Laddar TradingView Widget
Laddar annons
8 Dec, 2021

Sammanfattning av börsåret 2021 från Simon aka. @zimp_a

Som traditionen bjuder brukar jag bjuda in diverse profiler från framför allt twitter och bed dem skriva om de lärdomar, tankar, utvecklingar med mera de upplevt under det gågna året samt, om de vill, presentera hur portföljen gått. Förra året kom Simon att besöka bloggen och jag blev mycket glad när han även detta år ville skriva av sig. Stort tack till dig, Simon! Med det sagt vill jag inte ta mer av din - läsarens - tid, utan håll tillgodo av en mycket läsvärd text från Simon.

December rullar in, Stockholm är täckt i snö och hyn är blek. Dags för en summering av börsåret 2021!

Till att börja med vill jag tacka Cristofer för möjligheten att återigen gästa hans blogg. Jag väntar spänt på den nya boken.

För nästan exakt ett år sedan skrev jag en sammanfattning över 2020 här på bloggen. Börserna hade då återhämtat sig kraftigt efter vårens ras och många, inklusive jag själv, satt på extremt fin avkastning för året. När jag gick in i 2021 med väl över 200 % avkastning 2020 vågade jag som mest hoppas på att göra 20-30 % i avkastning under året (vilket är mitt långsiktiga mål). Det hade gått lite för fort helt enkelt. Ett år senare kan jag konstatera att marknaden, trots fortsatta pandemirestriktioner och oro över stigande räntor, fortsatt varit urstark under året och i skrivande stund är portföljen upp ca 70 % trots en relativt kraftig sättning under de sista veckorna. Känslan är helt klart att detta inte är drivet av omicron och förnyad coronaoro, utan av löften från FED om tapering och stoppad QE under våren 2022. Detta såklart inte bra för värderingen av tillväxtbolag. De sista tre åren summeras avkastningen till 450 %.

Jag är vad många skulle kalla en utpräglad tillväxtinvesterare, även om jag kan ha invändningar mot ”growth vs. value”-retoriken. Jag menar, jag köper ju bara bolag som jag anser har ett större ”värde” än vad som prisas in i kursen. Gör inte det mig till en ”värdeinvesterare”? Tåls att fundera på. Hur som helst ligger i alla fall mitt fokus på bolag som växer kraftigt med stigande lönsamhet, framför allt inom hälsovård och medicinteknik.

Jag letar alltså fortsatt efter så kallad tredimensionell tillväxt. Omsättningstillväxt + skalande vinsttillväxt + multipelexpansion = BINGO!
 

2021 får sägas varit ett betydligt lugnare år än 2020, även om det inte saknats volatilitet även i år. Vi har framför allt sett tre större rotationer ut ur tillväxt och in i value under året. En i vårvintras, en i början på hösten och nu senast en i november/december. Detta drivet av inflationsoro vilket i sin tur lett till oro för, och förväntningar om, höjda räntor. Och som alla vet är det inte toppen för värderingar av tillväxtbolag att höja räntekomponenten i DCFen när mycket värde ligger långt ut i tiden. Jag lägger dock inte så mycket vikt vid detta. Jag förstår teorin bakom dessa ”likviditetsevent” som jag väljer att kalla dom men det förändrar inte min syn på bolagen. Visst, värderingarna kan absolut komma ner men i en värld där min portfölj i snitt kan växa EPS med 30-50 % per år tar det inte lång tid förrän bolagens värderingar kommit ner betydligt. Lek med tanken att multipeln ska halveras så bör jag i worst case (teoretiskt) se en flattish/lätt negativ utveckling i ca 12-18 månader. För vid någon punkt kommer multipeln stabilisera sig och därifrån bör man få EPS-tillväxten i avkastning per år över tid. I ett sådant scenario finns ju sedan även möjligheten för multiplarna att återigen expandera beroende på makro (förändrad räntebana, avtagande inflation etc) eller bolagsspecifika faktorer (stark och uthållig tillväxt, högre marginaler etc). Men visst är det så att värderingarna är en risk, multpelexpansionen har hjälpt mig sista åren och jag kan likväl få den emot mig de kommande åren (kanske är det detta jag fått ett smakprov på sista veckorna?)

Min strategi har inte förändrats under året utan jag fortsätter jobba på med ett nischat fokus mot hälsovård och medicinteknik. En strategi som fungerat väl sista åren och som jag fortsatt tror starkt på långsiktigt. Här finns enorma trender i ryggen drivet av vårdskulder, underdigitalisering, ineffektiva arbetsflöden, arbiträra bedömningar, åldrande befolkning etc. etc. Det är för mig självklart att bolag som kan avhjälpa dessa problem står inför fortsatt kraftig tillväxt med mycket lång svans.

