Marknadskommentar
14 Jun, 2024

RÄNTOR/VALUTOR: RÄNTOR NER NÄR FRANSK ORO TRUMFADE HÖGT KPIF

Uppdaterad:
14 Jun, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna sjönk markant och euron försvagades på fredagen när den franska valfrossan intensifierades på nytt.

Partier på vänsterkanten i fransk politik har bildat en allians inför det kommande nyvalet, och opinionsmätningar antyder att de kan bli näst största block efter Marine Le Pens Nationell Samling.

"Detta ovanliga samarbete på vänstersidan kan minska stödet för president Macrons parti ytterligare", noterade ING, enligt Reuters.

Finansminister Bruno Le Maire varnade i en radiointervju på fredagen för att landet riskerar att kastas in i en finanskris.

"I dag betalar vi mer än Portugal för våra skulder. Det är på grund av att de politiska program som har lagts fram reser frågan om vi kommer att klara, ja eller nej, att fortsätta att finansiera denna skuld", sade finansministern.

Le Maire varnade också för att en seger för vänsteralliansen i valet riskerar att leda till att Frankrike lämnar EU.

Franska statsobligationsräntor sjönk ändå på fredagen, men mindre än tyska räntor. Italienska, grekiska, spanska och portugisiska räntor hade också svårt att hänga med i nedgången för tyska räntor när marknadsaktörer började dra paralleller till euroskuldkrisen för drygt tio år sedan.

SCB rapporterade att KPIF-inflationen var oförändrad på 2,3 procent i maj jämfört med i april. Det var klart över de 2,0 procent som väntades enligt Infronts enkät men ändå under Riksbankens prognos om 2,6 procent.

KPIF-inflationen exklusive energi (KPIFXE) steg samtidigt till 3,0 procent i maj, från 2,9 procent i april, klart över de 2,6 procent som väntades enligt Infronts enkät och även över Riksbankens prognos om 2,9 procent.

John Eliasson, produktansvarig för KPI på SCB, noterade i inlägg på X att livsmedelspriser steg snabbare än i maj 2023, lika så transporttjänster och paketresor. Logipriserna steg rekordmycket, vilket kan kopplas till Mello och Taylor Swift, men effekten på inflationen var ändå marginell, enligt Eliasson.

En potentiell Mello/Swift-effekt kan dock vara att priserna på transporttjänster, biluthyrning, tåg och flyg, höjde inflationen med 0,1 procentenhet i maj. "Kanske, kanske inte", enligt John Eliasson.

Nordea konstaterade att efter flera månader med överraskningar på nedsidan kom inflationen in klart högre än de hade räknat med i maj. Inflationen är nu tillbaka i linje med Riksbankens prognoser vilket innebär att det, enligt Nordea, är osannolikt att styrräntan sänks den 27 juni.

Men "vi ser fortfarande att inflationen kommer att bli lägre än Riksbankens prognos framöver, och därmed även fler räntesänkningar än var Riksbanken har signalerat, även om majutfallet gör utsikterna något mer osäkra", skrev chefsanalytikern Torbjörn Isaksson i ett kundbrev.

Svenska räntor drogs med nedåt av sjunkande Europaräntor på fredagen, trots den oväntat höga inflationen. Vid svensk stängning hade tioårsräntan sjunkit 8 punkter, till 2,15 procent, samtidigt som motsvarande tyska ränta sjönk 16 punkter, till 2,35 procent.

Euron stärktes 3,5 öre mot kronan, till 11:29, medan dollarn stärktes 14 öre, till 10:58.

Amerikanska statspappersräntor drogs med nedåt på fredagen. Vid svensk stängning noterades tvåårsräntan till 4,70 procent medan tioårsräntan noterade 4,21 procent, 1 respektive punkter 7 punkter ner jämfört med vid samma tid på torsdagen

Amerikanska importpriser sjönk 0,4 procent i maj jämfört med i april, väl under väntade +0,1 procent. Exportpriserna sjönk samtidigt 0,6 procent (väntat 0,0).

Michiganindex sjönk till sjumånaderslägsta 65,6 preliminärt i juni, från 69,1 i maj (väntat 72,0) när framför allt nulägesomdömet försvagades markant, från 69,6 till 62,5

Inflationsförväntningarna på ett års sikt var oförändrade på 3,3 procent i maj. Femårsförväntningarna steg från 3,0 till 3,1 procent.TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.