3 Feb, 2020

Avstämning mitt i utdelningsbeskeden

Efter ett par år i rad med starka utdelningshöjningar verkar det här året bli rätt normalt. Förra året höjde hälften av bolagen i min portfölj med 8% eller mer. Visserligen sänkte då sorgebarnet Ratos utdelningen med 75%, men totalen blev ändå väldigt starkt då Ratos var mitt minsta innehav och flera av verkstadsbolagen höjde utdelningen med över 15%.

Långsiktigt hoppas jag på en utdelningstillväxt för bolagen i min portfölj på i genomsnitt på 3% per år. Ett mål jag haft många år och många har kommenterat att det är en för försiktig målsättning. Men jag tror 3% om året i utdelningstillväxt på en portfölj med ungefär 4% i direktavkastning är ett rimligt antagande över tid. Det stämmer också bra överens med den så kallade 4% regeln där man lever på 4% av portföljens värde vid starten och sen höjer uttagen med inflationen. Om inflationen håller sig under 3% kommer alltså köpkraften stiga över tid om utdelningstillväxten blir 3%. Jag försöker ha detta i åtanke när jag balanserar portföljen och köper några bolag med över 4% direktavkastning med mindre chans till höjning men vill att ett bolag med bara 3% direktavkastning ska höja utdelningen med minst 4-5% om året över tid för att dra sitt strå till stacken.

Då jag i år kommer återinvestera all utdelning så borde det också kunna innebära runt 7% högre utdelning 2021 jämfört med i år 2020, kanske lite mer och jag även lyckas nyspara några kronor förutom återinvesteringen. I år siktar jag på 200 000 kr i utdelning, då ska nämnas att 45% av portföljen utgörs av fonder utan utdelning.

Bland de bolag som redan lämnat besked ser det ut såhär:

Volvo +30% (inkl extrautdelning både förra året och i år)
Investor +7,6%
Castellum +6,5%
Telia +3,8%
Kone +3%
Stora Enso +0%
H&M +0%

Dessutom är det redan klart att Sampo och Nordea sänker utdelningen. Även Kindred kommer så klart sänka, men den aktien ägde jag inte redan vid förra årets utdelningsbesked. Så den aktien är inköpt med vetskapen om att utdelningen blir lägre än förra årets och det blir tillväxten från årets utdelning och framåt som blir intressant att följa för att se om den bidrar eller belastar 3% målet.

Industrivärden är ett stort innehav (ca 8% av portföljen) så utdelningen där som meddelas i slutet på veckan kommer påverka totalen för året märkbart. Det är väl ingen vågad gissning att det blir 6 kr per aktie vilket motsvarar en höjning med 4,3%. Även om de sålt aktier i ICA och fått ner belåningen tror jag inte de låter det påverka utdelningen då deras policy är att få mer i utdelningen från portföljbolagen än vad de skickar vidare. Dvs förändringar i portföljen i form av köp och sälj ska inte påverka utdelningen. Nu är de visserligen storägare i Volvo som vräkt ut pengar i extrautdelningar både 2019 och nu 2020, men jag tror Fredrik Lundberg hellre använder de inom Industrivärden än skickar ut till oss ägare. Det spelar egentligen mindre roll hur mycket Industrivärden väljer att dela ut då jag ändå ska återinvestera pengarna. Antingen delar de ut lite mer och jag kan köpa lite fler aktier (vilket troligtvis inte blir i just Industrivärden) eller så delar de ut lite mindre och kan sätta pengarna i arbete inom sin egen verksamhet. I båda fallen borde det möjliggöra högre utdelning för mig från 2021 och framåt.

Som så många påpekar är det ju ändå en liten lek med siffror det här med utdelningen och om bolagen ska sätta pengarna i arbete själva eller skicka ut det till oss ägare. Inte minst om man som ägare ändå återinvesterar del av eller hela utdelningen. Men jag tycker ändå det blir ett relavant mått på om det är realistiskt att kunna leva på avkastningen på sin portfölj då man får en extra säkerhet i att bolagens styrelser delar uppfattningen att det är rimligt att plocka ut ungefär 4% av portföljens värde årligen utan att utarma värdet. När portföljen svänger med 100 000 kr om dagen är det ändå skönt och lite mer konkret att mäta utdelningen i kronor år från år.

En svaghet med att mäta utdelningen som helhet är att extrautdelningar av engångskaraktär kan ge stora svängningar enskilda år. Inte minst om det är som i fallet med ABB där de sålt en division för 100 miljarder. Nu vet jag ännu inte om det blir extrautdelning, återköp eller något annat. Men denna typ av engångsgrejer får man nästan räkna bort och tvinga sig själv att återinvestera även den dagen man ska leva på utdelningarna fullt ut. För att ta ett konkret exempel, låt säga att Investor skulle sälja hela Atlas och Mölnlycke och dela ut 100 kr i extrautdelning lurar man ju sig själv om man tar dessa pengar och köper en ny sportbil. Dessa pengar måste då investeras i fler aktier för att inte utdelningen kommande år ska riskera att minska då man i praktiken fått en mindre portfölj än innan försäljningen och utdelningen.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.