
Taggar
Fullbevakade bolag
- Se fullbevakad bolagspresentation
DS Plattformen är ett investmentbolag. Bolagets affärsidé är att investera i mindre svenska börsnoterade bolag, samt att kunna bistå med expertis inom finansieringslösningar. Målet är att investeringarna skall frambringa ökat aktieägarvärde främst via utdelningar. Investeringarna utförs vanligen via brygglån alternativt emissionsgarantier. Bolagets huvudkontor är beläget i Stockholm.
- Se fullbevakad bolagspresentation
NFO Drives utvecklar och tillverkar frekvensomriktare för störningsfri styrning av elmotorer för energieffektivisering av ventilation- och pumpanläggningar samt maskiner. NFO Drives patenterade teknik kan ge energibesparingar på upp till 70 procent utan att ge störningar på omgivande teknisk utrustning.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Irisity verkar i en turbulent värld där övervakning har genomgått ett gigantiskt skifte från ifrågasatt integritetshot till självklar trygghetsfaktor.

Irisity är ett världsledande mjukvaruföretag inom teknologin för
intelligenta kameralösningar. Med hjälp av proaktivt arbetande och
självlärande algoritmer skapar Irisity kameralösningar som är
speciellt anpassade för en mängd applikationsområden i samhället
såsom skolgårdar, nattlig övervakning av äldre i hemmet och
bevakning av olika typer av skyddsområden. Irisity erbjuder sina
kunder en kostnadseffektiv, prediktiv bevakningslösning med hög
precision. Bevakningen sker i realtid vilket minskar responstiden
samt ökar möjligheterna att agera prediktivt. Irisitys huvudkontor
ligger i Göteborg.

Fastpartner (tidigare “Fastighetspartner”) är ett svenskt fastighetsbolag
som utvecklar och förvaltar kommersiella fastigheter. Hyresgästerna
består av allt från nystartade bolag till ledande industribolag och
samhällsbolag. Majoriteten av hyresintäkterna kommer från
Stockholmsområdet men övrigt fastighetsbestånd är spritt över
Sveriges storstadsområden och expansiva orter. VD och storägare
i Fastpartner är Sven-Olof Johansson med lång erfarenhet inom
finans- och fastighetsbranschen.
SBB fokuserar främst på fastigheter inom två segment: bostäder
och samhällsfastigheter. Portföljen innehåller även till viss del
andra typer av fastigheter där avsikten primärt är att driva detaljplan
för att utveckla bostadsfastigheter. Strategin är att delar av
fastighetsbeståndet ska bestå av kassaflödesfastigheter med
identifierad utvecklingspotential. Bolaget förvärvar aldrig råmark,
utan utvecklar enbart detaljplan på kassaflödesgenererande fastigheter.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
Nyfosa är ett svenskt fastighetsbolag med opportunistiskt nisch
som möjliggör slagkraftiga förvärv med fria mandat. Med fokus på
investeringen verkar Nyfosa för att bygga ett hållbart kassaflöde
och addera värde till fastighetsportföljen. Nyfosas
fastighetsbeståndet är belägna i tillväxtkommuner i Sverige och
Finland.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
Maha Energy är en internationell producent inom gas- och
oljesektorn vars inriktning är att köpa och utveckla tidigare
upptäckta men tidigare underpresterande kolvätetillgångar samt
genomföra egen prospektering. Utvinningstekniken bygger på
moderna ingenjörskonst under samlingsbegreppet
Enhanced Oil Recovery. Maha Energy är verksamma i Brasilien, USA
och Oman.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
NFO Drives utvecklar och tillverkar frekvensomriktare för
störningsfri styrning av elmotorer för energieffektivisering av
ventilation- och pumpanläggningar samt maskiner. NFO Drives
patenterade teknik kan ge energibesparingar på upp till 70 procent
utan att ge störningar på omgivande teknisk utrustning.

Här kommer nu det första av tre inlägg kopplade till portföljen och en avstämning runt årsskiftet. Jag kommer här fokusera på min övergripande strategi vad gäller aktier och planerna på att återinvestera utdelningen för 2020. De närmaste dagarna, så snart börsen stängt för året, kommer sen ett inlägg om portföljens utveckling under 2019. Serien avslutas sen med lite tankar om hur jag planerar att lägga det lilla nysparande som sker i år i min IPS (pensionsspar).
Så vi börjar alltså med lite grundläggande om hur jag tänker kring aktier i portföljen. Vår aktuella portfölj ser ni här (finns länk ute i vänsterkanten eller längst ner och du läser på mobilen varifrån du alltid hittar denna sida). Antalet aktier i tabellen uppdaterar jag så gott som varje gång jag köpt fler aktier. Däremot uppdateras värdet på fonderna och tårtbitarna i diagrammet mer sällan. Detta kommer dock uppdateras nu lagom till årssammanställningen i nästa inlägg. Tanken är att portföljen ska bestå av 40-50% fonder och 50-60% aktier.
