Laddar TradingView Widget
Laddar annons
18 Jan, 2020

Vikten av att göra något

Mer ofta än sällan skriver jag och andra bloggare sådant som någon innan mig/dem har skrivit. Detta har i sin tur föregåtts av detsamma i flera (otaliga?) vändor. Emellertid är mycket av det som återupprepas sådant som bör tas upp med jämna mellanrum, speciellt då det kommer situationer då ett agerande erfordras. Jag må vara mer filosofisk än många andra inom denna bloggosfär beträffande dels livet i allmänhet, dels investeringar i synnerhet. Den filosofiska aspekten till trots är faktum detsamma, även om det kan låta paradoxalt; att göra något är ofta ett krav, men vad detta ”något” är kan diskuteras. På ett mer Svenssonspråk kan detsamma sägas med följande formulering: ”att inte göra något är att göra något”.

När det kommer vinstvarningar, eller andra nyheter, som ger stora avtryck i ett bolags aktiekurs känner människan ett instinktivt begär att agera. Om det är negativa nyheter är den primära känslan och tanken att ”h****e – sälj och det snabbt. Rädda det som räddas kan, ty din överlevnad står på spel”. Om det är positiva kan en instinktiv känsla tillika tanke vara ”sälj och säkra denna vinst. Jisses – här skall firas och lika bra att ta hem vinsten medan den fortfarande erbjuds”. Sällan är dessa tankar och känslor korrekta och än mer sällan är de rationella. Som jag tidigare har skrivit är du inte summan av dina känslor och tankar. Du må förvisso ej kunna styra vad du vill känna och tänka, men du kan styra över hur du förhåller dig till dem.

Genom att vara påläst och kunna sitt bolag kan man snabbt skapa sig ett mer rationellt förhållningssätt till en dagskurs utveckling och genom att även addera regler såsom ”aldrig agera på stunden”, utan alltid ha X antal timmar för reflektion e.d. kan många, många misstag undvikas. Med detta förfarande blir ditt agerande att inte agera, vilket är att agera.

 

”Vad är ditt beslut?”

”Mitt beslut är att just nu inte ta något beslut.”

 

Paradoxalt, likväl sant.

Kanske mynnar timmarna som används till reflektion att detta ”icke”-agerande fortsätter, kanske inte. Dock ökar sannolikheten till att beslutet är mer förankrat och därmed inte kommer att följas av ånger och samvetskval.

I veckan kom Kindred med en vinstvarning (om nu någon, mot förmodan, missade det). Jag är ägare sedan dryga 1,5 år tillbaka och har sedan dess ökat med jämna mellanrum, där den senaste gången var när bolaget presenterade sin Q2 för räkenskapsåret 2019. Det ”positiva” med att vinstvarningen kom på kvällen, då börsen var stängd, var att det gav mig tid att reflektera och skriva ned mina tankar. Även om jag hade velat, kunde jag inte agera och även om jag hade kunnat det hade jag ej gjort någonting, då jag har som regel att alltid ge ett beslut minst 24 timmar (vill du läsa mer om mina tankar kring Kindred är den senaste publiceringen denna). Samma procedur applicerades beträffande mitt ägande i Creades (ägare sedan oktober 2018), då baisarnas baisare nummer ett, Richard Bråse, kom med en analys om bolagets och dess mycket höga premievärdering.

När dessa specifika timmar hade passerat kom jag fram till att jag vill öka, men att jag avvaktar och synar rapporten den tolfte februari. Således kom mitt agerande att vara att inte agera – bra, eller dåligt? Det får tiden utvisa, men det viktigaste var att jag ej gjorde något som jag sedan kom att ångra.

Psykologin spelar en enorm roll och detta är det nog få som motsätter sig. Även om denna alltid är gällande skall det bli roligt att få diskutera det än mer de kommande månaderna, då det nu är mindre än 10 veckor kvar till min bok släpps (information kommer inom 1-2 veckor och denna kommer att vara ett lyckopiller som inte ens Prozac kan klå!).

Har du några regler e.d. för hur att agera/inte agera? Varför/varför inte?

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.