Marknadskommentar
13 Jun, 2024

NEW YORK: TEKNIKSEKTORN STARK PÅ BLANDAD BÖRS, S&P500 +0,2%

Uppdaterad:
14 Jun, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-börserna stängde blandat på torsdagen, men tekniksektorn fick stöd av fortsatta uppgångar för halvledarbolag.

Vid börsstängning var breda S&P 500 upp 0,2 procent till 5.434, motsvarande en uppgång om 0,2 procent räknat från Stockholmsbörsens stängning. Nasdaqs kompositindex steg 0,3 procent till 17.668, medan Dow Jones industriindex sjönk 0,2 procent till 38.647.

Före börsöppning visade färska makrodata att producentpriserna i USA sjönk 0,2 procent i maj jämfört med föregående månad. Väntat var en ökning med 0,1 procent.

"Fed kan prata hökaktigt, men de är också databeroende /…/ och när dagens PPI-siffra visar förbättring ser marknaden att Fed kan ändra sin milt hökaktiga ton ganska snart med fortsatta förbättringar i inflationsdata", sade Ryan Detrick, chefsstrateg vid Carson Group, till Reuters.

Bland enskilda aktier lyfte Tesla-aktien drygt 3 procent efter att elbilstillverkarens ägare har röstat för det omstridda tioåriga ersättningspaketet till vd Elon Musk värt 56 miljarder dollar.

Det amerikanska halvledarbolaget Broadcom rusade 12 procent efter att chiptillverkaren rapporterat över intäkts- och vinstförväntningarna efter onsdagens stängning. Detta i kombination med att de ska genomföra en 10:1 aktiesplit, likt sektorkollegan Nvidia.

Restaurangkedjan Dave & Busters tappade 11 procent efter missade kvartalsförväntningar för första kvartalet.

Goldman Sachs har publicerat en sektoranalys för just restauranger där investmentbanken identifierat ett antal köpvärda aktier. Favoriten är Chipotle Mexican Grill, som steg 3 procent på torsdagen.

Goldman Sachs är positivt inställda till bolagets tillväxtmöjligheter och ser en kurspotential på 18 procent på tolv månaders sikt.

Ford backade 1,2 procent. Bolaget har avslutat program för elbilar som krävde att återförsäljare investerade uppåt 1 miljon dollar för att sälja elbilarna.

På räntemarknaden var den amerikanska tioåringen ned 7 punkter till 4,24 procent.


Graf: S&P 500 på torsdagen.

image

Källa: InfrontTradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.