Amazon - Historien om Jeff Bezos & världens största butik
Återkommande läsare vet att jag uppskattar tiden med att ha näsan över en bok. Att sitta ned med detta medium som ömsom är lättillgängligt och underhållande, ömsom lärande och fantasistimulerande är för mig en stor källa till välmående. Jag läser mycket och brett; fakta, biografier, romaner, thrillers et cetera. Jag tror på och upplever även själv (vilket absolut beror på min tro/övertygelse) att när medvetandet, fokus och hjärnan ges till möjlighet att enbart få fokusera på boken och dess innehåll skapas nya lärdomar, insikter, tankar, reflektioner et cetera, vilka man som människa har stor nytta av, på ett eller ett annat sätt. Forskning om läsning och dess positiva påverkan är entydig om detta och jag tror det finns få, om ens någon, som säger emot nyttan av att läsa.
Sommaren 2018 kom jag att läsa Phil Knights bok Driv: Historiken om Nike (Knight, 2016) och därefter kom även boken om Elon Musk – Elon Musk: Tesla, SpaceX och jakten på en fantastisk framtid (Vance, 2015) att avverkas. Beträffande förstnämnda var det en mycket intressant redogörelse om Knights ungdom, uppväxt, intresse för entreprenörskap, resor till Asien, fascination för skor et cetera ända fram till att bolaget Nike, som vi känner det idag, kom att skapas.
Samma delar står även att finna i boken om Musk och vad dessa herrar har gemensamt är att de hade en vision, en tro på att de kan realisera den samt en obotlig tilltro till sin egen, men också kompanjoners, förmåga. Vad som även är återkommande är att de alltid befinner sig på gränsen till att kräva för mycket av såväl sig själva som sina medinvesterare och anställda. Det kommer ej som någon oväntad nyhet att det var många som valde att hoppa av, eller som t.o.m. blev ovänner med nämnda, då dessa entreprenörer applicerade ”vinst och framgång till varje pris – kosta vad det kosta vill. Till varje pris.”
Såväl Musk som Knight kom ofta att vara så högt belånade att de stod timmar, ja till och med minuter, från ruinens brant, vilket inte bara hade satt dem själva på en pall utanför valfri ICA-butik med handen kring en gammal McDonald’smugg, utan även deras familjer…
De som är entreprenörer och som har gått hela denna väg, med alla dess hinder, svårigheter, tvivel, modfälldhet, tvivel et cetera känner nog igen sig i ovan text samt i ovan böcker.
En bok som är i exakt samma anda och som jag nyss har avslutat är Världens största butik: Biografin om Jeff Bezos och Amazon (Stone, 2014). Om jag inte hade haft andra spörsmål med jobb, studier och de sista insatserna med bokmanuset innan det går på tryck, hade denna bok plöjts än snabbare. Det är en mycket bra och trovärdig skildring som Stone ger läsaren och som läsare blir man ständigt förundrad, men också ”skrämd” över Bezos förmåga att exekvera.
Man får följa med hur det gick för bolaget under finanskrisen och vad som sades bakom stängda dörrar, om samtal med Wallmart, Cosco, Barnes & Noble, Toys ’R’ Us, Starbucks med flera, vilka alla på något sätt har visat intresse av antingen samarbete med, eller uppköp av Amazon, hur anställda tog in på hotell och jobbade nonstop under december månad med att hinna med att skicka alla beställningar som kom in för julhandeln, hur Bezos dels har gjort lyckades investeringar, dels mindre lyckade sådana. Självklart delges läsaren även hur hårt han har piskat sina anställda (hårda och höga krav, långa arbetsdagar och låga löner) och nära; ”Om man inte är bra nog kommer Jeff att slita än i stycken. Om man är bra nog piskar han en tills man stupar”, säger en före detta anställd, Kim Rachelmer.
Boken är väl värd sin tid och de cirka 420 sidorna blir aldrig tråkiga, långsamma eller upprepande. Översättningen, som jag läste, är bra och det är sällan jag upplever att jag sitter och stör mig på mindre lyckade formuleringar.
Har du läst denna bok – vad tyckte du? Har du funderingar på den?
Näst på min lista står nu The Big Boss – så tog Stefan Persson H&M ut i världen och blev Sveriges rikaste person (Palm & Alsgren, 2019).