
Taggar
Fullbevakade bolag
- Se fullbevakad bolagspresentation
Samhällsbyggnadsbolaget i Norden ABs (SBB) affärsidé bygger på att långsiktigt äga, förvalta och utveckla bostads- och samhällsfastigheter samt driva detaljplansprocesser för bostadsfastigheter. SBBs fastigheter återfinns i svenska och norska städer med underliggande tillväxt, generellt är fastigheterna belägna i när anslutning till ortens centrum med goda kommunikationer.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Fastpartner är ett fastighetsbolag som äger, utvecklar och förvaltar en bred portfölj av kommersiella fastigheterna. Fokus ligger på expansiva områden och Sveriges största befolkningscentrum.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Nyfosa är ett svenskt fastighetsbolag med opportunistiskt nisch som möjliggör slagkraftiga förvärv med fria mandat. Med fokus på investeringen verkar Nyfosa för att bygga ett hållbart kassaflöde och addera värde till fastighetsportföljen. Nyfosas fastighetsbeståndet är belägna i tillväxtkommuner i Sverige och Finland.

Irisity är ett världsledande mjukvaruföretag inom teknologin för
intelligenta kameralösningar. Med hjälp av proaktivt arbetande och
självlärande algoritmer skapar Irisity kameralösningar som är
speciellt anpassade för en mängd applikationsområden i samhället
såsom skolgårdar, nattlig övervakning av äldre i hemmet och
bevakning av olika typer av skyddsområden. Irisity erbjuder sina
kunder en kostnadseffektiv, prediktiv bevakningslösning med hög
precision. Bevakningen sker i realtid vilket minskar responstiden
samt ökar möjligheterna att agera prediktivt. Irisitys huvudkontor
ligger i Göteborg.

Fastpartner (tidigare “Fastighetspartner”) är ett svenskt fastighetsbolag
som utvecklar och förvaltar kommersiella fastigheter. Hyresgästerna
består av allt från nystartade bolag till ledande industribolag och
samhällsbolag. Majoriteten av hyresintäkterna kommer från
Stockholmsområdet men övrigt fastighetsbestånd är spritt över
Sveriges storstadsområden och expansiva orter. VD och storägare
i Fastpartner är Sven-Olof Johansson med lång erfarenhet inom
finans- och fastighetsbranschen.
SBB fokuserar främst på fastigheter inom två segment: bostäder
och samhällsfastigheter. Portföljen innehåller även till viss del
andra typer av fastigheter där avsikten primärt är att driva detaljplan
för att utveckla bostadsfastigheter. Strategin är att delar av
fastighetsbeståndet ska bestå av kassaflödesfastigheter med
identifierad utvecklingspotential. Bolaget förvärvar aldrig råmark,
utan utvecklar enbart detaljplan på kassaflödesgenererande fastigheter.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
Nyfosa är ett svenskt fastighetsbolag med opportunistiskt nisch
som möjliggör slagkraftiga förvärv med fria mandat. Med fokus på
investeringen verkar Nyfosa för att bygga ett hållbart kassaflöde
och addera värde till fastighetsportföljen. Nyfosas
fastighetsbeståndet är belägna i tillväxtkommuner i Sverige och
Finland.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
Maha Energy är en internationell producent inom gas- och
oljesektorn vars inriktning är att köpa och utveckla tidigare
upptäckta men tidigare underpresterande kolvätetillgångar samt
genomföra egen prospektering. Utvinningstekniken bygger på
moderna ingenjörskonst under samlingsbegreppet
Enhanced Oil Recovery. Maha Energy är verksamma i Brasilien, USA
och Oman.
→ Se fullbevakad bolagspresentation
NFO Drives utvecklar och tillverkar frekvensomriktare för
störningsfri styrning av elmotorer för energieffektivisering av
ventilation- och pumpanläggningar samt maskiner. NFO Drives
patenterade teknik kan ge energibesparingar på upp till 70 procent
utan att ge störningar på omgivande teknisk utrustning.

Jag såg en grej där de frågat elever på skolavslutningen i lågstadiet vad de ville bli när de blev stora. Runt 40% svarade youtubers. Det kanske kommer bli svårt för alla att lyckas med det, även om yrkesgruppen youtubers måste vara en av de i procent snabbast växande de senaste åren. Kanske endast hotad av tillväxten av yrkesgruppen Sparekonomer. För 10 år sen fanns det väl bara Claes Hemberg i hela Sverige som hade det jobbet? Numera hittar jag 7 personer när jag söker på Sparekonom på Twitter.
Joakim Bornold Sparekonom Söderberg & Partners 14 800 följare
Johanna Kull Sparekonom Avanza 11 500 följare
Frida Bratt Sparekonom Nordnet 6 731 följare
Maria Landeborn Sparekonom Danske bank 5 242 följare
Christina Söderberg Sparekonom Compriser 2 566 följare
Maja Englund Sparekonom/Pensionsekonom SPP 555 följare
Gustav Sjöholm Sparekonom Fondbolagen 546 följare
Breddar jag sökningen lite så hittar jag även följande 9 personer som så vitt jag kan förstå till stor del har liknande uppgifter hos sin arbetsgivare.
