Intervju med professorn
“Stockpicking is both an art & a science, but too much of either is a dangerous thing.” Detta är kloka ord och sägs vara myntat av den legendariska Peter Lynch. Oavsett vem som var först med uttalandet kvarstår faktum om betydelsens relevans. En profil som har det som beskrivning på sin twitter är Professor Kalkyl, som sedan 2017 finns på twitter och vars blogg började anno 2019. Med bolag såsom ChemoMetec, Insplorion, Match Group, Evolution Gaming med flera sitter han beredd att ta sig an Mr. MArket detta räkenskapsår. Självklart har intresset hos mig, och säker många andra av hans cirka 8500 följare, vuxit.
Tack att du ställer upp, “professorn”. Jag tänkte börja med att fråga om du kan berätta lite om dig själv, såsom ålder, utbildning, arbete, fritidsintressen et cetera?
För att ändå spara lite på mystiken ska jag hålla det om privatlivet kort. Men jag jobbar som hantverkare i en mindre stad på västkusten och är född samma år som Oasis släppte “..Morning Glory”, alltså 1995. Yrket och åldern är det som förvånat folk mest på Twitter. Alltså att jag inte studerat ekonomi på universitet och sådär, vilket är lite kul. Andra intressen jag har är: min flickvän (om hon får räknas som ett intresse, jag är inte helt säker), film, musik, böcker, kaffe & träning, som innefattar gym och löpning.
Kaffe? Kan du utveckla, för även jag har ett enormt stort intresse av detta, vilket jag vet är gällande många läsare tillika bloggare, såsom Utdelningscyklisten, Chansar Mest och Dividend Bomber.
Haha! Jag är väl ingen barista-galning per se, men dricker mycket kaffe. Inte minst sedan jag köpte en ENA Micro 9 (helautomatisk espressomaskin) från schweiziska tillverkaren Jura - en av mina bästa investeringar någonsin, hög direktavkastning! Nästa steg är väl en halvautomatisk ‘riktig’ espressomaskin, men det får bli i ett större boende.
Okej - själv har jag haft ett flertalet maskiner, såväl hel- som halvautomatiserade. Lärdomen och konstaterande är; du får exakt vad du betalar för och bra “skit” håller länge. Länge!
Du är bland de yngsta (den yngsta?) av de bloggar och profiler som jag följer. Dock skall vi ej diskutera ålder, eller gamla minnen från 1990-talet, även om sådant alltid är roligt. Nej, nu skall fokus vara på sparande, börs och investeringar. Hur skulle du förklara din investeringsfilosofi tillika strategi? Var kommer den ifrån och hur har den vuxit fram?
Jag tror det krävs många år till innan jag kan formulera en strategi som jag kallar min filosofi. Idag försöker jag leta efter bolag som har något av följande attribut: större trend i ryggen (klyschigt? so be it), dominant marknadsposition, hög konkurrenskraft via varumärke och/eller överlägsen teknik/storlek, nätverkseffekt eller inlåsningseffekt, hög innovationsförmåga, duktigt management och en skalbar eller uthålligt lönsam affärsmodell. Jag har tre huvudteman i portföljen idag: digitalisering, hälsa och konsumtion.
Det låter klokt och påminner till stor del av Core Ny Teknik, med Erik och Carl som kaptener. Du nämner konsumtion - kan du utveckla det, då det är ett mycket brett spektrum; lyxkonsumtion (LVMH), vardagsplagg (H&M), alkohol- och matkonsumtion (Kopparbergs, ICA och Axfood) et cetera.
Ja, det mesta av sakerna jag letar efter låter ju som "förvaltarfloskler", men jag tycker det är bevisat att dessa attribut viktiga - ju fler desto bättre. Erik och Carl är fantastiska, speciellt i sin kommunikation.
Konsumtion låter lite osexigt, men där placerar jag t.ex: e-handel, streaming (Spotify), lyx/starka varumärken (Moncler), igaming (Evolution Gaming), gaming osv. Så det är oftast digitala branscher, men som drivs av konsumtion snarare än digitaliseringen i sig.
När du nämner hälsa - är det något specifikt tema/område som du försöker att läsa in dig på? Även här finns ett brett spektra och kan du precisera?
Nej, inte direkt. Gillar allt som har en bra affärsmodell, ökande efterfrågan och en produkt som stänger ute konkurrens på något sätt. Låter för det mesta siffrorna tala, då jag tror min tid är för begränsad idag för att ha en edge på produktnivå. Försöker även undvika för binära case, där allt hänger på att en produkt/preparat blir godkänd. Köper i så fall hellre när affären är up and running.
Det låter klokt och logiskt. Med tanke på att du är relativt ung - hur länge har du hållit på med investeringar? Hur länge har detta intresse funnits och var kommer det ifrån?
Jag tror att jag var 19 år när jag köpte mina första Fingerprint, efter att en kompis hört på jobbet att - “Såhär billig har den inte varit på länge”, det var en chans man inte fick missa. Och efter en lyckad första affär på +20 % var jag hooked, och har sedan dess lagt mer och mer tid på börsen. Så intresset kommer inte från någon familjemedlem, utan var mer av en slump.
Många siktar på FIRE - är detta gällande även hos dig, eller vad är målet och varför/hur kom det att det blev detta?
Nej, det är inget jag aktivt strävar efter. Det vore såklart kul att sluta jobba och istället hålla på med investeringar på heltid, men om det räknas som FIRE eller inte, det vet jag inte. Och att vara ledig är inget jag är speciellt bra på - jag behöver vara sysselsatt fysiskt för att inte tappa humöret. Så målet är väl just nu att bli så duktig som möjligt bara, köra på så länge det är roligt.
