Marknadskommentar
19 Sep, 2024

RÄNTOR/VALUTOR: STRAMA BESKED FRÅN NORGES BANK, BANK OF ENGLAND

Uppdaterad:
19 Sep, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna utvecklades blandat på torsdagen när två europeiska centralbanker följde upp onsdagskvällens oväntat stora räntesänkning från Fed med relativt strama budskap. Euron handlades något lägre mot dollarn jämfört med på onsdagseftermiddagen.

Amerikanska statspappersräntor rörde sig oregelbundet efter Federal Reserves räntesänkning på onsdagskvällen, initiala nedgångar, främst i kortare löptider, gröptes snart ur och efter Fed-chefen Powells presskonferens var noteringarna något högre än strax före räntebeskedet.

ING Economics noterade att Powell sålde in 50-punkterssänkningen väl.

"Anmärkningsvärt, utan några påtagliga makrofarhågor, mer för att förhindra makrospänningar. Men om det betyder att sannolikheten är större för en mjuklandning, då minskar det också utrymmet för långa räntor att sjunka", skrev ING Economics i ett kundbrev.

Enligt ledamöternas nya medianprognos kan styrräntan sänkas med ytterligare 50 punkter före årsskiftet, och ytterligare totalt 100 punkter under 2025.

Norges Bank valde som väntat att lämna styrräntan oförändrad på 4,50 procent på torsdagsförmiddagen. Den nya räntebanan indikerar att styrräntan blir kvar på 4,5 procent året ut innan den gradvis börjar sänkas under första kvartalet 2025. I jämförelse med den förra räntebanan i juni indikerar den nya nu något lägre räntenivåer, främst under 2026.

SEB Oslo konstaterade att Norges Banks guidning på kort sikt var tydlig; det väntas ingen sänkning förrän nästa år trots att inflationen har sjunkit snabbare än väntat, fastlands-BNP är svag och produktionsförväntningarna har skruvats ner.

"Å andra sidan, den norska kronan är signifikant svagare än prognostiserat… Vi ändrar därför vår prognos om en decembersänkning, nu väntar vi den i mars 2025", skrev SEB i ett kundbrev

Handelsbanken Oslo hade, till skillnad från marknaden, inte räknat med att den nya räntebanan skulle indikera någon hög sannolikhet för en räntesänkning före årsskiftet, men de hade räknat med något större nedjusteringar av räntebanan för kommande år.

Norska räntor steg tydligt, främst i korta löptider, efter räntebeskedet samtidigt som kronan stärktes.

Även Bank of England (BOE) valde att lämna styrräntan oförändrad, på 5,00 procent, på torsdagen. Beslutet var oenigt, Swati Dhingra, ville sänka styrräntan med 25 punkter.

Enligt BOE är tjänsteinflationen fortsatt förhöjd, och "i frånvaro av en väsentlig förändring är en gradvis hållning till neddragningen av policyrestriktionen fortsatt lämplig".

Deutsche Bank skrev i ett kundbrev att BOE slog an en mer försiktig ton än de hade väntat, men de håller ändå fast vid sin prognos om att styrräntan kan sänkas en gång till i år, till 4,75 procent.

Brittiska räntor steg efter BOE-beskedet, och pundet stärktes mot andra valutor.

I Sverige presenterade finansminister Elisabeth Svantesson regeringens höstbudget på morgonen. Den innehöll som väntat ofinansierade reformer på 60 miljarder kronor, varav en stor del avser skattesänkningar.

Den svenska tioårsräntan steg 3 punkter, till 2,02 procent, samtidigt som motsvarande tyska ränta steg 1 punkt, till 2,20 procent

Euron stärktes 1,5 öre mot kronan, till 11:35, medan dollarn stärktes knappt 2 öre, till 10:21.

Efter fortsatta uppgångar under natten sjönk USA-räntorna tillbaka något, främst i kortare löptider, men steg åter på eftermiddagen efter oväntat stark statistik. Vid svensk stängning noterades tvåårsräntan till 3,62 procent medan tioårsräntan noterade 3,74 procent, ner 3 respektive upp 6 punkter jämfört med vid samma tid på onsdagen.

Philadelphia Feds industriindex steg till 1,7 i september från -7,0 i augusti (väntat -1,0). Underliggande index indikerade högre prisökningar och sysselsättning, men nya order sjönk kraftigt jämfört med i augusti.

Antalet nyanmälda arbetslösa sjönk till 219.000 förra veckan, från 231.000 veckan före. Det var den lägsta noteringen på fyra månader, och under väntade 230.000.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.