29 Dec, 2019

Portföljstrategi och planerade köp 2020

Här kommer nu det första av tre inlägg kopplade till portföljen och en avstämning runt årsskiftet. Jag kommer här fokusera på min övergripande strategi vad gäller aktier och planerna på att återinvestera utdelningen för 2020. De närmaste dagarna, så snart börsen stängt för året, kommer sen ett inlägg om portföljens utveckling under 2019. Serien avslutas sen med lite tankar om hur jag planerar att lägga det lilla nysparande som sker i år i min IPS (pensionsspar).

Så vi börjar alltså med lite grundläggande om hur jag tänker kring aktier i portföljen. Vår aktuella portfölj ser ni här (finns länk ute i vänsterkanten eller längst ner och du läser på mobilen varifrån du alltid hittar denna sida). Antalet aktier i tabellen uppdaterar jag så gott som varje gång jag köpt fler aktier. Däremot uppdateras värdet på fonderna och tårtbitarna i diagrammet mer sällan. Detta kommer dock uppdateras nu lagom till årssammanställningen i nästa inlägg. Tanken är att portföljen ska bestå av 40-50% fonder och 50-60% aktier.

Jag gillar grundfilosofin som många inom FIRE-rörelsen i USA har att man ska lägga tiden på annat än börsen och köpa indexfonder och lita på 4% regeln. Men jag tycker också börsen är intressant att följa. Dessutom gillar jag den psykoligiska aspekten att ha en bas i portföljen i form av aktieutdelning som gör att man slipper sälja aktier eller fonder löpande när man ska leva på portföljen. Nu är det så klart tanken att vi ska sälja fonder också, men jag tror utdelningarna kommer svänga mindre än börskurserna över tid. Vilket gör att det blir psykiskt lättare i nästa börsras att ha aktieutdelning som lite bas jämfört med att behöva sälja 6-8% av fondernas värde ett år när börsen rasat med 50%. Jag vill dock hålla låg aktivitetesnivå på aktieförvaltningen, målet är att köpa aktier på extremt lång sikt och helst aldrig sälja några aktier. Möjligheten att slå index med bred marginal över tid med en portfölj bestående av 15-20 bolag där aktiviteten är extremt låg kommer vara liten. En avkastning runt index känns därför helt ok, med förhoppning om att kanske kunna slå index med 1-2% om året över tid. Gärna med mindre volatilitet (svängningar) än index.

Att köpa och behålla aktier på extremt lång sikt är inget unikt, köp och behåll är ju ett känt uttryck. Något jag däremot inte tycker mig se speciellt ofta på andra håll är att fokusera mer på antalet aktier än värdet eller vikten i procent av portföljen. Huvudsyftet var att hitta något som var överskådligt och tydligt på den tiden när jag köpte aktier för lönen varje månad. När portföljen börjar komma upp i några miljoner och värdet svänger 50.000 eller mer per dag tycker jag det är svårt att sätta ett mål i portföljens värde. Det är helt enkelt inte så motiverande att spara 500 kr extra en månad och köpa någon extra aktie och sen mäta värdet i kronor och se värdet gå upp eller ner med 100 000 kr en månad. Sparandet på 500 kr blir helt plötsligt inte så betydelsefullt då. Om man däremot sätter upp målet att ha 1000 st aktier i ett visst bolag och idag har 450 aktier så blir det tydligt vilken effekt som ett köp av 5 nya aktier har, oavsett hur kursen rör sig upp eller ner på kort sikt.

Ni kanske som jag samlade på fotbollsbilder som klistrades in i ett album när ni var små. Precis den känslan av att klistra in den sista bilden på den saknade ytterbacken i Rumäniens lag är det att fylla på de sista aktierna i ett bolag så man når upp till slutmålet. Jag kan också tänka mig att det är samma fenomen som gör att en fågelskådare kan resa genom halva Sverige och sitta 12 timmar och titta ut över en åker för att få ett nytt kryss i sin bok och nå 250 arter.

Exakt vad värdet av 1000 aktier i Investor är år 2030 är omöjligt att gissa, nästan lika omöjigt som att gissa vad andelsvärdet av en viss aktiefond kommer vara samma år. Men det är en bra gissning att varje aktie i Investor kommer generera högre utdelning åren 2030-2035 än under perioden 2020-2025. Och kan man då dessutom ha dubbelt så många Investoraktier år 2030 jämfört med år 2020 så är förutsättningarna goda för en riktig fin utdelning.

Det leder då in på planen för 2020. När jag slutade jobba för 2 år sen var jag helt inställd på att behöva börja leva på utdelningarna ganska snart. Nu är det dock klart att våra inkomster under 2020 tillsammans med det buffertsparande vi byggt upp kommer möjliggöra att alla aktieutdelning för 2020 kommer kunna återinvesteras. Jag räknar med runt 200 000 i utdelning och jag har dessutom inte hunnit köpa upp alla de pengar jag fick loss när Akelius Pref löstes in vilket gör att jag planerar att köpa aktier för 250 000 kr under 2020.

Jag brukar göra en plan inför året för att se ungefär vad det kan betyda i antal aktier. Vilket också ligger till grund för en prognos av utdelning för 2021. Planen är baserad på de aktier där jag ligger längst ifrån mitt slutmål i antalet aktier. Det är dock en grov plan och jag tillåter mig att ändra lite under året, för att ha lite kul och få klura lite under resans gång. Jag hade till exempel planerat att öka i Castellum även under 2019, då det saknas 250 aktier till mitt slutmål. Men då jag tycker Castellum blivit lite för dyr så har Castellumköpen 2019 blivit betydligt färre än planerat (och antalet Kindredaktier lite fler). Skulle fastigheter generellt och därmed Castellum fortsätta gå stark under 2020 och stiga mer i kurs än vad utdelningen höjs och sänka direktavkastningen ytterligare samtidigt som bank blir ännu lägre värderat vill jag kunna köpa mer Sampo eller till och med direktköpa någon av SHB, SEB eller Swedbank som jag idag inte äger. I så fall får närmandet av slutmålet i Castellum vänta. På kortare sikt är det nog klokt att följa trenden och köpa vinnare och sälja förlorare, men ska man äga på 20-40 års sikt kan det kanske löna sig att köpa branscherna som för tillfället är lite extra hatade.

Kostnaden är baserad på nuvarande aktiekurs. Det kan så klart bli både dyrare och billigare men ger en bra fingervisning om hur långt 250 000 kr räcker.

Efter 2020 skulle det alltså fattas 150 Castellum, 300 Industrivärden och 350 Investor till slutmålet. Jag har även små skvättar kvar för att nå slutmålet i ABB, JNJ, H&M, Kone. Stora Enso, Alm Pref och Klövern Pref. Men det kan jag leva med då fokus är bolagen jag köper under 2020. Att jag slutat jobba och egentligen anser mig ha gått i mål med sparandet för runt 2 år sen kan kanske rimma lite dåligt med att det saknas aktier för runt 1 miljon till slutmålet, men jag ser målen mer som inspiration och en långsiktig dröm snarare än något som krävs för överlevnad.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.