Redaktionen
16 Sep, 2024
Hilbert group ceo intervju

VD-intervju med Niclas Sandström på Hilbert Group

Uppdaterad:
16 Sep, 2024

Investmentbolaget Hilbert Group tillkännagav nyligen ett samarbete med världens största kryptobank. För att uppdatera oss kring hur det går för bolaget har vi på TradeVenue fått möjligheten att genomföra en intervju med bolagets VD, Niclas Sandström. Du finner intervjun nedan. 

Laddar TradingView Widget
Följ alla marknader på TradingView

Fråga 1
Kan du berätta lite om dig själv och din bakgrund?

Född och uppvuxen i Forshaga i Värmland. Alltid varit intresserad av naturvetenskap och doktorerade i teoretisk fysik på Chalmers. Blev intresserad av finans, risk management och trading under tiden på Chalmers och mitt första jobb, att modellera kreditportföljer, var för den holländska banken ABN-AMRO i Amsterdam. Därefter blev det jobb i London där jag jobbade som kvantanalytiker och risk manager på Credit Suisse First Boston och Barclays Capital. Det var under tiden på hedgefonden Finisterre Capital i London, där jag jobbade 7 år, som jag blev intresserad av krypto och kryptotrading och det ledde till att jag sa upp mig och en av huvudägarna på Finisterre sköt till kapital så att vi kunde starta Hilbert Capital i slutet av 2018 och på den vägen är det.

hilbert group intervju

Fråga 2
Hur skulle du vilja sammanfatta årets första halvår och hur ser du på resterande delen av 2024? 

Första kvartalet var bra för marknaden och för oss och vi hade relativt bra inkomster i vår fondverksamhet. Andra kvartalet var tufft och många av de tillgångar vi handlar gick ner 50-60% - nedgången förmildrades dock avsevärt i våra fonder då vi går både lång och kort dessa tillgångar samt utnyttjar volatiliteten i marknaden. Tredje kvartalet har inneburit bra återhämtning så långt och vi tror på stark återhämtning upp och igenom årsslutet.

Fråga 3
Hur har utvecklingen för era portföljbolag sett ut under året? 

Ganska dåligt om man ska vara ärlig. Portföljbolagen är dock ingen stor del av vår verksamhet och vi är enbart passiva ägare. Kryptobanken HAYVN undergår nu en omstrukturering som leds av en partner till Hilbert Group, VC-Bolaget DeusX. Kvanta AB har intressanta produkter som fortfarande befinner sig på utvecklingsstadiet och utvecklingen i bolaget har gått långsammare än förväntat – kan dock bli mycket bra på sikt. Vi är tålmodiga i detta avseende.

hilb vd intervju

Fråga 4
Nyligen tillkännagav ni ett strategiskt samarbete tillsammans med Xapo Bank. Skulle du kunna berätta lite om samarbetet och på vilket sett detta påverkar er? 

Vi ser samarbetet som omvälvande för vår verksamhet, något vi tror kan bli mycket lönsamt för båda parter, och ett kvitto på att vi gjort rätt saker de senaste åren. Xapo Bank är världens största kryptobank och partnerskapet med dem är frukten av två år av konversationer och en succesiv stegring av vårt samarbete. T.ex. så är Xapo även investerade i en av våra andra produkter. Detta är ett viktigt samarbete i det att vi nu tillsammans med en stark partner ger oss in i en marknad där de absolut största aktörerna finns med avseende på kapital. Produkten har ett klart värde för många institutioner som vill ha en avkastning ovanpå Bitcoin och innebär en diversifiering av Hilberts strategiportfölj.

Fråga 5
Vad är era största konkurrensfördelar?

  1. Duktig och erfaren personal som har förvaltat kapital tidigare inom traditionell finans med expertis inom risk management.
  2. Hög teknisk kompetens vad gäller trading- och hanterandet av kryptovalutor.
  3. En rigorös legal struktur kring våra fonder och andra produkter.
  4. Operationell excellens vad gäller alla back-office funktioner.
  5. Att vi är ett publikt bolag med hög transparens och kompetent bolagsstyrning.

Läs även

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.