Jag letar alltså fortsatt efter så kallad tredimensionell tillväxt. Omsättningstillväxt + skalande vinsttillväxt + multipelexpansion = BINGO! Må hända att det blir mindre av multipelexpansion framgent men jag anser samtidigt att mina bolag besitter oerhört intressanta långsiktiga tillväxtmöjligheter och jag vill därför äga dom över lång tid, i princip oaktat multipeln. Detta kanske kan framstå som naivt eller till och med dumt för vissa men bettar man på bolag med hög optionalitet och duktiga människor är det sällan värderingen som sätter käppar i hjulet och marknaden så väl som jag själv underskattar kontinuerligt just optionaliteten i dessa bolag. Jag tror på att aktier går på vinsttillväxt och derivatan i densamma snarare än värdering. Vidare är jag ingen trader och litar inte på min förmåga att tima marknaden varför jag fortsatt är i stort sett fullexponerad mot börsen.

Så vad har hänt i väskan under 2021? Under året har omsättningen i portföljen varit relativt låg och bland kärninnehaven har endast BICO har sålts ut helt, jag har även skalat ur ca 80% av min position i Maxcyte efter en lyckad listning i USA och en investeringen som gav närmre 400% på drygt ett år. Nu håller jag endast en mindre position i MXCT som del i en bombmatta mot cell- och genterapi spacet. Utöver dessa har jag tagit lite mer opportuna bets med mindre size under året som också spelat ut bra. Bland dessa bokar jag in fina vinster i ex. Imint och Vestum.

2021 visade sig bli ännu ett år starkt präglat av covid, framförallt för bolag inom healthcare och life science. Sett i backspegeln trodde jag verkligen inte att vi i Q3 2021 fortsatt skulle se VD-ord med fokus på pandemin och dess effekter på affären. Av naturliga skäl blir just bolagen inom mitt space (Healthcare/medtech) och deras slutmarknader något av en ”last frontier” när det kommer till återöppnandet av samhället. Dörrarna till operationsrum och sjukhus är givetvis de sista som öppnas för externa säljare, vilket är fullt förståeligt. Jag är trots detta på det stora hela oerhört nöjd över vad mina bolag presterat under året. Vissa har verkligen visat styrka och lyckats navigera genom 2021 på ett utomordentligt bra sätt trots fortsatta restriktioner. Här tänker jag framförallt på Surgical Science, ChemoMetec och cBrain.

När jag nu går in i 2022 gör jag det med nedan portfölj (inte nödvändigtvis i storleksordning):

AZT, SYNT, CHEMM, SUS, SEDANA, CARA, PHO, CBRAIN samt mindre positioner i MXCT och XVIVO.

Utöver dessa noterade bolag har jag under 2021 fått möjlighet att göra min första privata investering, även det ett bolag kopplat till hälsa. Detta är en liten milstolpe för mig personligen och det är kul och givande att få känna på den privata sidan av investerande. Jag har lärt känna VD under sista året och tror verkligen bolaget ligger helt rätt i tiden med sina produkter och tjänster. Tillsvidare väljer jag att inte namnge det men förhoppningsvis kan vi se det på börsen om inte allt för många år.

Den noterade portföljen är fortsatt mycket koncentrerad och jag fortsätter sätta stort värde på att ligga oerhört nära bolagen och följa dessa minutiöst. Mina 6 största positioner utgör ca 85% av portföljens totala värde. Vill man läsa mer om min take på de specifika aktierna i min portfölj hänvisar jag till min twitter @zimp_a där jag följer upp bolagen kontinuerligt i samband med rapporter och/eller andra bolagsspecifika händelser.

Jag tror många av mina bolag står inför ett oerhört spännande år 2022 och nedan har jag valt ut ett par stycken jag vill highlighta.

Jag ser att ArcticZymes fortsätter växa fint organiskt drivet av genterapiexponering, Next generation sequencing, nya produkter och större tillverkningskapacitet. Jag räknar även med att det ska hända en del på M&A-sidan och att bolaget tar sina första steg mot att bli Europas ledande one-stop-shop för novel/high quality enzymes. Bolaget siktar även på att hålla en CMD under året där jag räknar med att man stakar ut den strategiska planen för de kommande 3-5 åren.

Vidare tror jag 2022 blir året när SyntheticMR tar steget och verkligen börjar växa sin affär. Bolaget har kört fram fyra nya säljkanaler hos de största OEMerna globalt. Man är inne i produktkatalogen hos samtliga och hela organisationen känns redo att ta nästa steg. Min känsla är att ledningen har en trovärdig och robust plan för hur man ska kunna maximera nyttan av dessa kanaler. Jag ser det som att SYNT står i startposition för att nu verkligen börja leverera stark och uthållig tillväxt i många år framåt. Bolaget har satt en intern plan fram till 2025 som jag tror innefattar allt från nya mjukvarumoduler till nya modaliteter (tänk CT) samt ytterligare förbättrad affärsmodell.