Ingela Gabrielsson Privatekonom Nordea 1 744 följare
Emma Persson Privatekonom på Länsförsäkringar 1 680 följare
Arturo Arquess Privatekonom på Swedbank 1520 följare
Magnus Hjelmer Vardagsekonom på ICA Banken 1299 följare
Mattias Munter Pensionsekonom på Skandia 1232 följare
Staffan Ström Pensionsekonom på Alecta 825 följare
Kristina Kamp Pensionsekonom på Min Pension 811 följare
Claudia Wörnmann Boendeekonom på SBAB 801 följare
Jens Magnusson Privatekonom på SEB 738 följare
Nu förstår jag att dessa personer har olika arbetsuppgifter och att det inte går att betygsätta deras insats bara genom antalet följare på Twitter (men som jämförelse till dessa personer där de flesta har heltidsjobb som talespersoner och kapitalstarka arbetsgivare i ryggen har jag 16 300 följare på Twitter, som helt anonym privatperson som bloggar och Twittrar lite som en hobby).
Kanske inte en rättvis jämförelse då jag inte har en aning om hur deras arbetsbeskrivning eller uppdrag ser ut i detalj. Överlag bör dock de flesta av dessa personers uppdrag gå ut på det som fd sparekonomen Günther Mårder uttryckte i klartext i Börspodden för några veckor sen, att vara en PR-maskin i media och egenägna kanaler (som blogg, podd eller Twitter). Ju fler gånger ordet Nordnet nämns i tidningen eller någon länkar till ett blogginlägg tack vare Frida Bratt desto större chans att Nordnet ligger topp of mind när Kalle Svensson en kväll ska starta ett fondsparande vid sidan om storbanken som han tröttnat på.
Jag ska för tydlighetens skull säga att jag tycker flera av sparekonomerna gör ett riktigt bra jobb. Både som utbildare och reklampelare för sin arbetsgivare. Att Jocke, Johanna och Frida är de med flest följare är ingen slump, de är också de som syns mest i pressen är min uppfattning. Många timmar, obekväma arbetstider och kompetenta uttalanden överlag! Inte minst Frida Bratt tycker jag har gjort en riktigt energirik inledning på sitt jobb och förutom sparpodden och att tacka ja till varenda intervju i media så orkar hon driva ett lobbyarbete mot politiker kring frågor som ISK-skatt och flytträtt av tjänstepension. Här känns det som det levereras 40h plus de flesta veckorna.
Jag gillar också tex Maria Landeborn som inte bara verkar väldigt kunnig inom börs och investeringar men också varit tydlig med att hon inte ställer upp på allt i media utan håller sig till ämnena som hon tycker är hennes kärnkompetens, vilket så klart leder till lite färre mediaframträdanden än Günthers drömgräns 2000 pressklipp per år. För att nå gränsen 2000 tillfällen i media på ett år är strategin annars uppenbarligen att uttala sig om allt mellan himmel och jord. Från hur man överlever årets fattigaste månad januari, till hur börsen kommer gå nu i sommar, om Göran Persson är rätt ordförande till Swedbank eller hur resultatet av EU-valet påverkar de svenska spararna (där svaret troligtvis är inte alls).
Om uppdraget är att synas så mycket som möjligt i media förstår jag att man många gånger tackar ja oavsett ämne. Jag förstår att man inte kan be om att få prata om månadssparande i ett ISK istället för EU-valet där Aktuellt ringer. Men personligen tycker jag det var en en klar försämring av de egenägna kanalerna som tex Sparpodden när man gick från Günther Mårder och Jan Dinkelspiel som svarade på sparares frågor om hur man skulle agera i olika privateknomiska situationer till att Jocke Bornold skulle prata 20 minuter om det italienska valet med slutsatsen att det kanske eventuellt kan bli stökigt om opinionsundersökningarna börjar peka mot ökat stöd för Beppe Grillo (Avsnitt 149 från hösten 2016 om du vill fördjupa dig. Jag har ingen aning om hur det gick i valet i fråga så här i efterhand eller om Beppe Grillo ens lever, men jag tycker mitt sparande funkat ok ändå).
Även att jag alltså tycker det ibland blir lite för mycket fokus på sånt som inte påverkar oss sparare så förstår jag som sagt att man tackar ja till att medverka i media och uttala sig om ditten och datten, eftersom det är en del av uppdraget att synas. Och är media intresserade av en sparekonoms åsikter om EU-valet eller Göran Persson som ordförande i Swedbank är det väl bara åka dit och leverera några klyschor. Då tycker jag det är betydligt mer anmärkningsvärt hur lite vissa sparekonomer syns. Som sagt jag har ingen koll på exakt vilka arbetsuppgifter de har och ska därför inte hänga ut någon speciell person, de kanske håller 200 föreläsningar om året som jag bara inte hört talas om eller bidrar med jättemycket till kollegorna på bolagets intranät. Men vid flera av fallen så har alltså dessa heltidsanställda talespersoner under 1000 följare på Twitter där de skriver någon tweet i månaden. Till det skriver de något blogginlägg i kvartalet på en undanskymd plats på företagets hemsida (där inget blogginlägg har fått mer än två kommentarer) och ett uttalande om året i Göteborgsposten eller Metro om vikten av tjänstepension eller klimatsmart sparande. Skärpning!
