaltillskott före emissionskostnader: 44,7 MSEK
  • Kapitaltillskott efter emissionskostnader och kvittning: 34,3 MSEK. Ca 47% av emissionskostnaderna avser ersättning för garantiåtaganden, förutsatt att samtliga garanter väljer kontant ersättning.
  • Erhållit teckningsförbindelser och garantiåtaganden, motsvarande ca 60% av företrädesemissionen från bland annat ledning och styrelse. 
  • Antal aktier före emission: 71 108 152
  • Antal aktier efter emission: maximalt 152 374 608
  • Utspädning: ca 53% vid 100% teckning.
  • Teckningskurs: 1,10 SEK per unit, motsvarande en teckningskurs om 0,55 SEK per aktie. Courtage utgår ej och teckningsoptioner emitteras vederlagsfritt. 

Läs även

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.