Analys
13 Oct, 2019

Veckobrev v42

Med en uppgång på drygt 3% fick ”baissarna” ordentligt med stryk i veckan - enligt tidningarna med stöd av framsteg i handelssamtalen mellan USA och Kina. Att vi har fått sådana signaler tidigare och blivit besvikna verkar inte rubba marknadens optimism. På vinstvarningsfronten återfanns i Sverige, bland lite större företag, enbart Probi och Biogaia (inget av dem av konjunkturella skäl), vilket borde öka optimismen inför nästa veckas rapporter. Att finansmarknaden är ett oberäkneligt djur fick vi ännu en påminnelse om i veckan när Grekland kunde låna närmare 500 MEURO med minusränta. Hur många var det som för tre-fyra år sedan trodde att det skulle vara möjligt? Inte undertecknad i alla fall och det är sådant som gör mig ännu mer ödmjuk inför framtiden.

Bygghemma kontra Byggmax. I förra veckan noterade Bygghemma all time high samtidigt som Byggmax kurs var nere i all time low. Därmed är Bygghemma uppe i ett börsvärde på 5,1 mdr SEK medan Byggmax värde sjunkit till 1,8 mdr SEK. Utifrån en ungefär lika stor försäljning om ca 5 mdr SEK förra året värderas Bygghemma således nästan tre gånger högre, vilket är den ungefärliga skillnaden i marginal också. Byggmax försäljning sker som bekant i huvudsak via deras 170 butiker medan Bygghemma säljer sina produkter via nätet. Visst det är stora skillnader i företagens produktsortiment men detta visar om inte annat att det går att tjäna pengar på nätet…  

Massapriserna stabiliseras? Sedan årsskiftet har massapriserna fallit kraftigt - efter att ha toppat kring 1200 USD/ton har de nu börjat stabiliseras kring 850 USD/ton. Detta sedan lagren börjat normaliseras och Kina som är den stora motorn i massaefterfrågan åter börjat köpa. Om vi redan nu skulle se vändpunkten i massapriserna är det en rekordkort nedgångsperiod och motsägs av de konjunktursignaler som nu kommer. En vändning skulle dock möjligen kunna förklaras av att kapacitetsutbyggnaden av i alla fall produktionen för långfibrig massa inte varit speciellt stor och det finns en underliggande tillväxt i efterfrågan. Hur som helst har nedgången i försäljningspriser uttryckt i SEK för Rottneros (bevakat av TradeVenue) varit betydligt lägre genom försvagningen av kronan gentemot USD (massapriserna sätts i USD). Dessutom har vedpriserna bland annat till följd av granbarkborren pressats nedåt. Aktiekursen har sedan bottennivån i början av september stigit med ca 15% till strax över 11 SEK men är långt från toppnivåerna kring 14 SEK. Kursuppgången sammanhänger troligen med den extrautdelning om 0,7 SEK, som aviserades då och som nu är bestämd att utbetalas i november. Även utan att dagens massapriser förbättras och med Rottneros goda finansiella situation borde det enligt vår prognos vara möjligt att styrelsen i vår föreslår en utdelning om 0,8 SEK (0,4 SEK ordinarie och 0,4 SEK extra). Sammanlagt alltså 1,5 SEK till aktieägarna som i så fall skulle utbetalas inom en tidsram på åtta månader. Det blir en bra direktavkastning!!!

SBB blir största ägare i Amasten. Samhällsbyggnadsbolaget (bevakat av TradeVenue) vilar inte på hanen och i stort sett varje vecka finns någon större nyhet. Efter att för två veckor sedan köpt Amastens fastigheter i södra Sverige (på en i mångas ögon hög prisnivå) och samtidigt bildat ett gemensamägt bolag med Amasten för prefabricerade hyresbostäder, köpte SBB i veckan ca 20% av aktierna i Amasten och fick via optioner kontroll över ytterligare ca 10% av aktierna. Därmed är SBB näst största aktieägare i Amasten (efter ICA-handlarna), ett bolag med ett börsvärde på 3,6 mdr SEK. Skulle man tänka sig att SBB köper resterande 70% av aktierna blir man ägare av bostadsfastigheter med ett marknadsvärde på nästan 17 mdr SEK och en stor spelare på nationell nivå. Om detta är slutmålet eller SBB tvärtom apporterar in sina hyreslägenheter i Amasten och bolaget förblir  fristående återstår att se. Med tanke på SBBs intresse av att samtidigt växa kraftigt och bibehålla den låga skuldsättningsgraden är det senare alternativet kanske mer troligt. Men som alltid när det gäller SBB får man vara beredd på överraskningar.

Ska fastighetsrallyt vidare? Många har hittills felaktigt förklarat fastighetsrallyt på börsen för över men det verkar knappast vara det som de stora framgångsrika fastighetsaktörerna verkar tro på.  Att framgångsrika SBB enligt ovan köper 30% av aktierna i fastighetskollegan Amasten – efter en kursuppgång i år på 100% - är ett exempel. Ett annat är Rutger Arnhult – storägaren i Corem och Klövern - som under året regelbundet flaggat upp i Castellum och nu är dess störste ägare med över 10%. I veckan framkom det att just Corem använder sin kassa för att köpa aktier i sektorkollegorna Nyfosa och Kungsleden. Sagax fortsätter att köpa in sig i det norrländska fastighetsbolaget NP3 och flaggade i september upp för 14% av aktierna. Öresund är visserligen inget fastighetsbolag men leds ju som bekant av rutinerade spelare och i veckan var de med i en riktad nyemission som gjorde att de fick 14% av aktierna i Maxfastigheter. Visst är det farligt att leka följa John men är det inte bestickande att se hur skickliga fastighetsaktörer nu köper in sig i varandra snarare än att köpa nya fastigheter? De verkar fortfarande se värde i fastighetsaktier!!

Sedana Medical tar in pengar. I veckan meddelade Sedana Medical (bevakat av TradeVenue) att de i en riktad emission tagit in 375 MSEK för att finansiera genomförandet av aktiviteter för att uppnå marknadsgodkännande av AnaConDa och IsoConDa i USA. Genom emissionen har Sedana dessutom lyckats få in ett antal nya både svenska och utländska institutionella aktieägare. För ett bolag noterat på First North och med en kursuppgång i år på drygt 70% i ryggen (som ger ett börsvärde på 2,7 mdr SEK) är det en prestation och om något visar intresset för bolaget, speciellt som rabatten i samband med emissionen enbart var ca 5%. Under året har Sedana fortsatt att uppnå viktiga milstolpar för att göra inhalationssedering med AnaConDa till en global standardmetod – med en marknadspotential inom intensivvården som företagsledningen skattar till 20-30 mdr SEK. Se vår senaste update på bolaget från 23/8. 

På onsdag kväll kommer de första amerikanska rapporterna och på torsdag är det så dags för de första stora svenska rapporterna från Ericsson, Tele2 och Telia som sedan på fredagen åtföljs av en mängd rapporter inom ett antal olika sektorer. Själv ser jag särskilt fram emot Sandviks rapport. Välkommen till en ny och spännande aktievecka!!!!

 

Claes Vikbladh 

claes@tradevenue.se 

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.