Analys
22 Apr, 2019

Veckobrev v17

Trots en avkortad börsvecka hann det hända mycket. Framförallt var det kanske en kvartalsrapport från Sandvik innehållande bland annat ett bra kassaflöde och orderingång som motsäger att vi är på väg in i en lågkonjunktur. Detta bidrog utan tvivel till veckans uppgång på ca 1%. Även internationellt var det hög stämning med debut för en av de största introduktionerna i år på amerikanska börsen nämligen Pinterest, som trots en prissättning i det övre intervallet handlades nästan 30% över introduktionspriset första dagen och fick en värdering på 16 mdr USD. Men det händer mycket annat:

Avanza Bank kontra TF Bank. I veckan noterade Avanzas Bank aktiekurs 12-månaderslägsta samma dag som TF Bank noterade 12-månadershögsta. Även om båda två kan kalla sig bank och har det hett eftertraktade tillståndet som medger att de har rätt att ta emot inlåning från allmänheten har de mycket olika inriktning på sin verksamhet och arbetar inom olika nischer. Avanza har som bekant utifrån sin framgångsrika nätmäklartjänst byggt ut verksamheten till ett stort antal tjänster som emissioner, pensioner och bolån. TF Bank är däremot verksam inom konsumentkrediter och har framgångsrikt expanderat sin verksamhet utanför Sverige till åtta andra länder. Precis som när nätmäklarna Avanza och Nordnet ursprungligen noterades har konsumentkreditbankerna när de kommit till marknaden de senaste åren mötts av stor skepsis och låga värderingar. Denna inställning har dock börjat ändras, vilket veckans toppnotering för TF Bank kanske delvis är ett uttryck för. Visst konsumentkrediter är en farlig verksamhet speciellt med dagens låga ränteläge men volatiliteteten i aktiemarknaden med dess effekter på aktiehandel och annat är inte heller att leka med. Hur som helst vilket lockar mest? Avanza på en värdering på 30x vinsten och en stagnerande dylik (och där storbankerna börjar ta upp konkurrensen) eller TF Bank vars vinst stigit med 17% i snitt de senaste tre åren och som handlas på ca 10x årets vinst? Det ska bli spännande att läsa TF Banks rapport på torsdag.

Nytt årshögsta för oljan. Oljepriset noterade i veckan nytt årshögsta och brentoljan har därmed stigit drygt 30% sedan årsskiftet. Det skedde i och för sig från ett nedtryckt läge efter stora nedgångar under november och december.  Även om det naturligtvis kan finnas massor med anledningar till oljeprisets positiva utveckling i år som t ex OPECs någorlunda eniga agerande, minskad konfliktrisk mellan USA och Kina och ständigt nya oroshärdar bland oljeproducerande länder är det ändå sällsynt att oljan går upp på detta sätt om konjunkturen är på väg rakt ned i källaren, som många verkar tro.   

Seafire gör nytt förvärv. Under 2018 förvärvade Seafire (bevakat av TradeVenue) det snabbväxande och mycket lönsamma tolkföretaget Linguacom. Under 2019 har man redan hunnit med två förvärv med i bägge fallen historiskt snabb tillväxt och höga marginaler. Dels Åkerstedts Verkstad med en omsättning på 30 MSEK och en EBITDA-marginal på 25% och nu för någon vecka sedan Nordbutiker med en omsättning på 70 MSEK och en marginal om 16%. Det senare företaget är den ledande e-handelsaktören i Norden för lätta elfordon, såsom elcyklar, elmopeder och elrullstolar och driver ett tiotal webbutiker. Detta innebär att Seafire på ett år har adderat tre högintressanta företag till portföljen. Med en ledning från riskkapitalbranschen drivs verksamheten i Seafire med relativt hög belåning och dras med höga finansieringskostnader vilket gör att riskerna inte ska underskattas men det börjar bli en fin liten portfölj av företag som man fått ihop. Seafire meddelade i veckan också att man avser flytta noteringen från NGM till First North, vilket borde medföra ökat intresse för aktien.

Att överträffa förväntningarna. I USA brukar varje kvartal ett intressant spel äga rum där de större företagen ofta kallar till sig analytikerna och försöker dra ned förväntningarna inför det kommande kvartalsresultatet för att sedan i själva rapporten lyckas med konststycket att överträffa de neddragna förväntningarna. I Sverige kanske det finns något inslag av det men det är troligen inte speciellt vanligt. De flesta analytiker har dock nu inför Q1-rapporterna, till följd av vågen av negativa konjunktursignaler, självmant dragit ned förväntningarna. I ljuset av det kan man hoppas och tro på ett fortsatt bra mottagande av de kommande veckornas rapporter. Det är inte jämförelsetalen utan aktiemarknadens förväntningar som är det intressanta.

Förra veckans avkortade vecka efterföljs nu av ännu en, som i sin tur följs av en vecka med Valborgsmässohelgen i mitten och möjlighet till klämdagar. Räkna med att april för många hemmabaserade företag, produktions- och försäljningsmässigt inte kommer att bli en höjdarmånad. På börsen väntar en intensiv vecka med torsdag som höjdpunkt där TF Bank får sällskap med 55 andra noterade bolag att rapportera.  Välkommen till en ny och spännande vecka!!!

 

Claes Vikbladh

claes@tradevenue.se

 
Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.