Tackar!
Det är dags att låna din bok igen. Bibblan har sju exemplar o ingen är tillgänglig. Står i kö.
Jag undrar om du gör pengar på varje lån , som artister gör på varje spelad låt?
Du verkar aldrig ha känt dig avundsjuk på kompisar/kollegor som rest och konsumerat. Har jag uppfattat dig korrekt?
Jag själv kan känna så ibland men det går bättre o bättre/ går över snabbare. Det har jag dels dig att tacka för o dels att min snöboll blir större (ljuset i tunneln/börjar förstå/ känner att allt är möjligt)
Tack för dina tips o tricks!
Hur mycket betyder bloggen för dig? Gör du en kullerbytta extra (anstränger du dig mer i ditt sparande)? En katalysator?
Man får cirka 1 kr per utlåning. Men måste komma upp i 2000 kr per år för att det ska betalas ut. Har man skrivit 10 böcker som finns på alla bibliotek kan det nog bli lite pengar men i mitt fall är det precis på gränsen att jag tar mig över 2000 om året.
Nej ingen avundsjuka på de som konsumerat istället för att spara. Jag har aldrig känt mig tvingad att spara eller sparat mer än vad jag tycker gått bra av avstå. När mina kompisar nu lägger upp en bild på Instagram från en barnpool på Cypern och skriver "en vecka om året helt utan stress, vi njuuuuter" så skakar jag bara på huvudet.
Bloggen har nog ökat mitt intresse och kunskap under årens lopp. Kanske har den också ökat motivationen under vissa perioder. Men framförallt är den en rolig hobby som tvingar mig att formulera vissa tankar som dyker upp när jag lyssnar på en podd eller läser något. Tankar som annars bara skulle fladdra förbi.
Jag tycker du, Mi30 är en av de vassaste sparekonomerna. På ditt sätt och här på din blogg. Frida Bratt, tex gör ett utmärkt jobb och försöker att påverka spararnas ram, tex arbetet/lobbyverksamheten kring pension. Och ur en privatekonomiskt perspektiv är du mer spot on tycker jag genom att utifrån det som finns försöka göra så bra som det går.
Nordnets sparekonomer har blivit lite mer tillrättalagda, ungefär som börsbolagsvdar som mediatränas. De blir mer korrekta mm men missar lite av skärpan tycker jag.
Minns t ex sparpodden med Gunter och Jan som hade Peter Benson på besök. Som sa vad han tyckte om specifika placering. Gyllene ögonblick för mig som sparare!!
Under många år har jag kollat inför varje årsskifte hur ekonomiska experter uttalar sig med tips på hur olika aktier och börsen i helhet ska gå kommande år. Dessa tips sparar jag till nästa år för att se facit och det är förbluffande hur dåliga de är på att hitta rätt. Ändå är de kvar nästa år och fortsätter killgissa.
Stort tack bäste Mi30
Kremit: Jag har fattat det som att det är väldigt strikt vad man som bankanställd får säga. Tex uttala sig om enskilda aktier. Vet att tex Nicklas Andersson undviker att nämna vilka aktier han ska köpa i Uppesittarkväll.
Snål-Jonas: Ja det är tydligt om man går tillbaka några år och lyssnar på poddar hur svårt det är att förutspå framtiden. Telia på 50 kr med 3 kr i utdelning är närmast att betrakta som en obligation, räntan kan knappast bli lägre än 1% och Fingerprint är intressant om den dippar under 100 kr.
Men ändå finns det så mycket bra allmänna tips där om svårigheten att slå index, hålla koll på avgifter, att inte ha för mycket pengar på sparkonto, hur det funkar med utdelningar och skillnaden mellan olika kontotyper etc etc. Sånt behöver komma ut till miljontals nya människor.
Absolut är det så, här är mina gyllene regler, månadssparande i indexfonder i ISK. Gör så 10-15 år utan att bry dig om uppgång eller nergång så blir det bra. Det rådet ger jag gratis.
Lyssnade på en bra podd just där endel samtaladet juat om sparekonomer, om deras roll och vad som inte är deras roll, enligt gästen.
https://podcasts.apple.com/se/podcast/placerapodden/id1451205033?i=10004...
Haha, älskoar formuleringen:
"endast hotad av tillväxten av yrkesgruppen Sparekonomer". Jag är helt och hållet med dig om att det verkar gå inflation i sparekonomerna. Samtidigt gör de på många håll en väldigt bra insats för både företaget de jobbar för som för folkbildningen så lite win-win är det allt :).
Ha en go helg!