Nyhet
28 Sep, 2023

IPO: ÅRETS STÖRSTA TYSKA NOTERING SCHOTT PHARMA INLEDER UPPÅT

Uppdaterad:
28 Sep, 2023

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Hälsovårdsbolaget Schott Pharma, som tillverkar medicinska glasbehållare, steg cirka 10 procent när aktien började handlas på Frankfurtbörsen på torsdagen.

Moderbolaget Schott räknar med att ta in upp till 935 miljoner euro (cirka 10,8 miljarder kronor) genom aktieförsäljningar i samband med noteringen, skriver Reuters.

Börsnoteringen är den största i Tyskland i år och Frankfurtbörsen visar enligt Bloomberg News positiva tecken på en europeisk noteringsmarknad som i övrigt ännu är trög. Bland andra noteringar i Tyskland i år märks vätgasbolaget Thyssenkrupp Nucera och webbhostingföretaget Ionos.

En stor investerare i Schott Pharma i samband med noteringen är Qatar Investment Authority, som i egenskap av nyckelinvesterare har köpt aktier i bolaget för 200 miljoner euro.

Schott Pharma tillhandahåller behållare för injicerbara läkemedel. Ett par av företagets produkter är förhandspåfyllda vaccinsprutor samt ampuller som är designade för att försvåra läkemedelsförfalskningar. Bolaget omsatte under 2023 års första nio månader 670 miljoner euro och redovisade ett ebitda-resultat på 187 miljoner.

Schott Pharma handlades vid 10-tiden till 29:66 euro per aktie, motsvarande ett börsvärde på strax under 4,5 miljarder euro (cirka 52 miljarder kronor). Teckningskursen vid noteringen var 27 euro.TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.