Analys
23 Sep, 2018

TradeVenue veckobrev v39

Vare sig det under veckan eskalerande handelskriget mellan USA och Kina eller stigande långräntor (10-åringen över den magiska nivån 3,0%) verkar kunna stoppa den amerikanska optimismen och de amerikanska indexen fortsatte upp under veckan, vilket drog med sig de europeiska börserna inklusive den svenska som steg ca 1%

Citynära logistikfastigheter håller på att bli ett allt mer hett område för investerare. Även om avkastningskraven på denna typ av fastigheter har stigit och därmed värdet på fastigheterna ökat kraftigt verkar de flesta överens om att det finns mer att ge. Inte minst e-handeln driver behovet av nya logistikytor – där behovet av att kunna distribuera från en centralt belägen plats in i städerna på mindre lastbilar hela tiden växer. När behovet av butiksytor minskar ökar behovet av logistikfastigheter. Av de 25 större logistikfastigheter på en halv miljon kvadratmeter som i år färdigställs bedöms fem stycken direkt eller indirekt vara e-handelsetableringar. Catena meddelade i förra veckan att man köper ett större område i Nykvarn, söder om Södertälje för utveckling till logistikcenter och fler bolag försöker hitta kommuner villiga att avsätta mark.  Med det höga trycket på logistikmark generellt, speciellt i storstäderna, börjar marken bokstavligen ta slut. Stendörren är en av de större aktörerna inom logistik och har med sin koncentration på Stockholmsområdet möjlighet att bli en av vinnarna på området. I vår bolagsbevakning publicerar vi en rapport på bolaget i veckan.

På tal om e-handel vinstvarnade som bekant Zalando i veckan. Även om bolaget bl a hänvisar till den varma sommaren som tyngt försäljningen och i sin tur lett till utförsäljningar till rabatterade priser, är det en påminnelse om att e-handel inte är en självspelande guldgruva. Med nuvarande prognos lär rörelsemarginalen för helåret hamna på ca 3% från tidigare prognostiserade 4,0-4,5% och det är i sin tur långt från vad konsensusprognoserna låg på för några år sedan för 2018. Då var snarare uppfattningen att de skulle ha legat på 6-7% idag. Analytikerna tvingas alltså hela tiden flytta fram tidpunkten för när storleken är tillräcklig och marknaden tillräckligt mogen för att kunna börja tjäna de stora pengarna – även för en stor effektiv e-handlare. Dessutom kommer nu det riktigt stora hotet när den störste av alla e-handlare - Amazon - på allvar tar sig an Europa. Undertecknads tips är att det inte är sista gången analytikerna tvingas skruva på sina marginalprognoser neråt.

Veckans kursvinnare var åter en bioteknikaktie. Denna gång var det Oasmia, som i och med detta gått upp 268% (!!!) i år, efter rekommendation för ett godkännande för äggstockscancerläkemdlet Paclical i Europa. Även om Oasmias aktiekurs vid årsskiftet – i bl a spåren av en dåligt tecknad nyemission – var ordentligt utbombad är det utan tvivel en ordentlig omvärdering. Aktien är inte ensam om att ha gått bra i sektorn i år utan åtminstone fem bolag på de större listorna har stigit med över 100%.  Antalet bolag som söker riskkapital och vill notera sig verkar aldrig ta slut. En stor andel av nykomlingarna på First North och Spotlight återfinns också i denna sektor. Svårigheten att få fram kapital till denna typ av bolag verkar som bortblåst och sektorn börjar bli så stor att det blir svårt för de traditionella stora aktiefonderna att stå utanför. På måndag får vi en ny temperaturmätare på sektorn när Asarina Pharama börjar handlas på First North (ett bolag som undertecknad tycker verkar klart intressant). Misslyckanden i sektorn  som t ex Active Biotech där miljardvärden försvann på nolltid och många investerare sa ”aldrig mer bioteknik” känns väldigt avlägset.

 

Återigen en spännande vecka att se fram emot med både Fed-besked på måndag (då banken förväntas höja räntan för åttonde gången på tre år) och naturligtvis H&M rapporten på torsdag. Trevlig vecka !!!

 

Claes Vikbladh

claes.vikbladh@tradevenue.se

 

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.