Kanske på sikt att jag hade velat jobba med något börsrelaterat, men samtidigt är jag inte så pigg på att sätta mig i skolbänken. Vi får se!
"[...]Jag köpte ett par aktier i blindo som nybörjare, lyckades rida ut 20 %[...]"
På din blogg skrev du kortfattat om de bolag som du just nu har i portföljen och jag får det till 30 stycken. Detta är relativt många bolag för en portfölj som inte är skapad med utdelningsfokus - är syftet att mer bevara, eller att få kapitalet att växa? Därtill är många av dessa bolag mycket högt värderade. Visst - de växer och sedan skall ej dagens ränteläge negligeras, likväl kvarstår faktum. Hur går dina tankar här?
Jag har gått från en väldigt spretig portfölj (70-80 bolag som värst) mot en mer koncentrerad dito, men har en bit kvar. Jag tycker sållandet är svårt. Målet är väl 10-15 st, men redan idag står faktiskt största 10 för ~60%. Dessutom har jag sålt av 3-5 st sedan bloggposten faktiskt, bl.a Shopify på tal om höga värderingar, som jag hoppas kunna köpa tillbaka till en lägre prislapp.
Det är väldigt svårt att hitta kvalitetsbolag till behaglig prislapp i dagens marknad, så jag kan bara hålla med. Värderingen är hög i många bolag. Dock är min placeringshorisont lång, och jag kommer ha möjlighet att fylla på portföljen under många år, förhoppningsvis till lägre multiplar också tids nog.
Hur ser du på skuldsättning? Använder du lånade medel för att investera och därmed få en hävstång (vilket också kan ge motsatt effekt)? Varför/varför inte?
Jag har inget emot belåning om man vet vad man sysslar med, men det är inget jag börjat med än. Nybörjare bör vara försiktiga med det i alla fall, annars har jag nog inga direkta åsikter om det.
Mitt intresse att du har varit en av Fingersekten väcktes tidigare - kan du berätta lite om den resan? Var du en av de som drabbades mycket hårt? Haha, nej nej. Jag var aldrig direkt intresserad av bolaget. Jag köpte ett par aktier i blindo som nybörjare, lyckades rida ut 20 % och sedan släppte jag Fing. Var in och ut i allt möjligt skräp under drygt ett års tid, som väl alla är i början. Låg back en relativt stor summa innan jag började fatta vad det handlade om.
"[...]Men Latour, Microsoft & Estée Lauder kanske skulle gå ännu bättre[...]"
Jag tror vi är många som kan skriva under på det… “You better learn from your mistakes, because you’d paid for them”. Du nämnde vid förbifarten att du har mötts av en sorts… skepticism(?) angående din unga ålder och att folk inte bemöter dig med respekt(?).
Nej då, tvärtom nästan. Dock har många blivit förvånade över min unga ålder och att jag inte sysslar med något liknande i arbetslivet. Folk har väl förutfattade meningar om hantverkare, kanske? Och jag förstår dem väl i så fall, det är nog jag som sticker ut. Fått väldigt mycket bra respons från nästan alla på Twitter, det är överlag ett väldigt trevligt community.
Hur fungerar ekonomin i ditt och din sambos förhållande? Delar nia samma intressen kring sparande och investeringar? Har ni gemensam ekonomi, eller hur strukturerar ni detta?
Hon studerar på universitet, så det är av logiska skäl lite uppdelat just nu. Och nej, börsen är hon faktiskt väldigt ointresserad av… Men det kanske blir bättre när hon pluggat klart och får en större inkomst - det får vi hoppas i alla fall!
Om du fick välja ut tre bolag just nu som du antingen äger, eller vill äga, och sedan hålla dem i 20 år - vilka skulle det vara och varför?
Med en 20-årig tidshorisont och så få bolag tvingas man ju safe:a med väldiversifierade verksamheter för att vara bekväm. Idag skulle jag nog säga Lifco, Alphabet & Roper Technologies. Men Latour, Microsoft & Estée Lauder kanske skulle gå ännu bättre. Temat är ju helt enkelt: stora bolag med flera ben att stå på, som levererat i långa perioder redan och inte befinner sig i utdöende branscher.
Makro är hos vissa ett skällsord, medan det hos andra inte riktigt fullt ut är detta. Hur mycket makro läser och tar du hänsyn till i dina investeringar och varför/varför inte? Därtill - vilka källor använder du för att förkovra dig i denna fantastiska ekonomisfär som börsen är?
Jag respekterar folk som framgångsrikt kan använda invecklade makroanalyser i sitt placeringstänk, men jag tror det är relativt sällsynt - och verkligen inget för en amatör som jag. Jag har fullt upp med att hitta rätt bolag att stoppa i portföljen, och kunde inte bry mig mindre om kinesiska inflationssiffror och tyska inköpschefsindex. Tyvärr, kanske.
Jag lyssnar väldigt mycket på podcasts, läser böcker och försöker följa/samtala med duktiga personer på internet, främst Twitter. Men det viktigaste är kanske att vara uppmärksam och nyfiken överlag - att googla mycket. Många bolag har jag hittat av ren slump på internet, andra har jag sett i verkligheten och googlat fram moderbolaget till. Googla allt! Och verktygen för analys är väl i huvudsak Excel, Börsdata och bolagens egna IR-sidor.
Kloka ord! Vi börjar närma oss slutet och ännu en gång vill jag tacka för din tid. Innan du får tillåtelse att lämna denna härliga intervju; var är du om 10 år?
Tack själv!
Bra fråga.. Några saker jag hoppas på är väl:
*Att jag jobbar med något jag trivs med.
*Att en investeringsfilosofi har satt sig.
*Att jag köpt ett stort hus, här på västkusten.
*Hälsa och välmående för mig + nära & kära.