
Taggar
Fullbevakade bolag
- Se fullbevakad bolagspresentation
Fastpartner är ett fastighetsbolag som äger, utvecklar och förvaltar en bred portfölj av kommersiella fastigheterna. Fokus ligger på expansiva områden och Sveriges största befolkningscentrum.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Bonzun är ett internationellt SaaS-bolag som är verksamma inom gränssnittet mellan HealthTech-sektorn. Bolaget skapar värde genom att samla och kanalisera evidensbaserad forskning med syftet att att förebygga psykisk och fysisk ohälsa. I Bonzuns nuvarande tjänsteportfölj finns Bonzun ivf, Bonzun evolve samt Kou Dai Yun Yu (tidigare Kexuema).
- Se fullbevakad bolagspresentation
Nyfosa är ett svenskt fastighetsbolag med opportunistiskt nisch som möjliggör slagkraftiga förvärv med fria mandat. Med fokus på investeringen verkar Nyfosa för att bygga ett hållbart kassaflöde och addera värde till fastighetsportföljen. Nyfosas fastighetsbeståndet är belägna i tillväxtkommuner i Sverige och Finland.

Irisity är ett världsledande mjukvaruföretag inom teknologin för
intelligenta kameralösningar. Med hjälp av proaktivt arbetande och
självlärande algoritmer skapar Irisity kameralösningar som är
speciellt anpassade för en mängd applikationsområden i samhället
såsom skolgårdar, nattlig övervakning av äldre i hemmet och
bevakning av olika typer av skyddsområden. Irisity erbjuder sina
kunder en kostnadseffektiv, prediktiv bevakningslösning med hög
precision. Bevakningen sker i realtid vilket minskar responstiden
samt ökar möjligheterna att agera prediktivt. Irisitys huvudkontor
ligger i Göteborg.

Fastpartner (tidigare “Fastighetspartner”) är ett svenskt fastighetsbolag
som utvecklar och förvaltar kommersiella fastigheter. Hyresgästerna
består av allt från nystartade bolag till ledande industribolag och
samhällsbolag. Majoriteten av hyresintäkterna kommer från
Stockholmsområdet men övrigt fastighetsbestånd är spritt över
Sveriges storstadsområden och expansiva orter. VD och storägare
i Fastpartner är Sven-Olof Johansson med lång erfarenhet inom
finans- och fastighetsbranschen.
SBB fokuserar främst på fastigheter inom två segment: bostäder
och samhällsfastigheter. Portföljen innehåller även till viss del
andra typer av fastigheter där avsikten primärt är att driva detaljplan
för att utveckla bostadsfastigheter. Strategin är att delar av
fastighetsbeståndet ska bestå av kassaflödesfastigheter med
identifierad utvecklingspotential. Bolaget förvärvar aldrig råmark,
utan utvecklar enbart detaljplan på kassaflödesgenererande fastigheter.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
Nyfosa är ett svenskt fastighetsbolag med opportunistiskt nisch
som möjliggör slagkraftiga förvärv med fria mandat. Med fokus på
investeringen verkar Nyfosa för att bygga ett hållbart kassaflöde
och addera värde till fastighetsportföljen. Nyfosas
fastighetsbeståndet är belägna i tillväxtkommuner i Sverige och
Finland.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
Maha Energy är en internationell producent inom gas- och
oljesektorn vars inriktning är att köpa och utveckla tidigare
upptäckta men tidigare underpresterande kolvätetillgångar samt
genomföra egen prospektering. Utvinningstekniken bygger på
moderna ingenjörskonst under samlingsbegreppet
Enhanced Oil Recovery. Maha Energy är verksamma i Brasilien, USA
och Oman.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
NFO Drives utvecklar och tillverkar frekvensomriktare för
störningsfri styrning av elmotorer för energieffektivisering av
ventilation- och pumpanläggningar samt maskiner. NFO Drives
patenterade teknik kan ge energibesparingar på upp till 70 procent
utan att ge störningar på omgivande teknisk utrustning.

