1 May, 2022

Boken "Livet, börsen och allting"

Jag har läst boken "Livet, börsen och allting" av Erik Sprinchorn och Cristofer Andersson. Cristofer bloggar precis som mig här på Trade Venue och Erik är fondförvaltare och medgrundare av TIN Fonder.

Boken tar ett brett grepp och fokuserar inte bara på börsen och aktier. Utan kopplar snarare börsen och investeringar till övriga livet, historia och filosofi. För mycket som fungerar för att bli en framgångsrik investerare fungerar också på övriga livet. Det här gör att boken skiljer sig rätt mycket från alla andra böcker jag läst om investeringar. Och ställer samtidigt en del krav på läsaren.

Läser man en aktiebok som går igenom olika sätt att värdera aktier eller förstå nyckeltal blir det ganska tydligt för läsaren att man ställs inför ett val. Boken blir som en skolbok ungefär och man får mata sig igenom och försöka förstå. Antingen läsar man långsamt och noga och ser till att förstå precis hur de olika nyckeltalen fungerar eller så skummar man igenom avsnittet och tänker att man får överleva utan att förstå exakt. Men det blir då mer digitalt att antingen så ser man till att fatta och lära sig eller så är man i alla fall medveten om att man inte riktigt fattade hur man använde just det där nyckeltalet.

Då "Livet, börsen och allting" till väldigt stor del saknar dessa tydliga siffror, tabeller eller nyckeltal som läsaren tvingas att antingen förstå eller inte förstå kan man lätt fastna i fällan att man bara läser på utan att riktigt stanna upp och reflektera. Det blir inte lika tydlig skillnad mellan att läsa och tänka själv eller att bara läsa orden som står där. För att refektera själv och fundera tror jag verkligen man behöver göra för att få ut maximalt av den här boken. Och inte bara stanna upp och fundera under läsandets gång utan även ta med sig saker från boken ut i verkligheten de kommande veckorna eller månaderna efter man läst boken. Eller till och med gräva djupare i något avsnitt av boken om man verkligen vill utvecklas.

Boken är underhållande och lärorik även på ett lite enklare plan och visst går det att bara läsa igenom boken rakt upp och ner. Alltid lär man sig något och säkert fastnar mer än man först tror. Det finns också några lite mer konkreta delar som exempelvis lite räkneexempel kring ränta på ränta (där tiden visar sig vara viktigare än både belopp som sparas och hög avkastning under en kortare period) och exempel som visar att bolag där styrelsen äger mycket aktier i förhållande till styrelsearvodets storlek avkastat bättre än bolag där styrelsen äger få eller inga aktier alls. Men det är inte alls den typen av väldigt konkreta exempel som kännetecknar boken som helhet.

Då boken är på cirka 300 sidor och kräver en del eftertanke tog det lite längre tid för mig att läsa boken att jag tänkt mig. Sen ska jag erkänna att långt ifrån alla kapitel i boken gav mig lika mycket tankar och intresse kring fördjupning. Men det kan säkert vara andra avsnitt i boken som ger störst intryck på andra läsare. Överlag var det en mycket givanade och bra bok, som jag kanske kommer läsa en gång till om 2-3 år.



Om du är sugen på att läsa mer och köpa boken föreslår jag att du tittar på Criostofers blogginlägg där det finns länk till de olika inköpsställena.

Du kan också lyssna in någon av de poddar där författarna medverkat och pratat om boken. Exempelvis Sparpodden avsnitt 438 med Erik eller Kvalitetsaktiepodden avsnitt 115 med båda författarna. Bra jobbat båda två säger jag!

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.