Jag gillar grundfilosofin som många inom FIRE-rörelsen i USA har att man ska lägga tiden på annat än börsen och köpa indexfonder och lita på 4% regeln. Men jag tycker också börsen är intressant att följa. Dessutom gillar jag den psykoligiska aspekten att ha en bas i portföljen i form av aktieutdelning som gör att man slipper sälja aktier eller fonder löpande när man ska leva på portföljen. Nu är det så klart tanken att vi ska sälja fonder också, men jag tror utdelningarna kommer svänga mindre än börskurserna över tid. Vilket gör att det blir psykiskt lättare i nästa börsras att ha aktieutdelning som lite bas jämfört med att behöva sälja 6-8% av fondernas värde ett år när börsen rasat med 50%. Jag vill dock hålla låg aktivitetesnivå på aktieförvaltningen, målet är att köpa aktier på extremt lång sikt och helst aldrig sälja några aktier. Möjligheten att slå index med bred marginal över tid med en portfölj bestående av 15-20 bolag där aktiviteten är extremt låg kommer vara liten. En avkastning runt index känns därför helt ok, med förhoppning om att kanske kunna slå index med 1-2% om året över tid. Gärna med mindre volatilitet (svängningar) än index.
Att köpa och behålla aktier på extremt lång sikt är inget unikt, köp och behåll är ju ett känt uttryck. Något jag däremot inte tycker mig se speciellt ofta på andra håll är att fokusera mer på antalet aktier än värdet eller vikten i procent av portföljen. Huvudsyftet var att hitta något som var överskådligt och tydligt på den tiden när jag köpte aktier för lönen varje månad. När portföljen börjar komma upp i några miljoner och värdet svänger 50.000 eller mer per dag tycker jag det är svårt att sätta ett mål i portföljens värde. Det är helt enkelt inte så motiverande att spara 500 kr extra en månad och köpa någon extra aktie och sen mäta värdet i kronor och se värdet gå upp eller ner med 100 000 kr en månad. Sparandet på 500 kr blir helt plötsligt inte så betydelsefullt då. Om man däremot sätter upp målet att ha 1000 st aktier i ett visst bolag och idag har 450 aktier så blir det tydligt vilken effekt som ett köp av 5 nya aktier har, oavsett hur kursen rör sig upp eller ner på kort sikt.
Ni kanske som jag samlade på fotbollsbilder som klistrades in i ett album när ni var små. Precis den känslan av att klistra in den sista bilden på den saknade ytterbacken i Rumäniens lag är det att fylla på de sista aktierna i ett bolag så man når upp till slutmålet. Jag kan också tänka mig att det är samma fenomen som gör att en fågelskådare kan resa genom halva Sverige och sitta 12 timmar och titta ut över en åker för att få ett nytt kryss i sin bok och nå 250 arter.
Exakt vad värdet av 1000 aktier i Investor är år 2030 är omöjligt att gissa, nästan lika omöjigt som att gissa vad andelsvärdet av en viss aktiefond kommer vara samma år. Men det är en bra gissning att varje aktie i Investor kommer generera högre utdelning åren 2030-2035 än under perioden 2020-2025. Och kan man då dessutom ha dubbelt så många Investoraktier år 2030 jämfört med år 2020 så är förutsättningarna goda för en riktig fin utdelning.
Det leder då in på planen för 2020. När jag slutade jobba för 2 år sen var jag helt inställd på att behöva börja leva på utdelningarna ganska snart. Nu är det dock klart att våra inkomster under 2020 tillsammans med det buffertsparande vi byggt upp kommer möjliggöra att alla aktieutdelning för 2020 kommer kunna återinvesteras. Jag räknar med runt 200 000 i utdelning och jag har dessutom inte hunnit köpa upp alla de pengar jag fick loss när Akelius Pref löstes in vilket gör att jag planerar att köpa aktier för 250 000 kr under 2020.
Jag brukar göra en plan inför året för att se ungefär vad det kan betyda i antal aktier. Vilket också ligger till grund för en prognos av utdelning för 2021. Planen är baserad på de aktier där jag ligger längst ifrån mitt slutmål i antalet aktier. Det är dock en grov plan och jag tillåter mig att ändra lite under året, för att ha lite kul och få klura lite under resans gång. Jag hade till exempel planerat att öka i Castellum även under 2019, då det saknas 250 aktier till mitt slutmål. Men då jag tycker Castellum blivit lite för dyr så har Castellumköpen 2019 blivit betydligt färre än planerat (och antalet Kindredaktier lite fler). Skulle fastigheter generellt och därmed Castellum fortsätta gå stark under 2020 och stiga mer i kurs än vad utdelningen höjs och sänka direktavkastningen ytterligare samtidigt som bank blir ännu lägre värderat vill jag kunna köpa mer Sampo eller till och med direktköpa någon av SHB, SEB eller Swedbank som jag idag inte äger. I så fall får närmandet av slutmålet i Castellum vänta. På kortare sikt är det nog klokt att följa trenden och köpa vinnare och sälja förlorare, men ska man äga på 20-40 års sikt kan det kanske löna sig att köpa branscherna som för tillfället är lite extra hatade.
