Laddar annons
Marknadskommentar
15 Oct, 2024

RÄNTOR/VALUTOR: KRONAN STÄRKTES, RÄNTORNA SJÖNK

Uppdaterad:
15 Oct, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna sjönk på tisdagen, med tyska räntor 5-6 punkter ned, medan euron var stabil strax över 1:09 mot dollarn.

Svenska räntor var ned i linje med de tyska samtidigt som kronan stärktes med 8 öre till 11:30 mot euron och 7 öre till 10:36 mot dollarn.

SCB:s definitiva inflationsutfall för september visade att KPIF (KPI med fast ränta) steg 0,3 procent i september, jämfört med föregående månad, och steg 1,1 procent jämfört med samma månad föregående år.

Det var i linje med förväntningarna enligt Infronts prognosenkät och med vad som indikerades i "snabb-KPI".

KPIF-inflationen exklusive energi, KPIFXE, sjönk samtidigt till 2,0 procent, från 2,2 procent i augusti. Infront-enkäten pekade mot 2,0 procent, i linje med "snabb-KPI".

Båda måtten var en tiondel över Riksbankens prognos.

Nordeas Torbjörn Isaksson skrev i en kommentar att detaljerna var "duvaktiga", eftersom tjänsteinflationen var låg.

Inflationen har normaliserats samtidigt som situationen på arbetsmarknaden är fortsatt bräcklig. Fed har blivit mindre duvaktig medan det står klart att ECB sänker räntorna den här veckan (vilket inte fanns i korten vid Riksbankens möte den 25 september).

Enligt Isaksson är det "ganska öppet" vad Riksbanken kommer att göra på novembermötet, men Nordea tror ändå att Riksbanken sänker räntorna med 50 punkter i november.

Även SEB håller fast vid sin prognos om 50 punkter i november, men skrev i sin kommentar att "den marginella uppåtöverraskningen i september tyder på att 50-punkterssänknigen kanske kan försenas till december".

Också Swedbank står fast vid sin 50-punktersprognos, medan Danske Bank och Handelsbanken fortsatt tror på 25 punkter.

I ett anförande i riksdagens finansutskott sade riksbankschef Erik Thedéen att inflationen är tillbaka nära målet, att styrräntan har sänkts tre gånger på fem månader och att räntan väntas sänkas ytterligare framöver. En låg och stabil inflation och lägre räntekostnader förbättrar hushållens ekonomi och underlättar för företagen att investera.

Tyska ZEW-index steg till 13,1 i oktober, efter en kraftig och oväntad nedgång till 3,6 månaden före. Väntat var en mindre uppgång till 10. Index över det nuvarande läget sjönk samtidigt till -86,9, från -84,5. Väntat var ett oförändrat index.

ZEW noterade att förväntningarna för Tyskland ökar från en mycket låg nivå. Bidragande faktorer är förväntningarna om stabila inflationsnivåer och utsikter till ytterligare räntesänkningar från ECB.

"Positiva signaler kommer även från viktiga tyska exportländer, då förväntningarna för både euroområdet, USA och Kina har förbättrats avsevärt. Den ökade optimismen för Kina kan kopplas till landets nya ekonomiska stimulansåtgärder", skrev ZEW.

Eurostat meddelade att industriproduktionen i eurozonen ökade 1,8 procent i augusti, efter -0,3 procent månaden före. Jämfört med ett år tidigare steg produktionen oväntat med 0,1 procent, efter -2,2 procent i juli.

Väntat var +1,8 respektive -1,0 procent.

I Storbritannien sjönk arbetslösheten oväntat till 4,0 procent under tremånadersperioden till och med augusti, ned från 4,1 procent i maj-juli. Väntat var 4,1 procent.

Lönerna ökade samtidigt i den långsammaste takten på två år.

ING Economics noterade i ett kundbrev att arbetsmarknaden kyls av trots att antalet arbetslösa sjönk, eftersom även antalet vakanser har minskat och andra mer tillförlitliga data pekar mot en arbetsmarknad som mer ser ut som den gjorde 2019. Då ökade lönerna med 3,5 procent, inte som nu med 5 procent.

"Det kommer att ta tid, men det är färdriktningen för löner de kommande månaderna och om vi har rätt så betyder det snabbare sänkningar från Bank of England", skrev ING.

USA-räntorna sjönk något, tvåårsräntan med 1 punkt till 3,94 procent och tioåringen 5 punkter till 4,05 procent.

Empire State Manufacturing Index, som väntades ha sjunkit från 11,5 i september till 2,3 i oktober, sjönk i stället till -11,9.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.