Något att prata om vid julbordet – SR & "Enterprise Agile Coach"
Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta, gråta eller skratta. Jag vet inte om SR (Sveriges Radio) menar allvar, eller om de har iscensatt ett på tok för tidigt (eller sent?) aprilskämt. Jag hoppas att det är sistnämnda, men upplever ändå att sannolikheten talar mer för förstnämnda, dvs. att de menar allvar.
Buzzwords kommer och går. Just nu är b.la. ”metaverse” i ropet och något som har existerat de senaste par tre åren är även ”agil”, som ännu inte finns i SAOL eller SAOB. Kanske vill Den Svenska Akademin, i sann Olof von Dalin-anda (läs gärna delar ur tidskriften Then Swänska Argus från 1700-talet), motverka för mycket influenser från det brittiska språket? Oavsett finns ordet inte agil i någon ordbok, utan det närmaste vi på svenska kommer är ”smidig”.
För ett par veckor sedan kom en platsannons ut på Sveriges Radio, där de eftersöker en Enterprise Agile Coach. Okej… de söker alltså efter en person som arbetar på företag och som är beredd att vara en smidig ”tränare”, eller kanske bättre ”mentor/översiktsansvarig”. Första frågan som kommer – finns det något bolag eller någon arbetsplats som inte söker efter personer som är smidiga och anpassningsbara? Finns det något bolag eller någon arbetsplats som egentligen har en klar och tydlig definition av hur de ser på ”coach”? Det må låta ”coolt och innovativt”. Kanske även lite ”ungt och fräscht”, men det är enkom ord och enkom ord. När jag läser sådant likt detta ser jag framför mig tant Agatha som klär och sminkar sig likt vore hon 15. Samma innehåll men annan skrud. Lyft på kjolen och det kommer inte vara något nytt.
Nåväl… vad säger annonsen. Jag vill här varna för anställningsfloskler över det normala, så vänligen ta fram skämskudde och ett glas vatten.
”Den agila transformationen på Sveriges Radio går in i en ny fas”. - Har det någonsin skett något ”smidigt” på statliga verksamheter? Och vad förändras – ska det bli mer vänstervänligt? Än lägre högt i tak?
”Nu bygger vi intern förmåga inom coachning och söker därför en strategisk enterprise agile coach som driver vår fortsatta agila transformation framåt, ansvarar för att hålla ihop vad agilt på Sveriges Radio är och leder arbetet med att bygga upp vår interna agila coachningsförmåga.” - Att annonsören – HR-chefen möjligen(?) – har skapat sig en fetisch för begreppet agil tycks stå klart redan nu, när vi bara har avverkat det fösta stycket och de två(!) inledande meningarna.
Nåväl – det fortsätter.
”Vi behöver intensifiera arbetet med att öka vår agila mognad i alla led och behöver därför en övergripande kraft som håller ihop detta. Tillsammans med engagerade interna ledare, coacher och Scrum Masters kommer du att driva den fortsatta agila transformationen genom flera delar av organisationen. Du kommer också att på strategisk nivå ansvara för att tillsammans med andra ta fram vår agila karta för Sveriges Radio , så att våra team blir än mer effektiva och vår organisations agila mognad ökar.” - Agil mogand? Scrum Masters? Sistnämnda fick jag googla och fann att det är ett uttryck från Rugbyns värld; ”A scrum (short for scrummage) is a method of restarting play in rugby football that involves players packing closely together with their heads down and attempting to gain possession of the ball.” Vad som även dök upp när jag googlade var att begreppet ”Scrum Master” tycks vara närvarande på flera coach-, mentors- och ledarutbildningar. Ännu en gång samma snack och samma innehåll, men allt iklätt en annan skrud?
Jag skulle kunna fortsätta, men vet inte riktigt hur jag kan trumfa denna underbara(?) platsannons såväl innehållsmässigt som språkligt. Söker du något att diskutera vid julbordet kanske en cocktail av SR, platsannonser, vad dagens ledare/mentorer/coacher ska kunna, språk i dess allmänna mening och sunt förnuft i dess synnerliga mening är en bra startpunkt?
Med tre dagar kvar till jul vill jag passa på att önska dig en god och avkopplande jul. Umgås med nära och kära, vila och gör det du vill göra, inte vad alla andra vill att du ska göra. Lyssna på dig själv och följ din inre röst. Kanske låter det som Woodstock 1969? Möjligt, men finns något finare och skönare än att vara tillfreds med sig själv och vet att man är trygg (i sig själv)?
Och läs! Läs litteratur, såväl facklig som skönlitterär!
Lars – en ofta återkommande kommentator – har haft som tradition att förära bloggen med sina julkort de senaste par tre åren. Jag hoppas att dessa även anländer i år.