30 Jun, 2021

Hur hög inflation har vi?

Jag skrev ett snarlikt inlägg som detta i mars. Så du kan börja med att läsa det, där finns det även många riktigt bra kommentarer av er läsare. Men ämnet inflation är något jag tycker är intressant då det verkligen är centralt i det här med att leva på avkastningen. Då 4% regeln bygger på att man kan ta ut 4% av kapitalet det första året och sen höja uttagen med inflationen så är inflationen lika central som den framtida avkastningen på börsen.

Väljer man dessutom att ha en del pengar i investeringar med fast utdelning som preffar och D-aktier blir inflationen en ännu viktigare fråga. Till exempel skulle en preferensaktie med 6,5% direktavkastning fungera väldigt bra om vi tar ut 4% om året och återinvesterar resten om inflationen ligger på 2%. Skulle däremot inflationen vara 4-5% skulle värdet urholkas år efter år.

Den gängse uppfattningen när jag pratar med andra som är intresserade av ekonomi eller läser på Twitter är att inflationen egentligen är jättehög men att Riksbanken i allmänhet och Stefan Ingves i synnerhet är klåpare som mäter fel (huruvuda de mäter fel medvetet eller omedvetet går åsikterna isär om).

Nu nyligen såg jag att denna bild diskuterades på Twitter. Som alltså visar att Piggelin blivit jättedyr men att de officiella siffrorna mörkar denna ökning.


Jag fattar inte riktigt vilka siffror som de använt till grund för "CPI ice-cream index". För det ser ju väldigt märkligt ut att priserna skulle vara exakt samma 2021 som 1990. Ingen har väl påstått att inflationen varit 0% i 30 år? Så jag misstänker nästan att den ljusblåa linjen är inflationsjusterad och den mörkblåa är i reala termer?

Men om vi då tittar på priset på Piggelin från 1996 då den kostade 4 kr och idag 25 år senare kostar den 9 kr så motsvarar det en årlig ökning om 3,3%. Då hade man visserligen inte höjt priset på flera år så mäter vi från 1991 och 30 år framåt så blir prisökningen istället 2,75% om året. Så ökningen av Piggelinpriset verkar varit högre än inflationsmålet om 2% i alla fall.

I diskussionen på Twitter postades så även denna bild. Tydligen går det att köpa Piggelin för under 2 kr styck om man köper storpack på kampanj.

Nu har jag inga siffror på vad det kostade att köpa Piggelin i storpack på kampanj 1990, men min magkänsla säger mig att vi kan hittat ett intressant samband som ni läsare får hjälpa mig att verifiera (jag gjorde ett 20 minuter långt försök att hitta officiella siffror men gav upp).

Oavsett vad man tror om inflationen eller om den är felmätt så tror jag alla är överens om att reallönerna gått upp. Det vill säga den genomsnittliga löntagaren kan köpa mer grejer varje månad nu än 1990. Eller om man så vill, det tar färre minuters arbete att jobba ihop till en Piggelin 2021 än vad det gjorde 1990 trots att Piggelinen stigit så mycket i pris. Min hypotes är då följande:

Eftersom de flesta människor verkar ha grundinställningen att hela lönen ska gå åt varje månad så kommer man kunna konsumera mer lyx. Då utbud och efterfrågan sätter priset så kommer priserna på bekvämlighet och lyx stiga i den takt som gör att de flesta människor får slut på pengarna runt den 24e varje månad.

- Att köpa en Piggelin från en kiosk har därför blivit dyrare i förhållande till att köpa ett storpack och ta hem och frysa in.
- Priset på en kopp kaffe på stan har stigit mer i procent än priset på ett paket kaffe i matbutiken.
- Priset på telefonen av senaste sort och av finaste märket har stigit fler procent än priset på en telefon med 80% av funktionerna och med en annan logga.
- Att åka bil till jobbet med trängselskatt och parkeringar i en storstad har stigit fler procent än priset på kollektivtrafik. Priset på kollektivtrafik har i sin tur stigit mer än priset på cyklar som i sin tur stigit mer än priset på promenadskor.

Om detta nu stämmer att folk i allmänhet har fått det bättre ställt och unnar sig mer lyx och utbud och efterfrågan sätter priset kanske till och med billiga saker borde kunna bli ännu billigare. Finns det någon tydligare symbol för något billigt som folk helst inte vill köpa om de har råd att slippa än blodpudding? Och mycket riktigt 1990 kostade 1 kg blodpudding 30 kr. Nu kostar det under 20 kr.

Vad säger ni, är jag något på spåret? Kan den som har enkla vanor och lever billigt kanske se fram mot en inflation under 2% medan de som redan idag spenderar mycket mer pengar kan se fram mot en inflation klart över 2%? Förutsatt att man behåller samma beteende och konsumtionsmönster i framtiden.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.