Marknadskommentar
7 Aug, 2023

NORDEN: VESTAS OCH NEL I BOTTEN PÅ BLANDADE BÖRSER, VINX 30 +0,7%

Uppdaterad:
7 Aug, 2023

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Börserna i Norden var blandade på måndagen med Oslobörsen som ensam förlorare. Samlingsindexet Vinx 30 avancerade 0,7 procent till 1.340.

Danska OMXC25 avancerade 0,6 procent till 1.767.

Verkstadsbolaget FLSmidth ökade 2,2 procent efter att ha fått en order på över en halv miljard danska kronor till Saudiarabien.

Bavarian Nordic steg 3 procent efter att vaccintillverkaren meddelat positiva resultat från sin fas 3-studie med en vaccinkandidat mot febersjukdomen chikungunya.

Vindkraftstillverkaren Vestas syntes i botten av indexet med ett tapp på 1,2 procent. Den tyska konkurrenten Siemens Gamesa kommer att behöva investera miljarder för att få bukt med sina kvalitetsproblem. Bedömare som Marketwire talat med hävdar emellertid att Siemens Gamesas problem är interna

I Norge backade OBX-indexet 0,6 procent till 1.136.

Aktien som pressade indexet mest var oljejätten Equinor, som backade 1,4 procent samtidigt som Brentoljan sjönk runt procenten. Vätgasbolaget Nel pressades 4 procent utan bolagsspecifika nyheter.

Torskodlaren Statt Torsk rasade 32 procent efter att ha meddelat om en strategisk översyn av bolaget. Enligt vd:n är en nyemission sannolik och i första hand hoppas chefen att bolaget får in 40-50 miljoner norska kronor. Bolagets börsvärde uppgick till 100 miljoner norska kronor.

Fortsatt inom fisksektorn höjde SEB sin riktkurs för Grieg Seafood, samtidigt som finanshuset sänkte riktkursen för Bakkafrost. Grieg Seafood avancerade 1,3 procent, medan Bakkafrost backade 0,3 procent. SEB har alltjämt köpråd för aktierna.

Finlands OMXH25 var upp 0,2 procent till 4.298.TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.