Laddar TradingView Widget
Laddar annons
27 Apr, 2022

Mer lyx i portföljen

I måndags, den 25/4, köpte jag min första av flera planerade positioner i det franska lyxbolaget Kering. Bolaget har fått lite extra uppmärksamhet de senaste 7-5 månaderna, då filmen The House of Gucci hade premiär med start i november och månaderna därefter. Jag tyckte att filmen var bra, men det är inget ”mästerverk”. Bra manus och bra skådespel, t.o.m. från Al Pacino vars insatser de senaste 6-10(!) åren varit bleka. Som alltid upplevs det som att det är pengar som styr i slutet av karriären. Hade han valt att sluta efter Any Given Sunday hade hans arv, enligt mig, varit än mer högaktat. Klassiker som Gudfadern-filmerna, En kvinnas doftHeatCarlito’s Way med flera är bevis på hans extrema skådespelartalang.

Kering äger flera kända lyx- och modemärken, såsom just GucciSaint Laurent och Pomellato. Största ägare är holdingbolaget Groupe Artémis. Holdingbolaget grundades 1992 och vid detta tillfälle flyttades även familjens stora innehav i Kering in portföljen. Kering hette tidigare Pinault-Printemps-Redoute (PPR), men bytte namn till just Kering 2013.

Pinault, grundat 1963, var från början ett träd- och skogsbolag, men har under årens gång transformerats i takt med familjen ökade rikedomar och goda kontakter. Den officiella förvandlingsfasen som bolag var 1994. Idag är Kering ett av de största konglomeraten inom lyxsegmentet och slåss dag icn och dag ut med bolag såsom LVMH (jag äger aktier sedan 2018)) och Hermés.

Min investering i Kering grundar sig på flera faktorer.

Lyx har och kommer, enligt mig, alltid sälja. Det är till stor del inflationssäkrat då efterfrågan är så stark och kundbasen så rik. De ska ha sin Gucciväska oavsett om det är hög- eller lågkonjunktur. Oavsett om det regnar, eller om solen skiner. Oavsett om börsen går upp, eller om den går ned. Studera bolagets, men även LVMH:s rapporter från såväl finanskrisen 2008-2009 samt Corona så framkommer att bolagen förvisso inte växte likt maskrosor, men de stod stabilt och betalade ut utdelningar.

Kering finns en stark ägare i form av Groupe Artémis. Gruppen äger 41 %, vilket är bra. Förvisso är det lite ”oroande” att 46 % ägs av internationella institutioner, såsom Blackrock e.d. Dessa tenderar ofta att mer vara kappvändare än vice versa. Emellertid talar gruppens starka ägande för fortsatt stark och pålitlig ledning, exakt den som gjort att Kerings aktiekurs utvecklats monstruöst

Bolaget har en stark finansiell position och står väl positionerade för såväl oförväntade motgångar och utmaningar som intressanta förvärv. Nettoskulden uppgår till 11,5 % och ställt mot EBITA landar den på 0,57, vilket är inget annat än tacksamt.

Gällande försäljning på olika geografier är Kering, likt sina konkurrenter, bred. Man finns och säljer på samtliga av världens geografier. Störst tillväxt från det senaste kvartalet, som f.ö. rapporterades i fredags, den 22/4, kom från Japan, Europa samt Nordamerika. Den viktiga asiatiska marknaden i allmänhet, men den kinesiska i synnerhet var dämpad pga. restriktionerna. Annars är detta en av de viktigaste marknaderna. Varför sjönk de på rapporten? Om du ej orkar läsa kan det kortfattat summeras som ”svårt att producera efter och därmed möta efterfrågan, framför allt inom läder och i Gucci-märket”.

Bolaget har kända (lyx)märken och dessa bedömer jag vara här för att stanna. Nya och andra märken skapas samt kommer och går, men lyxmärkena består. De är sanktionerade; kultförklarade. Alla kan namedroppa lyxmärken. Alla har en relation till dem. Många, men inte alla, däribland jag själv, känner en sorts jakt att äga plagg e.d. från dem.  

Kering har visat att man över år växer på såväl översta som understa raden. Enstaka kvartal kan variera, men den långa och stora trenden är tydlig. Nedan är 10-årigt CAGR.

Vinst: 12,7 %

Eget kapital: 22%

Omsättning: 8,3 %

Utdelning: 13,1 %

Förvisso kommer man från en tid som varit mycket passande med ökad välfärd, inte minst i övre medelklassen samt har de rika blivit mycket rikare. Pengar har varit” gratis” och många har fått det bättre. Dock kan tiderna innan studeras och även här framkommer att lyx inte är paria. Jag känner mig trygg med innehavt givet detta.

Studeras bruttomarginalen framkommer att den, sedan 2017, ligger stabilt på cirka 74 % och även rörelse(27,2 %)- samt vinstmarginalen (17,9 %) har stigit sedan 2017. Nedan bilder är hämtade från Börsdata.


 

Första positionen är tagen och ökningar kommer, givet att bolaget fortsätter utvecklas, att exekveras.

Äger du Kering, eller något annat lyxbolag? Varför/varför inte?

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.