Nintendo och Valve:s Steam Deck
Den 19 juli kom Nintendo med sin årsrapport och det var en fröjd att läsa denna, även om den är lika torr som Dynamitharry som ”inte dricker en droppe. Inte en droppe!”.
Bland annat ökade intäkterna ökade med 34,4 % och den operativa vinsten med ca 32 %. Emellertid flaggar man för att det kommande brutna räkenskapsåret kommer visa en minskad omsättning på 9 procent och en minskad vinst på 29 %. Detta är inga små siffror.
Det ska i sammanhanget sägas att Nintendo är kända för att alltid vara extremt försiktiga i sina prognoser, lite japanskt över det hela kan sägas. Därtill har de en lika extrem förmåga att nästintill alltid överträffa dessa. Vad det i verkligheten blir vet vi först om cirka 12 månader.
Nintendos aktie har kommit ned från tidigare höga nivåer och förvisso kan rapporten sägas vara en anledning, men det vore att ljuga. Den största faktorn för de senaste veckornas nedgång stavas Valve:s Steam Deck, som utannonserades den 15 juli. Alla var en minut efter denna nyhet övertygade om att Switch-dödaren hade anlänt och att det nu enbart var utförsåkning för Nintendo – bolaget som funnits sedan 1899 och som började sin verksamhet med att sälja spelkort.
Jag är däremot tveksam, för jag tror att de som skriker sig hesa över att man bör sälja sin Nintendoaktier snarare än senare inte ser skogen för alla träd.
1.Som alltid återkommer vi till IP:n – Intellectual Properties. Förvisso finns många bra och mycket uppskattade spel på Steam, men där finns inte spel såsom Zelda, Super Mario, Animal Crossing, Pokémon, Smash Bros, (kommande) Metroid med flera för att nämna några bland många.
2.Microsoft och Xbox Game Pass. Xbox Game Pass-medlemmar kan från och med relativt nyligen streama fler än 100 Xbox-spel till Windows 10-datorer, Android-enheter och iOS-enheter utan att ladda ner och installera dem. Spelare kan helt enkelt montera sina telefoner på kompatibla kontroller och spela de avancerade spelen över molnet. Steam Deck erbjuder inte molnspel, vilket är problematiskt eftersom basmodellen på $399 endast erbjuder 64 GB intern lagring. Det är bara tillräckligt med utrymme för att lagra några avancerade PC-spel. Detta innebär, allt annat lika, att spelare ständigt måste avinstallera spel för att göra plats för nya.
Om PC-spelare graviterar mot Xbox Cloud Gamings streamingmetod istället för Steam Decks lokalt installerade spel kan Microsoft bli Valves största utmanare, istället för Nintendo. Andra framväxande molnspelplattformar, inklusive Stadia och Luna, kan öka denna konkurrens för Steam Deck.
3.Storleken. Steam Deck har måtten 29,8 cm X 11,7 cm och ett djup på 49 mm. Detta ska ställas mot Nintendo Switch (ink. Joy-Cons), som har måtten 10,2 cm x 23,9 cm och ett djup på (det tjockaste stället) 1,32 cm. En portabel konsol ska vara enkelt, smidig, väga lätt samt vara tillgänglig. Absolut är Steam Deck inte för stor, men man måste ta storleken i beaktande.
4.Kundgrupp. Steam (Valve) uppskattas av PC-spelare och många av dessa ser sig som ”hard core”-gamers. De vill ha bra spel med bra prestanda. De är vana med att spel är stora och således kräver mycket utav hårdvaran. Många av de spel, men långt ifrån alla, är inte skapade, eller anpassade, för att spelas på en bärbar konsol.
Nintendo har förvisso uttalat sig att nu även vill kunna exponera sig mot och därmed fånga in en mer s.k. ”hard-core gamers”. Just nu finns ett par spel som ömsom är för mer causal gamers, ömsom hard-core gamers. Jag tänker på spel såsom Smah Bros, Splatoon och Mario Kart. Emellertid kvarstår det faktum att Nintendo riktar in sig på mer familjevänliga spel som alla kan spela och finna nöje i.
Beträffande Steam Decks hårdvaran återstår att se hur tålig den är, för hur ofta händer det inte att du tappar din mobil, Switch e.d. i marken?
Jag tror inte att Steam Deck är en Switch-killer, men absolut kommer den erbjuda konkurrens, inte minst då den är mycket kraftfull och klarar av spel som kräver hög prestanda. Just nu diskuteras det kring Nintendos OLED-Switch, som inte togs emot med jubel samt applåder och om, och sådana fall när, Switch PRO kommer. Det diskuteras om den kommer att komma samtidigt som Zelda: Breath of the Wild 2 släpps och detta låter i mina öron relativt logiskt. Dock återstår det att se om så också blir fallet.
Att tro att Nintendo inte tittar på Steam Deck och dess prestanda är en icke-fråga, precis som vice versa råder. Jag tror inte att Nintendo kommer att dö en långsam död pga. Valves attack. De senaste åren har antalet spelare på Nintendos moln ökat, ökat och ökat. Allt fler fastnar i dess ekosystem och allt fler köper också sina spel via molnet. Det sista leder, såklart, till att marginalerna ökar. Rejält.
Nintendo är sist ut, som ofta, i den nya generationen. Kommer de komma med en PRO-switch? Kommer de komma med något nytt? Jag lutar mer åt förstnämnda och att de fortsätter fokusera på att stärka sitt ekosystem, vilket jag tidigare skrivit om. Gällande ekosystemet och disneyfieringen vill jag varmt rekomendera denna analys från Seeking Alpha.
De japanska bolagen är inte kända för att bry sig om sina investerare/aktieägare. Hellre håller de hårt på sina kassor än delar ut. Dock har tendenser till en brytning av denna sed börjat skönjas. Kommer den fortsätta? Om så är fallet finns det många japanska bolag som kan bli utdelningscase. Gällande Nintendo och deras utdelning är de mycket restriktiva och håller hårt på att "bara" 33 procent av vinsten delas ut. Emellertid möjliggör detta för fortsatt investring i befintliga operationer, såsom konsoler, spel, ekosystemet et cetera.
Jag håller hårt i mina aktier, men sitter inte och låtsats som att det inte regnar. Emellertid har ledning och styrelse mitt fulla förtroende tills motsatsen bevisats.