Nu är Livet, Börsen & Allting (Andersson & Sprinchorn, 2022) släppt!
Ska jag vara helt ärlig vet jag att jag inte riktigt förmår att greppa det faktum att jag släppt en bok kring löning i mars under såväl 2020 som 2021... och 2022. Kanske kommer den insikten komma när allt lugnar ned sig, eller så har den infunnit sig men att jag inte förmår känna den, då jag förväntat mig/ställt in mig på något annat? Oavsett är jag idag mycket glad – och stolt. Stolt över att ha skapat något tillsammans med Erik Sprinchorn.
Jag skriver lika mycket för mig själv som för andra. Jag utvecklas när jag skriver. Att skriva gör att jag sätter ord på mina tankar. Tvingar dem att komma ut och väl nedskriva tappar de den makt och den trångsynthet de har när de förblir i mitt huvud. Här blir de nakna, avskalade. Lite likt de som badar nakna när tidvattnet drar sig undan.
Livet, Börsen & Allting är en bok såväl Erik som jag hoppas samt önskar kommer ge dig som läsare öppningar och möjligheter till förkovran, men också till att upptäcka flera kaninhål att själv gräva djupare i. Den är bred och till skillnad från mina tidigare kräver den här lite mer av dig som läsare. Dock ska du inte låta dig avskräckas av detta – tvärtom uppmuntrar Erik och jag dig att ta dig an utmaningar. En utmaning ska ses som en process som inbjuder till lärande och därmed utveckling. Som jag flera gånger sagt och skrivit kunde du inte gå när du föddes, utan steg för steg (haha… suck) gick du från krypande via gående till springande.
Jag är mycket förtjust i allt som Erik och jag har skrivit, men kanske främst kapitel ett, fem och sju. I dessa låter vi bland annat Aristoteles spy galla över de som idkar pengahandel och gör sig en vinst på att utnyttja arbitrage samt skildrar vi hur David och hans vän, den lätt alkoholiserade Goliat, diskuterar indexfonder och aktivt förvaltade fonder. Detta är bara axplock och jag hoppas du kommer finna boken såväl givande som underhållande.
Nedan är ett litet utdrag.
”Aristoteles verkade inte gilla pengar. Han såg dem tydligen som något ont. Det rena, fina och ursprungliga var två individer som bytte varor mellan varandra. Den ene kanske hade håvat upp en massa fisk och kunde avvara några stycken, medan den andre hade plockat kokosnötter. Båda såg ett värde att byta en fisk mot en kokosnöt. ”Jag kommer aldrig orka äta all fisk innan den blir dålig”, tänkte Fiskaren. ”Usch så trist att bara sitta och knäcka kokosnötter hela dagarna”, tänkte den smidige Klättraren. Aristoteles såg detta som det perfekta bytet. I hans huvud kunde pengar komma in bara i situationer där det inte gick att byta jämnt. Fler byten och ett större värde för alla kunde uppstå om man introducerade ett mellansteg. Till exempel där Fiskaren sålde sin fångst för pengar som han sedan gick och köpte kokosnötter för. Aristoteles, denna filosofers och kristna tänkares anfader, såg detta byte som ”orent, men nödvändigt.”
Tack för allt ditt stöd. Du har en lika stor del i denna veckas release som både Erik och jag!
Du kan köpa boken direkt i förlagets shop (finns ett par signerade exemplar kvar) men den finns såklart där böcker finns, såsom Adlibris, Bokus och Akademibokhandeln.