Analys
16 Sep, 2018

Trade Venue veckobrev v38

Optimisterna verkar åter ha tagit över förarsätet och OMX index slutade denna vecka +1,5%  drivet av bl a fortsatta uppgångar i New York. Följderna av ett storskaligt handelskrig verkade återigen hamna längre ned på dagordningen.  Det blev som förväntat ett svårstyrt Sverige som blev resultatet av söndagens val, vilket börsen som förväntat (det är mycket som är förväntat) inte verkar ta någon större hänsyn till.  

På tal om valet - så av en ren tillfällighet (?) – presenterar SCB dagen eftervaldagen nedrevideringar av tillväxten för 2016, 2017 och 2018. Exempelvis reviderades BNP-tillväxten för 2016 ned med 0,5 procentenheter till 2,7%. Redan tidigare med de oreviderade siffrorna hade Sverige den lägsta BNP-tillväxten per capita inom EU. Hur ser det ut nu? Hur går det egentligen för tigerekonomin Sverige? Företagens bokföring och redovisning beskrivs ofta som möjligheternas konst hur är det med nationalräkenskaperna?  Frågorna är många och blir inte färre av att SCB i veckan publicerar att KPIF exklusive energi (det inflationsmått riksbanken följer) i augusti sjönk till 1,2%. Hur många svenska konsumenter upplever att det är ett korrekt mått på prisutvecklingen i landet för närvarande?

Undertecknad tyckte för några veckor sedan att det var märkligt att den höga börstemperaturen inte hade lockat fram mer bud på noterade företag. Börsens ägare Nasdaq drar dock sitt strå till stacken genom veckans bud på Cinnober. Budet på 75 SEK värderar Cinnober till 1,7 miljarder SEK  Även om 2018 hittills resultatmässigt inte har varit ett bra år för företaget och styrelsen och grundarna rekommenderar budet verkar det tveksamt om budet går igenom. En stor grupp aktieägare verkar betrakta det som ett skambud och hänvisar bl a till att en nyemission gjordes i början av 2017 på en nivå drygt 10 SEK högre än idag. Med tanke på de synergier som Nasdaq lär kunna ta fram är det nog ingen brådska att bestämma sig som aktieägare. Högre upp på listorna händer det också saker. Sampos köp i veckan av 5% av aktierna i Intrum kallas än så länge en finansiell placering men med erfarenheterna från bl a Nordax (köptes ut gemensamt från börsen i våras av Nordic Capital tillsammans med Sampo) är det väl få som tror på det.

Att aktier är farligt är något som de flesta aktieägare blivit medvetna om. De ca 7 400 aktieägarna i det First North noterade Cassandra Oil tillhör några som har blivit speciellt påminda om det. I veckan meddelades det att bolaget kommer att avnoteras (efter beslut av Nasdaq Stockholms Disciplinnämnd) och överföras till en mindre lista, vilket verkar fått de sista optimisterna att lämna båten. Bolaget har sedan 2013 då aktiekursen uppgick till 60 SEK och börsvärdet uppgick till 1,5 miljarder SEK befunnit sig i en mer eller mindre konstant utförslöpa. Där annonserade order på bolagets maskiner (för att förvandla uttjänta bildäck mm till olja) aldrig materialiserats – i alla fall inte i form av intäkter. Men som använts för att få upp kursen någon vecka för att sedan trycka upp nya aktier. Att AB Volvos fd ordförande Finn Jonsson varit ordförande i Cassandra Oil har av många betraktats som någon form av kvalitetsstämpel men i alla fall i det här fallet visat att styrelsesammansättningen inte är garant för något. För en grävande journalist måste i detta företags upp- och nedgång finnas material mer än tillräckligt för en bok.

En av nästa veckas viktigaste nyheter är utan tvivel H&Ms försäljningssiffror för augusti som kommer nu på måndag den 17/9 för att sedan veckan därpå den 27/9 följas av kvartalsrapporten. Med tanke på pessimismen kring aktien som verkar total med analyshus som står i kö för att sänka riktkurserna efter en nedgång enbart i år på nästan 30%,  är det naturligtvis lockande att bli lite ”contrarian” och ta ett bett på att det inte blir fullt lika dåligt som analytikerna väntar sig. Inditex rapport i veckan med en positiv försäljningsutveckling under första halvåret i jämförbara butiker (+4%) och där prognosen skruvas upp något för andra halvåret är också en påminnelse om att allting inte är nattsvart i detaljhandeln (även om Inditex för närvarande verkar röra sig på en annan planet än H&M). Att fånga fallande knivar som H&M är dock ingen lätt sport. Det ska nog till någon eller några rapporter med sämre resultat än förväntat som inte leder till negativa kursreaktioner och som visar att pessimismen är total, för att undertecknad ska våga sig in.

14 veckor kvar till jul och Dagens Industri översvämmas redan av julbordsannonser. Året går snabbt. Trevlig vecka !!!

 

Claes Vikbladh

claes.vikbladh@tradevenue.se

 

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.