
- Recensioner och mediaframträdanden om "Livet, Börsen & Allting"
- Min bok: "MER Börspsykologi" - recensioner, utlåtanden, media etc.
- Min bok - "Börspsykologi - så blir du en bättre investerare"
- Portföljsutveckling
- Utdelningar & totalt kapital
- Dokumentärer och serier
- Sidor där jag finner underlag för aktier/investeringar
- Poddar
- Gaius Marius - Roms Tredje Grundare
Blog Archive
Taggar
Fullbevakade bolag
- Se fullbevakad bolagspresentation
Samhällsbyggnadsbolaget i Norden ABs (SBB) affärsidé bygger på att långsiktigt äga, förvalta och utveckla bostads- och samhällsfastigheter samt driva detaljplansprocesser för bostadsfastigheter. SBBs fastigheter återfinns i svenska och norska städer med underliggande tillväxt, generellt är fastigheterna belägna i när anslutning till ortens centrum med goda kommunikationer.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Fastpartner är ett fastighetsbolag som äger, utvecklar och förvaltar en bred portfölj av kommersiella fastigheterna. Fokus ligger på expansiva områden och Sveriges största befolkningscentrum.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Bonzun är ett internationellt SaaS-bolag som är verksamma inom gränssnittet mellan HealthTech-sektorn. Bolaget skapar värde genom att samla och kanalisera evidensbaserad forskning med syftet att att förebygga psykisk och fysisk ohälsa. I Bonzuns nuvarande tjänsteportfölj finns Bonzun ivf, Bonzun evolve samt Kou Dai Yun Yu (tidigare Kexuema).
Other

Irisity är ett världsledande mjukvaruföretag inom teknologin för
intelligenta kameralösningar. Med hjälp av proaktivt arbetande och
självlärande algoritmer skapar Irisity kameralösningar som är
speciellt anpassade för en mängd applikationsområden i samhället
såsom skolgårdar, nattlig övervakning av äldre i hemmet och
bevakning av olika typer av skyddsområden. Irisity erbjuder sina
kunder en kostnadseffektiv, prediktiv bevakningslösning med hög
precision. Bevakningen sker i realtid vilket minskar responstiden
samt ökar möjligheterna att agera prediktivt. Irisitys huvudkontor
ligger i Göteborg.

Fastpartner (tidigare “Fastighetspartner”) är ett svenskt fastighetsbolag
som utvecklar och förvaltar kommersiella fastigheter. Hyresgästerna
består av allt från nystartade bolag till ledande industribolag och
samhällsbolag. Majoriteten av hyresintäkterna kommer från
Stockholmsområdet men övrigt fastighetsbestånd är spritt över
Sveriges storstadsområden och expansiva orter. VD och storägare
i Fastpartner är Sven-Olof Johansson med lång erfarenhet inom
finans- och fastighetsbranschen.
SBB fokuserar främst på fastigheter inom två segment: bostäder
och samhällsfastigheter. Portföljen innehåller även till viss del
andra typer av fastigheter där avsikten primärt är att driva detaljplan
för att utveckla bostadsfastigheter. Strategin är att delar av
fastighetsbeståndet ska bestå av kassaflödesfastigheter med
identifierad utvecklingspotential. Bolaget förvärvar aldrig råmark,
utan utvecklar enbart detaljplan på kassaflödesgenererande fastigheter.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
Nyfosa är ett svenskt fastighetsbolag med opportunistiskt nisch
som möjliggör slagkraftiga förvärv med fria mandat. Med fokus på
investeringen verkar Nyfosa för att bygga ett hållbart kassaflöde
och addera värde till fastighetsportföljen. Nyfosas
fastighetsbeståndet är belägna i tillväxtkommuner i Sverige och
Finland.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
Maha Energy är en internationell producent inom gas- och
oljesektorn vars inriktning är att köpa och utveckla tidigare
upptäckta men tidigare underpresterande kolvätetillgångar samt
genomföra egen prospektering. Utvinningstekniken bygger på
moderna ingenjörskonst under samlingsbegreppet
Enhanced Oil Recovery. Maha Energy är verksamma i Brasilien, USA
och Oman.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
NFO Drives utvecklar och tillverkar frekvensomriktare för
störningsfri styrning av elmotorer för energieffektivisering av
ventilation- och pumpanläggningar samt maskiner. NFO Drives
patenterade teknik kan ge energibesparingar på upp till 70 procent
utan att ge störningar på omgivande teknisk utrustning.

