Marknadskommentar
19 Sep, 2024

NORDEN: UPPÅT, ABRUPT EQUINOR-FALL BROMSADE OSLO, VINX 30 +1,4%

Uppdaterad:
19 Sep, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Börserna i de nordiska grannländerna var alla på högre nivåer på torsdagen, och samlingsindexet Vinx 30 stängde upp 1,4 procent.

I Oslo stärktes OBX-indexet med 0,9 procent, vilket dock var en noterbar inbromsning från dagshögstanivåerna efter att energibolaget Equinor inför stängning förlorade över 3 procentenheter till en dagsnedgång på 1,4 procent.

Norska TDN citerade en rad nyheter som bidragande, däribland rapporter om att Ukraina har nått en överenskommelse om transitering av gas från Azerbajdzjan till Europa, något som ska kompensera när ryska Gazproms försäljningsavtal löper ut vid årsskiftet.

I toppen av storbolagsindexet fanns i stället gödselbolaget Yara med +4,7 procent.

Köpenhamnsbörsen avslutade torsdagshandeln med ett uppställ på 0,4 procent för OMXC25. Novo Nordisk rekylerade upp 1,8 procent från tidigare nedgångar utlösta av att det amerikanska sjukförsäkringsprogrammet Medicare kan komma att pressa priset på bolagets fetmaläkemedel.

Indexuppgången dämpades i stället av nedgångar på 2,2 procent respektive 1,8 procent för medicintekningbolaget Ambu och energiproducenten Örsted.

I Helsingfors var OMXH25-indexet upp 1,2 procent. Bland indexmedlemmarna noterade mjukvarubolaget Qt Group störst uppgång med 5,3 procent, tillsammans med en stark verkstadssektor.

Mot strömmen gick Kone efter att hissbolaget presenterat en ny strategi om ökad digitalisering, tillsammans med finansiella mål. Aktien tappade 2,6 procent.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.