Som kan ses portföljöversikten ovan har jag även börjat initiera en mindre position i Xvivo Perfusion
 

Under 2022 ska Sedana Medical ska lansera sin produkt Sedaconda brett på den europeiska marknaden och en ny VD är på plats. Vidare ska beslut tas i frågan om hur man väljer att gå till marknaden i USA. Här räknar jag med att man väljer att göra det själva för att maximera värdet på den amerikanska marknaden. Produkten är så pass bra så att det skulle kännas fel att ge iväg värde till en partner, även om det kommer kosta mer att göra det själv. Nya VD Johannes Doll har erfarenhet av att kommersialisera i US och jag litar på att han vet vad han gör. Här har vi en potentiell ny golden standard inom IVA sedering värderat till spottstyver i relation till potentialen och den kliniska data som presenterats.

Till sist vill jag även lyfta fram norska Photocure som måste vara Nordens billigaste ”medtech” bolag. Efter två tröga år med pandemi hoppas och tror jag att bolaget kan se en ny vår 2022. Karl Storz, bolagets cystoskoppartner i US ska lansera nytt scope i H1 2022 i både US och EU och även Olympus kommer uppdatera sitt blåljusscope i EU under H2. Detta kommer driva på en kraftigt ökad scope placement och således även försäljning av kontrastvätska. Bolaget är redan lönsamt på EBITDA-nivå även om kostnaderna kan komma upp lite när pandemin lättar. Bolaget är fast beslutna om att återgå till ”pre covid growth rates” vilket är ca 30-50 % tillväxt. Lyckas man med det bör aktien kunna gå flera gånger. Jag vågar inte helt räkna 30-50 % tillväxt för 2022 men mina estimat pekar ändå på en EV/S multipel på 3,5x 23E och en EV/EBITDA på ca 15x 23E. Löjligt billigt för ett bolag med >90% bruttomarginal och den tillväxten.

Som kan ses portföljöversikten ovan har jag även börjat initiera en mindre position i Xvivo Perfusion. Här snackar vi dyrt bolag och som till råga på allt inte heller imponerar med en vidare bra historik när det kommer till tillväxt. Topline CAGR summeras till ca 15% de sista sex åren. Trots detta tycker jag caset är intressant. Bolaget har produkter i absolut världsklass och saknar i praktiken konkurrens. Förvärvet av Organ Assist i 2020 breddade bolagets produktportfölj till att nu täcka alla fyra stora organ (lunga, hjärta, lever och njure). I dagsläget säljs i princip bara produkter för lunga men under 2022 och 2023 kommer lanseringar av instrument för njure och lever i USA. Ny ledning med kommersiellt fokus har kommit in och jag tror starkt på deras strategi framåt. Sammanfattat ser jag att bolaget lägger på två nya tillväxtdrivare under 2022/23 (lever, njure) samt fortsätter öka penetrationen av varm perfusion av lunga i USA och EU. Det framstår som rimligt att tillväxten tar fart rejält samt att marginalerna börjar komma upp. Bolaget bör kunna växa +30% per år framgent (givet att corona taktar av) med ökande marginaler som kommer från tacksamt låga nivåer. Affärsmodellen är så fin den kan bli med majoriteten av intäkterna från återkommande consumablesförsäljning till höga marginaler. Nya ledningen har även infört rejäla prishöjningar och kommer fortsätta göra så framåt. Även fortsatt M&A är en del av caset. Bolaget bygger ett globalt powerhouse inom transplantation och jag vill vara med. Jag har snittat in mig under aktiens nedgång (ner ca 40% från highs). Här runt 275 kr tycker jag aktien är klart intressant för den långsiktige.

Avslutningsvis tycker jag känslan inför 2022 är god, portföljens bolag känns starkare än någonsin och kan bara corona ge sig en gång för alla så att bolagen får prestera på egna meriter tror jag det finns stor potential hos samtliga på så väl kort som lång sikt. Värderingsrisken är närvarande som alltid men jag väljer att ta den, om än med stor ödmjukhet. Jag kan inte sia om värderingar, makroläge, räntor eller andra externa faktorer. Istället fokuserar jag på att äga bolag över lång tid som i mitt tycke är i världsklass när det kommer till management, produkter, economics och strategi. Som den legendariske brittiske upptäcktsresaren Ernest Shackleton sa: ”By endurance we conquer”

Önskar alla en god jul och ett gott nytt börsår!

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.