Jag kom att tänka på en grej kopplat till min intervju med Nordnet om deras aktieutlåning i fredags. I veckan såg jag nämligen också ett klipp med Joakim Bornold som berörde problematiken med att OMX indexet tittar på hela marknadsvärdet av bolagen och inte bara de antal aktier som är ute till omsättning. Se klippet här.
I praktiken innebär det att till exempel H&Ms vikt i OMX index blir stor i förhållande till antalet aktier som är ute till handel, då bolaget (trots nedgången de senaste åren) har ett stort marknadsvärde. Men detta skapar alltså tydligen problem då bara hälften av aktierna finns tillgängliga på marknaden eftersom familjen Persson äger den andra halvan. Det gör att de som vill skapa produkter som går kort index får svårare att komma åt aktier att blanka. Se klippet ovan för lite utförligare förklaring.
Detta fick mig att tänka på en eventuellt intressant långsiktig möjlighet i samband med intervjun om aktieutlåningen där Nordnet bekräftade att H&M ligger i topp för de bolagen som skapar ränta vid utlåningen. Men för att vara övertydlig: Detta bygger ju helt på att man tror på caset H&M på lång sikt. Det är i bolagets långsiktiga utveckling som den absoluta majoriteten av utfallet av investeringen kommer avgöras, övriga saker är helt klart på marginalen som kan ge någon procent om året vilket ska jämföras med att aktien enskilda dagar kan gå upp eller ner 5%. Men om man nu tror att vi redan sett det värsta i H&M, kan tänka oss äga aktien långsiktigt, tror att Stefan Persson kommer fortsätta köpa nya aktier för utdelningen i flera år till för att möjligvis lägga ett bud på hela bolaget om 5-10 år så finns det intressanta möjligheter.
Skulle Stefan Persson (och kanske även IKEA-stiftelsen) fortsätta köpa aktier kommer de tillgänliga aktierna bara bli färre och färre ju längre tiden går, vilket om Joakim Bornolds teori stämmer skapa högre och högre ränta vid utlåningen av aktier. På 5-10 års sikt tycker jag det kan ge en intressant krydda att ha både några procents extra avkastning om året och möjligheten att få en premie den dagen som de sista 20-30% av bolaget evenutellt ska köpas loss från börsen. Om man får en premie på låt säga 30% om 10 år får det ju slås ut över hela perioden men några procent extra om året blir det ju trots allt. Och kan man dessutom få någon procent för utlåningen så...
Det finns dock många osäkerhetsfaktorer i spekulationerna ovan förutom risken att H&M aktiekurs fortsätter ner. Kanske görs reglerna för indexvikt om för att anpassas till antalet tillgängliga aktier (sk free float) och då kommer det snarast uppstå ett säljtryck i H&M när massa indexfonder ska halvera innehavet. Kanske är Perssons köp i H&M på väg att ta slut, han har till exempel bara återinvesterat runt 25% av vårens utdelning och ett återköp är långt borta även om de skulle fortsätta återinvestera hela utdelningen. Men jag tycker ändå det kan vara intressant att hålla ögonen på möjligheten att låna ut H&M aktier och få lite extra avkastning.
Det skulle väl vara omöjligt att kunna säga hur många aktier är ute till handel eller? Jag menar de du äger är lika mycket ute till handel (dvs inte alls) som de som Persson äger?
Och allting som gör blankning svårare är nog bra
Jag vet faktiskt inte hur man mäter free float i de länder där index anpassas till det. För som du säger är det ju många aktier som kan legat i en privatpersons portfölj i 20-30 år.
ser fram mot att följa detta. Min egen mycket begränsade erfarenhet av programmet är att det i verkar var toppen men har gett ganska lite. Kanske är en ide att prova med en liten experiment portfölj på NN (och coutagefritt upp till 80 k :) ) och köp H&M + några av dina andra innehav och se vilket effekt programmet ger i verkligheten.
Ger det t ex +1% på HM så är ju det grymt bara, vs 4% regeln så ökar avkastningen med 25%.