Verkligheten överträffar fiktionen
Solen skiner, långhelg, på fredag tar flera av mina elever sin efterlängtade student och veckan därefter går jag på ledighet. Det är lika mycket en känsla av dejá vu som det är något nytt. Semester betyder mer tid att ägna till det som jag verkligen vill fördela tid och energi på, med allt från skrivande av X via läsning till att umgås med nära och kära. Jag hoppas att min hälsena fortsätter läka, men hittills har återstärkandet tagit längre tid än vad såväl jag som läkaren räknat med. Min skateboard står i hallen och skriker, liksom mina walkingskor. Emellertid ger jag inte avkall, utan kommer vila och låta läkningsprocessen ta de tid som den behöver. Att skynda och stressa fram något brukar ofta komma tillbaka och då i den dubbla mängden, lite likt hävstångseffekten.
Vi är flera, såväl på twitter som inom bloggosfären, som fokuserar på utdelningsinvestering. Lika bra att applicera ingen nämnd, ingen glömd. Dock vill jag passa på att rikta all beröm och alla gratulationer till The Dividend Guy som på rullande tolv månader just nu ligger på 500 000 kr i utdelningar. Det är inget annat än inspirerande. Bakom den summan står inte en utnött soffa som knappt får någon vila mellan alla tv-spels- och tv-seriesessensioner. Inte heller finns någon handläggare på valfri statlig myndighet som betalat ut bidrag år ut och år in utan att mottagaren bemödat sig att lyfta så många fingrar. Nej, bakom den siffran står ett dynamiskt mindset, motivation, målmedvetenhet, ihärdighet, radikal ärlighet samt ödmjukhet. Absolut finns alltid en gnutta tur med – kom ihåg Fooled by randomness, men i och med min bloggrannes långa historik kan den delen anses relativt liten, knappt märkbar.
Jag har sällan suttit och studerat min egen utdelningstillväxt. Förstå mig rätt, för visst gör jag uppföljningar, men ständigt har det funnits en tanke att ”det där tar du längre fram, ty du är ännu inte tillräckligt långt kommen på utdelningsresan”. Tanken har till stor del grundat sig på att det är först efter flera år som snöbollseffekten verkligen börjar ge sken av sin magi, likt gnistor som sprakar från Merlins händer. Således har jag mer stämt av med Avanza, som är min nätmäklare, samt med bolagens rapporter så att siffrorna stämmer samt fört journal. År in, år ut.
Jag tror vi är många som har läst om snöbollseffekten. Jag tror vi också är många som läst om med vilken kraft som om inte exponentiell tillväxt så åtminstone närheten av denna kan ha. Jag har gjort det och jag har försökt föreställa mig hur det skulle och ska vara. Hur utdelningarna ökar lite mer för varje år; dels av nysparande, dels av utdelningshöjningar (och om det vill sig väl även lite valutaskjuts). Detta till trots – all läsning och all mental förberedelse – står jag idag häpen. Verkligheten överträffar sannerligen fiktionen.
Det var sommaren 2015 som jag fullt ut kom att övergå till utdelningsstrategin. Nedan är hur utdelningstillväxten mätt i procent varit sedan start.
2015-2016: 127 % (här kan adderas att jag tryckte in lite extra från min buffert/krigskassa iom. 2015 års ”sommarkris” i Grekland)
2016-2017: 39,4 %
2017-2018: 30 %
2018-2019: 21,2 %
2019-2020: -34 % (Corona)
2020-2021: 112,9 %
När jag summerar de utdelningar jag fått hittills i år, 2022, framkommer att de redan är högre än de jag totalt fick 2019. Extrautdelningar? Njae, förvisso har Sampo haft en extrautdelning, men annars har jag inga bolag som skeppat ut något extra detta räkenskapsår.
Under de senaste åren har jag levt mer sparsamt än vad jag annars skulle ha gjort; att jobba heltid och sedan skriva böcker, ha kurser, föreläsningar med mera gör att tiden för annat inte riktigt finns där. Visst lägger jag dollares på kaffebönor, goda råvaror till mat och då, ostbågar till Ulla och då även en fin flaska vin, men det blir aldrig några stora summor. Med detta som bakgrund och med insikten om att mina utgifter kommer öka mer i framtiden är det ändå roligt att se att på R12 täcker årets hittills mottagna utdelningar mina månatliga snittkostnader med råge. Skulle jag slå ut utdelningarna per månad, dvs. dela totalen på 12 (månader) skulle jag ha kvar 25 % från utdelningarna envar månad. Det om något skapar en känsla av trygghet och stabilitet.
Hur har jag kommit hit? Utan att veta om jag gav en korrekt bild av The Dividend Guy är det samma faktorer som har skapat den här möjligheten. Ödmjukhet mot såväl mig själv som andra och andras kunskaper, motivation, en klar målbild, ihärdighet, ett dynamiskt mindset, en hunger efter kunskap och att ständigt söka utveckling, tur med mera.
Utöver det finns det ytterligare en faktor som har spelat en signifikant roll: relationer och kontakter med andra investerare! Att dela med sig och mottaga åsikter, reflektioner med mera har skapat underlag för en utveckling. Hade jag varit här idag om jag inte haft alla underbara och tacksamma relationer, vänner, bekanta et cetera? Nej!
Således vill jag avsluta med att rikta ett stort tack till alla för all den kunskap och alla de reflektioner ni är vänliga att dela med er av! Vi är starka. Vi står enade. Vi är vinnare!