27 Oct, 2019

Analys Beijer Alma: "Förvärv allt viktigare drivkraft för bolaget"

Omsättningen i Q3’19 på 1147 mkr, med en organisk tillväxt på 2%, var betydligt starkare än vi väntat oss då vi övertolkat den tioprocentiga minskningen i orderingång föregående kvartal och underskattat kraften i en normalisering i Habia Cable. EBIT på 135 mkr var dock närmare i linje med vår förväntan på 128 mkr. Den blandade efterfrågebild vi sett under året ger nu ett allt mer binärt intryck, med en ihållande svaghet kring tysk fordonsindustri, men god efterfrågan från försvar och offshore. Sammantaget har vi höjt vårt EBIT-estimat med 4% för 2019e och 5% för 2020e. Det lyft vi sett i verkstadssektorn har inte riktigt dragit med sig Beijer Alma. Med en målmultipel för kommande års vinster i linje med snittet i verkstadssektorn ser vi ett motiverat värde på 150 kr för aktien på 12-18 månaders sikt. Det tar dock inte hänsyn till en fortsatt hög aktivitet på förvärvssidan som dessutom är det som stått för tillväxten hittills i år. Vi ser utrymme för ytterligare förvärv i miljardklassen utan att balansräkningen börjar särskilt se ansträngd ut. Sammantaget ser vi en medelhög potential i aktien till en medelhög risk.

Stark omsättning och rekordkassaflöde
Omsättningen i Q3’19 uppgick till 1147 mkr (1053) med en organisk tillväxt på 2%. Det var betydligt starkare än vi väntat oss då vi övertolkat den tioprocentiga minskningen i orderingång föregående kvartal och underskattat kraften i en normalisering i Habia Cable. EBIT på 135 mkr var dock närmare i linje med vår förväntan på 128 mkr, vilket innebar att lönsamheten, med en EBIT-marginal på 11,8% (14,6%) varit något sämre än vi räknat med. Med en hög rörelsekapitalavveckling i kvartalet uppgick operativt kassaflöde till rekordstarka 207 mkr med ett FCF på 135 mkr.

Blandad, närapå binär, efterfrågebild
Den blandade efterfrågebild vi sett under året ger nu ett allt mer binärt intryck, med en ihållande svaghet kring tysk fordonsindustri, som för Beijer Almas del närapå verkar isolerad från en stabil efterfrågan inom andra industrisegment och den goda efterfrågan från försvar och offshore. Inom Chassifjädrar har kunderna dragit ner på sina lager och erfarenheten visar att vintervädret har en stor påverkan på resten av säsongen. Med en förbättrad slutkundsefterfrågan finns chans för en ny våg av lageruppbyggnad nästa år, men det är inget vi räknat med i våra estimat. För Habias del återhämtade sig telecomkablar starkt från förra årets pressade nivåer. De stora offshoreordrarna från förra året slutlevereras nu före årsskiftet och även om bolaget ser stor potential på den här nischmarknaden ser vi viss risk för en svacka i början på 2020 innan nya offshoreordrar kommer in. Sammantaget har vi höjt vårt EBIT-estimat med 4% för 2019e och 5% för 2020e.

Förvärv viktig drivkraft för uppvärdering
Det lyft vi sett bland aktier i verkstadssektorn har inte riktigt dragit med sig Beijer Alma som har utvecklats neutralt hittills i år. Med en målmultipel för kommande års vinster i linje med snittet i verkstadssektorn ser vi ett motiverat värde på 150 kr för aktien på 12-18 månaders sikt. Det tar dock inte hänsyn till en fortsatt hög aktivitet på förvärvssidan. Hittills i år har bolaget adderat en årsomsättning omkring 350 mkr fördelat på fem förvärv (sannolikt med betydande multipelarbitrage), som dessutom är det som stått för tillväxten när den organiska tillväxt sackat på 1% hittills i år. Med en nettoskuld/EBITDA på 1,1x ser vi utrymme för ytterligare förvärv i miljardklassen utan att balansräkningen börjar särskilt se ansträngd ut. Kombinerat med stabila utsikter i många mindre konjunkturexponerade delar och en direktavkastning över 4% ser vi en medelhög potential i aktien till en medelhög risk.

 

 

 

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.