Kennedymodellen
Innan vi ger oss an Kennedy och hans modell vill jag passa på att säga att NU ÄNTLIGEN har det sjätte trycket av min första bok, Börspsykologi – så blir du en bättre investerare, anlänt och finns ”där böcker finns”. Boken sålde slut under julledigheterna och då det råder diverse flaskhalsar och produktionsstörningar har det tagit längre tid än annars att trycka nya upplagor. Som sagt finner du boken där böcker finns, såsom i förlagets shop och adlibris. Just nu kör även PUG (mitt förlag) en REA!
Det finns många mentala modeller att applicera i såväl livet i dess allmänhet som i det mer investerarfokuserade sådana i synnerhet. Jag upplever mig tämligen god med att använda mig av min verktygslåda och har såväl en hammare som en såg – allt beroende på vad det är för utmaning jag ställs inför. Mentala modeller hjälper mig att se saker från olika perspektiv. De hjälper mig även att se vad som ska prioriteras, hur X ska struktureras och vad som är viktigt och vad som i sammanhanget är tämligen irrelevant (men som ändå tycks ta dyrbar tanke- och energikraft).
Det ska dock tilläggas att jag, likt jag tror gäller alla, inte är immun mot att fastna i tankefällor eller andra mentala fallgropar, men jag tror nog att jag har ett bättre skydd och antivapen för alla dagliga attacker via att ständigt läsa och intaga ett ödmjukt förhållningssätt. Genom att vara medveten om hur hjärnan fungerar, vad som ständigt lockar, hur den gärna undviker ansträngning om den kan med mera kan jag mer ofta än sällan skjuta skarpt innan jag blir överrumplad.
Jag har tidigare skrivit om vikten av att inte bara bedöma och analysera utfall, utan att samma vikt och analys skall tillägnas processen. I många fall ska till och med mer analystid läggas på processen än utfallet. Det är via process som du kan förändra utfall. Att studera att Italien vann med 2-1 mot Sverige ger inte mycket. Desto mer ger att studera hur och varför de vann, eller hur? Samma med investeringar – nu sitter jag på ett innehav som ligger minus 43 procent – hur hamnade jag här? Vad var det som jag gjorde för fel? Vad hade jag kunnat göra annorlunda? Et cetera. Självklart ska även de bra och goda processerna/utfallen analyseras!
Nåväl – tillbaka till mentala modeller. En modell som är mycket tacksam är den s.k. ”Kennedymodellen”, som i Sverige blivit populariserad av Christer Olsson. Fokus här är lite likt det Charlie Munger lyfter fram med att du alltid ska invertera dina tankar – Invert. Always Invert! Precis som du kan tänka 1, 2, 3 och 4 kan och ska du tänka vice versa, dvs. 4, 3, 2 och 1.
Mitt mål är inte att uppnå FIRE. Dock önskar jag så snabbt, men på ett sådant försiktigt och ”säkert sätt”, som möjligt uppnå en position där jag når en sorts (ekonomisk) trygghetsgrad att jag överlever utan att vara beroende av ett förvärvsjobb. Med det sagt vill jag i sammanhanget addera att jag älskar mitt jobb och allt som hör det till.
Men… om jag nu vill uppnå det där målet måste jag planera, liksom staka ut vägen dit. Teckna min skattkarta och så vidare. Det Olsson lyfter fram är att en givande process är att börja vid målet och sedan backa steg för steg. Han exemplifierar med den före detta presidenten John F. Kennedy och hur han arbetade med månprojektet.
1961 instiftade Kennedy månprojektet och sade att i slutet av decenniet ska vi (USA) ha satt en man på månen och även tagit hem honom igen. Därefter lade han och hans team ett pussel. ”Om vi vill lyfta en raket 1969 måste vi ha X, Y och Z. Således måste X vara klart vid det datumet. Vad krävs för att X ska vara klart vid det datumet? Jo, då krävs det att Y är klart vid detta datum. Vad krävs för att Y ska vara klart vid just det datumet? Jo, det krävs att Z är klart vid denna tidpunkt.” Och så vidare.
De gick således baklänges fram(?).
Om du har som mål att uppnå FIRE kan du testa att applicera samma mentala modell. Placera dig redan nu vid målet. Vad krävs för att du ska kunna realisera detta och arbeta dig baklänges. Krävs det en befattning med högre lön? Mer sidoinkomster? Bättre koll på dina omkostnader? Krävs det ett X och vad måste du göra för att nå X? Måste detta också ha nåtts innan du kan fokusera/applicera Y? Vad krävs i sin tur för att Y ska fungera bra? Et cetera.