Veckobrev
23 Oct, 2022
Veckobrev och aktienyheter v.42

Veckobrev och aktienyheter v.42

Uppdaterad:
21 Feb, 2023

Det svenska storbolagsindexet OMXS30 stänger positivt för veckan med en uppgång på 1,7 procent. I rapportfloden har bankerna legat i täten där räntorna inte alltför oväntat slagit igenom på ökade räntenetton. En hel del fastighetsbolag har även rapporterat vilka överlag haft ett relativt stabilt kvartal även om räntekostnadnerna ökat kraftigt och ökade avkastningskrav pressat fastighetsvärderingarna. Bland fastighetsbolagen som rapporterat finns Nyfosa och Fastpartner (fullbevakade bolag) där vår analyskommentar på den förstnämnda kommer längre ner i denna utgåva.

I veckans utgåva väntar bland annat veckans blogginlägg, rapportkommentar på Nyfosa och Phoenix BioPowers nyemission.

Trevlig läsning! 


Veckans blogginlägg

Om börskraschen kommer | Börsen störtdyker och aktieportföljen halveras, hur gör du? Detta är vad Miljonär innan 30 försöker besvara i ett av sina senaste blogginlägg. Med både IT-kraschen och finanskrisen 2008 färskt i minnet är det inte första gången Mi30 har behövt leka med den tanken.
Läs inlägget här

Nyemission Phoenix BioPower

Sista chansen| I jakten på hållbar energi kommer Phoenix BioPower med ett högintressant erbjudande. I länken nedan har vi samlat allt du behöver veta om den pågående emissionen. Teckningsperioden stänger på måndag 24 oktober.
Allt om nyemissionen här

varför investera phoenix biopower

VD Henrik Båge berättar om Phoenix BioPower nedan.

Veckans aktiespaning

Rapportkommentar Nyfosa Q3-22: "Avundsvärd låneportfölj" 
Kort sammandrag:
Nyfosas siffror för Q3 visar en stabil hyresmarknad även om el- och räntekostnader ökade något. Till skillnad från Nyfosas konkurrenter har bolaget däremot en avundsvärd låneportfölj. I linje med övriga analytiker menar vi att bolaget kan göra bra affärer när konkurrenter måste sälja av innehav för att exempelvis bättra sina kreditbetyg. Vi tror att Nyfosa kommer kunna fortsätta gå starkt även nästa år och finner substansrabatten på ca 45 procent svårförklarlig sett till bolagets historik, riskspridning och ledning.

Läs rapportkommentaren i sin helhet här

Döm inte boken efter omslaget
Vad någon säger är inte lika viktigt som vem som säger det? Det finns en risk att vi inte reflekterar över det innehåll vi matas med när det kommer från "rätt" personer. Men vem är avsändaren och vad har avsändaren för motiv? Detta och mer från Cristofer i inlägget nedan.
Läs inlägget här

Vi befinner oss mitt i rapportperioden. För TradeVenues fullbevakade bolag är Dividend Sweden och Samhällsbyggnadsbolaget i Norden näst på tur att offentliggöra sina siffror för kvartalet. Även om en stor del av nyhetsflödet kretsar kring börsbolagen kommer det även nya räntebesked, denna gång från ECB, BOJ, Canada, Ryssland och Brasilien.

TradeVenues fullbevakade bolag

Fusionsprocessen i fokus för DS Plattformen | DS Plattformen redovisar sitt tredje kvartal. Under perioden har Dividend Sweden delats ut i sin helhet och DS Plattformen har tecknat avtal om ägarspridning med Green Apps Technologies.

Fastpartner Q3 2022 | "Vårt scenario slog in", med dessa ord inleder Sven-Olof Johansson VD-ordet. Ränteutveckling låg i linje med Fastpartners förväntningar vilket gav stöd för bolagets strategi att stärka balansräkningen och sänka expansionstakten. Framöver spår bolaget att Riksbanken kommer påbörja räntesänkningarna Q2-23 med en långsiktig balansnivå på 1%.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.