Marknadskommentar
1 Dec, 2023

NEW YORK: POWELL TALADE UPP BÖRSERNA, S&P 500 +0,6%

Uppdaterad:
2 Dec, 2023

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-börserna avslutade fredagens handel med stigande huvudindex efter att Fed-chefen Jerome Powell tal tolkats som något duvaktigt.

När stängningsklockorna ringt färdigt var S&P 500 upp 0,6 procent till 4.595 och räknat från svensk börsstängning steg indexet 0,5 procent. Nasdaqs kompositindex stängde upp 0,6 procent till 14.305. Dow Jones industriindex ökade samtidigt 0,8 procent till 36.245.

Fed-chefen Jerome Powell sade att de senaste inflationssiffrorna är välkomna, men att det krävs mer för att nå 2-procentsmålet. Enligt Jerome Powell är det även för tidigt att spekulera i när penningpolitiken lättas och det är också för tidigt att fastslå med säkerhet om den nuvarande hållningen är tillräckligt restriktiv.

Det som finansmarknaderna tog fasta på var däremot kommentaren om att Fed höjt räntan "långt in i restriktivt territorium". Enligt Bloomberg News signalerade även Fed-chefen att Fed-ledamöterna förväntar sig att lämna styrräntan oförändrad vid mötet i mitten av december.

Medan börserna fick fart efter talet vid 17-tiden, sjönk i stället statspappersräntorna. Tioårsräntan föll 12 punkter till 4,22 procent och i kortare löptider var rörelserna större. Dollarn försvagades samtidigt mot såväl euron som yenen. Dollarindexet var ned 0,3 procent.

Bland börsbolagen backade Pfizer över 5 procent. Läkemedelsbolaget ska stoppa utvecklingen av en variant av sitt viktnedgångsmedel danuglipron med två doseringar per dag. Däremot planerar bolaget fortsatt med att släppa studiedata för varianten med en dosering per dag.

Paramount Global lyfte 9,5 procent. Wall Street Journal rapporterar att företaget har fört diskussioner med Apple om möjligheten att paketera de båda bolagens streamingtjänster till ett rabatterat pris.

Tesla inledde leveranser av Cybertruck på torsdagen. Grundpriset på strax under 61.000 dollar var högre än den initiala prognosen och aktien backade 0,7 procent efter en nära 2-procentig nedgång föregående handelsdag.

Sminkbolaget Ulta Beauty lyfte nästan 11 procent efter att ha höjt den nedre delen av sitt prognosintervall för helårsperioden.

Datortillverkaren Dell föll 5,2 procent trots att vinsten per aktie överraskade positivt. Så var däremot inte fallet för försäljningssiffrorna.

Bland rekommendationsändringar sågs det kinesiska teknikkonglomeratet Alibaba sjunka 1,2 procent i spåren av att Morgan Stanley sänkt sin rekommendation till jämvikt. Morgan Stanley pekade på en långsammare än väntad återhämtning för Alibabas molnverksamhet.


Graf: S&P 500 fredagen den 1 december

image

Källa: InfrontTradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.