Analys
14 Jun, 2020

Veckobrev v25-20

Vad var det som hände? Flera veckors stora uppgångar och sedan en nattsvart vecka med en nedgång i OMX 30 på ca 7%. Om aktiemarknaderna varit duktigare än de flesta epidemiologer och strateger i att hitta vändningen i smittspridningen i västvärlden är det lite olycksbådande med veckans utveckling. Signalerar marknaden att den andra vågen är på väg eller att återhämtningen kommer ta längre tid än den nu rätt vanliga tron på ett stort ””v? Eller är det bara vinsthemtagningar efter en mycket stark period? 
 
”Såsom var dag var den sista”. Jag anmärkte i förra veckobrevet på att det var mycket nyemissioner - både riktade och till befintliga aktieägare - på gång i marknaden bland medelstora och mindre bolag. I veckan meddelades det om möjligt om än fler. Bland dessa kan nämnas bolag som Medicover, SdipTech, Urb-it, Lidds och Bure som tog in eller kommer ta in pengar. Med tanke på utvecklingen i veckan var det nog ett klokt beslut av de som via riktade emissioner fick in pengarna med en gång men kommer det inte finnas tillgång till något riskkapital efter midsommar? Speciellt intressant att notera tycker jag är Bure som via en riktad nyemission (gjordes exakt på substansvärdet) i veckan, tog in 1 MdSEK. I och med att många investmentbolag handlas långt under sin substans är det få förunnat att på detta sätt ta in kapital. Med tanke på att Bure vid utgången av Q1 var helt obelånat och hade en kassa på 800 MSEK (som i och för sig troligen krympt en del genom köp) förbereder sig uppenbarligen Bure på att antingen kunna stödja något av portföljbolagen i något större kompletteringsförvärv eller kanske utöka antalet noterade portföljinnehav. Få investmentbolag har varit så lyckade i sina portföljinnehav som Bure med kursraketer som  MedCap, Mycronic, Vitrolife och Xvivo. Det bådar gott.
 
Catella krymper. För några veckor sedan meddelade Catella att man nu stänger Catella Bank och hoppas kunna återlämna banklicensen under första halvåret nästa år. Och nu i veckan meddelades att man säljer 70% av aktierna i Catella Fondförvaltning till Athanase och därmed avvecklar en stor del av traditionell aktie- och ränteförvaltning, vilket var den ursprungliga basen för finansgruppen. Prislappen på 200 MSEK, vilket ungefär motsvarar det bokförda värdet, är inte speciellt imponerande med tanke på storleken av det förvaltade kapitalet men visar väl på rådande priser för fondstockar. Catella blir därmed än mer inriktad mot förvaltning och affärer inom fastighetsmarknaden och de storstilade planerna för några år sedan om att bygga upp en stor finansgrupp lämnas. Kvar utanför fastighetsrelaterade produkter finns då ägarandelen (60%) i IPM, verksam inom så kallad systematisk förvaltning med stora institutionella kunder. Flaggskeppsprodukten Systematic Macro tappade i Q1 hela 11 MdSEK i förvaltat kapital och är nu nere i ”enbart” ca 28 MDSEK, vilket kan jämföras med 77 MdSEK vid motsvarande tidpunkt för ett år sedan. Med denna trend lär prislappen även på denna verksamhet vid en eventuell försäljning bli betydligt lägre än vad jag tror de flesta väntade sig bara för en kort tid sedan. Om Catella blir ”helt” fastighetsinriktat behöver det styrnings- och lönsamhetsmässigt inte vara fel men innebär att aktien kanske kommer att bli lite av ett derivat på den europeiska fastighetsmarknaden, med corporate finance delens betydelse för intjäningen.  
 
”Fortsatta opportunistiska förvärv”. Att vara så kallad värdeinvesterare har inte gett så mycket utdelning de senaste åren, där tillväxt i det rådande nollränteklimatet har varit det som marknaden velat se. Om det är någon omsvängning på den punkten är osäkert men det är ändå intressant för en mer gammeldags investerare när man kan köpa en aktie till 80% av eget kapital med marginell goodwill, lågt värderade fastigheter och en lönsam rörelse även i dessa tider. Men Peter Gyllenhammars skapelse Duroc (han grundade inte bolaget men genom de rörelser som tillförts koncernen under hans tid som ägare får han väl betraktas som det ”nya” Durocs skapare) med en omsättning på ca 3 MdSEK har inte fått den värdering som man kanske kunde förväntat sig. Kanske beror det på den koncentrerade ägarbilden (Peter Gyllenhammar äger 80% och Traction 9%) och den lilla ”fria floaten” eller kanske ännu mer beroende på den för många otidsenliga konglomeratstämpeln. Duroc är verksamt inom allt från fibertillverkning, tekniska textilier, industrihandel och några mindre verkstadsföretag. I veckan meddelade Duroc att april månads förlust hade förbytts i en lika stor vinst under maj, vilket således innebär att innevarande kvartal (Q4 i bolagets brutna räkenskapsår) hittills har gått plus minus noll och med juni inkluderande öppnade fabriker borde det leda till ett plus för kvartalet. Med tanke på bolagets inriktning som bland annat underleverantör till bilindustrin är det ett klart positivt tecken och visar fördelarna med att ha verksamheter inom andra områden som skyddskläder. Med en nettoskuld i maj på enbart 125 MSEK öppnar det för som företagsledningen skriver för ”fortsatta opportunistiska förvärv”.
 
Nyfosa och SBB – så blev det till sist affär. Inte en vecka utan att det finns något att rapportera från Samhällsbyggnadsbolaget SBB(bevakat av TradeVenue)!! Denna vecka blev det så affär med Nyfosa och kontorsfastigheter för nästan 5 MdSEK ska säljas. I likhet med den affär som ställdes in i slutet av mars finns villkor om att Nyfosa ska få finansiering för att fullfölja men läget borde vara annorlunda nu. Affären sker till den senaste värderingen på fastigheterna men en projektfastighet värd 400 MSEK, som samtidigt SBB ska överta från Nyfosa komplicerar enligt min mening bedömningen av affären. Med ytterligare några mindre försäljningar i veckan har SBB nu sålt fastigheter för 11 MdSEK under året och steget mot den efterlängtade BBB+ ratingen är inte så långt. Lägligt nog håller SBB kapitalmarknadsdag nu på onsdag och Ilija Batljan kan framträda som en segrare.
 
Ännu en förkortad vecka med midsommarafton på fredag och med den, den traditionella starten på sommaren!!! Men förutom alla nyemissioner finns det mycket att följa i veckan såsom HMs försäljningssiffror på måndag morgon och rapporter från bolag som Skistar och Oasmia. Jag önskar alla våra läsare en trevlig helg även om det för många blir ett annorlunda midsommarfirande. Välkommen till en ny och spännande aktievecka!!!
 
Claes Vikbladh
 
 
Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.