Laddar annons
Nyhet
25 Sep, 2024

Ramlösa shipping: volatil och svår bransch, teckna ej - AFV

Uppdaterad:
1 Oct, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Shippingbranschen är starkt volatil och svårighetsgraden är hög.

Det skriver Affärsvärlden i en analys av investmentbolaget Ramlösa Shipping, som mynnar ut i rådet att inte teckna aktien inför noteringen på Nasdaq First North.

Ramlösa Shipping investerar i internationell sjöfart genom att äga fartygsandelar. Bolaget utvärderar kontinuerligt olika möjligheter att förvärva hela eller delar av fartyg med utgångspunkten att den förväntade avkastningen ska vara minst 20 procent per år på investerat kapital.

"Vi betvivlar starkt att Ramlösa Shipping kommer kunna generera 20 procent avkastning per år över tid. Och definitivt inte till låg risk", skriver Affärsvärlden som pekar på att varken bolagets vd Stefan Norrsell eller finanschef Fredrik Stenberg har erfarenhet av shippingbranschen, även om det finns sådan erfarenhet i styrelsen.

Både vd och finanschef har samtidigt kopplingar till Kapitalgruppen.

"Kapitalgruppen och bolag med kopplingar till Kapitalgruppen har varit hårt kritiserade. Småspararguiden avslöjade graverande problem med verksamheten och vi på Afv delar bilden att Kapitalgruppen inte bedrivit seriös verksamhet", skriver tidningen.

"Ramlösa Shippings kopplingar till Kapitalgruppen som säljer dåliga sparprodukter gör att vi inte heller känner något förtroende för nyckelpersonerna. Håll er borta från denna aktie", argumenterar Affärsvärlden.

Teckningskursen i Ramlösa Shippings erbjudande på 30:51 kronor per aktie värderar bolaget till 80 miljoner kronor före kapitaltillskottet. Nettolikviden från nyemissionen på 27 miljoner kronor avses användas till investeringar i nya fartyg.

Teckningsperioden pågår från den 23 september till den 8 oktober. Bolaget hade inför erbjudandets lansering erhållit teckningsförbindelser på motsvarande 39 procent av beloppet.


 


TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.