Analys
30 Oct, 2022
mildef analys

Veckans aktietips | MilDef imponerar

Uppdaterad:
22 Jan, 2023

MilDef imponerar. Även i dessa tider med stora nedgångar i de flesta aktiekurser finns det alltid aktier som lyckas gå åt andra hållet. En aktie som jag skrev om för några veckor sedan är MilDef - leverantören av stryktålig elektronik och mjukvara till framför allt militären. Ett område som bland annat i spåren av Ukraina fullständigt exploderar och där det visat sig att MilDef har flera internationellt mycket efterfrågade produkter. I veckan kom företaget med sin Q3-rapport som ledde till att aktien steg ytterligare (+13% i veckan) och därmed hittills i år stigit med över 50%. Även om omsättningen detta kvartal ”bara” steg med 20% (långsiktig målsättning 25%) var det en förbättrad rörelsemarginal (från 10,9% till 12,2%) och framför allt en orderingång som ökade med 160% som imponerade. Det innebär att man nu har en orderstock om 1,2 MdSEK, som motsvarar nära tre gånger omsättningen under förra året. Denna orderstock ska också ses i ljuset av att effekterna av ökade svenska försvarsanslag fortfarande är begränsade. 

mildef aktie

Kvartalet har i övrigt varit minst sagt händelserikt för bolaget med ett stort ramavtal med ett NATO-land (2,8 MdSEK under 20 år) samt ett företagsköp med vidhängande riktade nyemission. Företagsköpet kommer i ett slag att förbättra marknadssituationen på den amerikanska marknaden och erbjuder stora synergivinster. Aktien handlas enligt konsensus till 5x förväntad omsättningskrona i år, vilket naturligtvis är högt men ett lönsamt snabbt växande bolag i den bransch som jag tror (tyvärr) har de allra bästa förutsättningarna de närmaste åren kommer aldrig vara billig. I min analys gjorde jag jämförelsen med Invisio, ett annat försvarsindustriföretag noterat i Sverige och konstaterade att värderingen av MilDef var betydligt lägre. Detta gäller även efter veckans kursuppgång. Den riktade nyemissionen gjorde att företagets ägarlista utökades med välrenommerade aktörer som Andra AP-fonden, Swedbank Robur, Carnegie Fonder och Grenspecialisten Förvaltning. Med tanke på bolagets storlek (börsvärde 3 MdSEK) har det därmed en snarast unik ägarlista av institutioner. SEB höjde i veckan efter rapporten riktkursen i MilDef till 93 SEK (81). Med det intresse som MilDefs produkter verkar få internationellt tror jag att de underskattar potentialen i bolaget. Vad skulle en ny monsterorder från ett NATO-land eller ett ordentligt genombrott i USA till exempel innebära?? Jag behåller mina aktier.

Adam J:son Lindh
Adam J:son Lindh
Aktieanalytiker

Undertecknad äger aktier i bolaget.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.