Kostnaden är baserad på nuvarande aktiekurs. Det kan så klart bli både dyrare och billigare men ger en bra fingervisning om hur långt 250 000 kr räcker.
Efter 2020 skulle det alltså fattas 150 Castellum, 300 Industrivärden och 350 Investor till slutmålet. Jag har även små skvättar kvar för att nå slutmålet i ABB, JNJ, H&M, Kone. Stora Enso, Alm Pref och Klövern Pref. Men det kan jag leva med då fokus är bolagen jag köper under 2020. Att jag slutat jobba och egentligen anser mig ha gått i mål med sparandet för runt 2 år sen kan kanske rimma lite dåligt med att det saknas aktier för runt 1 miljon till slutmålet, men jag ser målen mer som inspiration och en långsiktig dröm snarare än något som krävs för överlevnad.
2010 st Investor är nästan lite jobbigt att titta på. Du bör nog snarast köpa 90 st till ;-)
Ja jag brukar försöka snygga till siffrorna till årsskiftet, men får erkänna att jag misslyckats totalt med både Investor och Industrivärden i år. Lyckades dock köpa några Sampo nu i veckan för Akeliuspengarna så det blev snyggt där iaf.
Här kommer två riktigt dumma frågor, men den är inte helt lätt att googla fram . Jag har i nuläget ett fondkonto med en fond där jag försöker öka mitt månadssparandet (samtidigt som jag fokuserar på att minska mina utgifter). Tanken är att så småningom börja skaffa en del utdelningsaktier.
Mina frågor är:
1. Om jag har ett gäng utdelningsaktier, som genererar olika utdelningar under året - måste jag själv deklarera för var och en av dessa utdelningsinkomster på KU31, eller är det något skatteverket snappar upp och deklarerar automatiskt?
2: Är det 30% i skatt som gäller på utdelningspengarna? Dvs, bör jag sätta av 30:- för varje hundralapp som hamnar på mitt bankkonto när en utdelning sker?
Tusen tack annars för en fantastisk blogg. Jag tycker svenska staten borde ge dig bidrag (medalj( för hur mycket du har styrt upp Sveriges sparande och skapat mer ekonomisk trygghet i samhället.
Du bör ha aktier (och aktiefonder) i ett ISK eller Kapitalförsäkring. Då betalar du en fast skatt på portföljens värde men ingen skatt på utdelningarna. Det gör att du varken behöver deklarera eller hålla koll på att stoppa undan en viss del av utdelningarna.
Kul att du gillar bloggen och kommit igång med ett fondsparande.
Tack för en trevlig artikel
Bra val av bolag! Hoppas vi får en tweet från Trump så att vi kan köpa billigare.
Två Månadslöner
Hej!
Om man tänkt månadsspara i indexfonder som man aldrig säljer och månadssparande i utdelningsaktier vars utdelning man sedan avser ha som inkomst, är det inte bättre att ha fonderna på en aktiedepå och aktierna på en ISK eller KF?
Mvh
Lede FI
Vad ska du ha fonderna till om du aldrig ska sälja? Arv till barnen?
Tänker mest att det är lättare att risksprida med fonderna och utdelningarna från aktierna per automatik återinvesteras medan man i uttagsfasen lever av utdelningarna från aktierna...inser nu att det inte riktigt går ihop :)
Tack för en fantastisk blogg! Jag gillar ditt långsiktiga perspektiv men är samtidigt tveksam till en tidshorisont på 40-50 år för ett aktieinnehav. Få bolag på OMX30 eller SP500 överlever så länge och är framförallt inte marknadsledande så länge. Världen rör sig snabbare och konkurrensen blir alltmer global
Absolut 40-50 år är en lång tid och bolag kommer försvinna under dessa 50 år. Men jag tror inte man ska vara så rädd för det, att bolag försvinner och index förändras på 50 år behöver inte betyda att bolag gått i konkurs och aktierna blivit värdelösa. Utan det kan vara bolag som köpts upp, slagits ihop, sålt delar av verksamheten i flera steg och delat ut pengar från försäljningen till ägarna etc.
Investor och Industrivärden är mina två största innehav och dessa tror jag kommer finnas kvar på jorden längre än mig.
När är man inte längre en s k småsparare?
Bra fråga JMF. Jag tror småsparare oftast främst syftar på privatpersoner som agerar på börsen tillsammans med fondbolag, banker, institutioner etc. Till exempel kan man säga att någon fond eller storägare säljer en aktie och småsparare köper.
Jag själv föredrar uttrycket privatsparare framför småsparare eftersom det spelar mindre roll om man har 0,5 eller 15 miljoner i portföljen när man är en av de som säljer H&M en dag när Stefan Persson köper 1 miljon aktier.
Intressant och härligt inlägg! Gillar att se hur du väljer att reflektera och agera med dina innehav. Även om jag till mångt och mycket håller med ovanstående om bolags livslängd, tror jag också att det finns vissa som är här att stanna "för alltid", såsom Castellum.
Allt gott och ett gott nytt år!
/Sofokles
Tack Mi30