26 Jul, 2022

Motivation vid börsnedgång

Under tiden då jag stoppade in nya pengar i mitt sparande varje månad tyckte jag alltid det var mer motiverande att spara när börsen gått ner. Jag hade visserligen nästan alltid ett högt sparande direkt när lönen kom som oftast kunde kompletteras med några extra kronor för att tömma kontot till baspunkten strax innan nästa lön. Men de där extrainsättningarna i slutet av månaden blev ofta högre ju sämre börsen gick. Så minns jag det såhär i efterhand i alla fall. Men jag har förstått att alla inte riktigt känner då jag på senare tid hört flera som sagt att det känns tungt och meningslöst att stoppa in pengar på en börs som bara går ner och ner (vilket är en kraftig överdrift om vi tittar på index så här långt i år, men enskilda aktier har så klart gått ner mer).

Så jag tänkte att jag kanske kunde komma med några tips på hur den som har problem med motivationen kan tänka och göra.

Fokusera på antal aktier/fondandelar
Något som jag tycker varit kul både i tider av uppgång och nedgång är att sätta upp ett mål i hur många aktier jag vill ha i ett visst bolag snarare än hur stort värde jag vill ha i bolaget. Och det här skulle även den som bara sparar i fonder kunna använda att man siktar på att i framtiden ha xxx andelar i fond y.

Värdet kommer svänga varje dag och är inget vi kan påverka. Antalet aktier eller fondandelar som vi äger är däremot väldigt lätt att påverka, det är bara att köpa lite fler så växer antalet mycket stadigt och i direkt korrelation med hur många nya vi köpte. Får jag loss 720 kr idag som jag inte räknat med kan jag köpa 4 stycken Investor B, vilket kommer ta mig från 8825 till 8829 aktier. Det kommer också förändra den förväntade utdelningen för 2023 i samma stund som jag köper de 4 extra aktierna. Värdet av mina aktier i Investor kan däremot i samma stund som jag stoppar in 720 kr gå ner med 7 200 kr (eftersom det bara motsvarar 0,5% av värdet i just den aktien) vilket skulle kunna göra att insättningen känns meningslös för den som tittar på värdet och inte antalet.

Är målet att du ska köpa 500 aktier till av ett bolag så finns goda chanser att det känns kul och bra om aktierna kostar 30 kr styck istället för 50 kr styck. Kanske kan du skruva upp målet till 600 aktier vilket innebär att du äger en större andel av bolaget. Det här är positivt om nedgången bara beror på det allmänna börsläget och inget du kan se direkt försämrats i bolaget förmåga att tjäna pengar över lång tid framöver.

Dela upp sparandet i mindre poster/konton
Även att öka antalet aktier från 8825 till 8829 som i exemplet ovan kanske kan kännas meninglöst för någon. Då kan lösningen vara att dela upp sparandet i flera olika konton eller poster. Du kan ha ett automatiskt sparande som går in i din huvudportfölj varje månad och sen göra eventuellt extrasparande utöver detta till ett annat mindre konto. Där varje ny mindre insättning känns som den gör större skillnad.

Även små återkommande belopp blir stora över tid. Säg att du lyckats förhandla dig till en rabatt på boräntan som gör att månadskostnaden går ner med 500 kr. Eller att du hittar ett billigare mobilabonnemang där du sparar 100 kr varje månad. Sätt då in dessa 100 kr eller 500 kr på ett specifik konto där du kanske köper en specifik aktie eller fond. Månaderna tickar snabbt på och vips har du rätt många tusenlappar på just det här kontot som är väldigt lätta att veta var de kommer ifrån. Troligtvis kan det vara mer motiverande än att göra någon besparing som ökar insättningen i den stora vanliga portföljen från 4000 till 4100 kr varje månad.

En annan metod som liknar detta är att köpa en ny aktie. Jag hade i början av året rätt många Castellumaktier och valde då att istället börja köpa lite aktier i ett annat fastighetsbolag, Diös. Det minskar min bolagsrisk något även om de troligtvis kommer påverkas av samma faktorer framöver och påminna om varandra i avkastning, men minst lika viktigt är att det känns som 100 nya Diösaktier gör större skillnad än om jag köper 75 extra Castellum. Och ganska snart märker jag att de små köpen här och där faktiskt gör skillnad. Redan nu har jag 430 aktier i Diös, vid årsskiftet hade jag inte en enda.

Ha delmål
Att spara till pension eller något annat på 20-40 års sikt kan så klart göra att det känns som det spelar mindre roll om man gör ett sparande på 10% extra under en av dessa 400 månader. Men genom att dela upp sparandet kan du göra extra sparandet till något eget som ligger närmare i tiden. Inlägget handlar fortfarande om att spara på börsen i tider av när börsen går ner, så det bör vara på minst fem men gärna tio års sikt.

Se börsen på lång sikt
Försök ignorera de kortsiktiga svängningarna. Lika väl som att du inte ska känna dig rik bara för att börsen gått upp 30% ett år ska du inte känna dig fattig för att börsen gått ner 10% den senaste månaden. Utgå istället från att du får 6-7% om året i real avkastning på börsen i snitt över väldigt lång tid. Det betyder att den tusenlapp som du kan spara extra nu har goda chanser att motsvara 5 000 kr om 25 år. Men den kan vara både 700 och 1 400 kr om ett halvår.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.