Laddar TradingView Widget
Laddar annons
6 Jan, 2019

Summering av mitt 2018

Här kommer, som vanligt lite sent pga tidsbrist, en sammanställning av december och framför allt år 2018 som helhet. Året går kortfattat att beskriva som en lång och fin vandring uppför ett berg första 5 månaderna, för att sedan trilla ned för nästan hela berget igen under resten av året. +11,5% blev det tillslut. 


December
Månaden blev en katastrof, -14%, min enskilt sämsta månad sedan start. Det dessutom adderat på att jag gick in december med min värsta drawdown någonsin på -19% som efter december nu är -30,4%!

I princip varenda innehav slaktades med mer än 10% inför jul. Ljusglimtarna var Cherry och Gravity. Jag gjorde mina första transaktioner sedan i somras. Slängde ut katastrofinvesteringen Next Games och likaså LeoVegas (mer om dessa nedan), samt sålde även Cherry efter budet. Lyckades även missklicka hem en ökning på runt 10-15% i mina innehav i G5 och THQ. Skulle egentligen köpa i min företagsportfölj (som är 85-90% mindre än min ISK), vilket jag också gjorde. I och med att köpen var så små har jag låtit dem ligga.

Nog om december, nu kommer en sammanställning av året, de innehav jag har hållit på med, bra beslut, misstag, lärdomar mm. samt även en sammanställning av min ekonomi i stort.


2018
Trots det enormt starka 2017 och framför allt avslutningen fick jag en smakstart på året. Januari 2018 blev min bästa månad någonsin (+23%) och det följdes av en i princip spikrak väg uppåt till den 31 maj då jag var +60%.

I min sammanställning av juni (-8,4%) skrev jag ”Blodbad i juni, men har stått starkt psykiskt. Känner inte att jag påverkas över huvud taget av nedgångarna. Men skulle vara intressant att se hur man tacklade ett halvår till i samma nedförsbacke.”

”Skulle vara intressant”… Lite kul ändå att man faktiskt fick smaka på det. 

Måste nog ändå säga att jag hållit mig ganska lugn ändå. Jag strutsar rätt hårt skulle man nog kunna sammanfatta det som. Jag bevakar mina innehavs fundamentala utveckling, och så länge det inte händer något negativt där berörs jag knappt över nedgången (utöver att det är irriterande, men det får mig inte att ta några dumdristiga beslut).

Under semestern i somras allokerade jag om portföljen en del. Jag kände att portföljen överlag kändes högt värderad och jag ville sprida ut risken lite på några bolag som jag tyckte var spännande, framför allt gaming. Jag minskade i G5 (mycket bra), lite i Paradox på 215 (bra!), i Leo på 74 (bra!) och Cherry 63 (sådär…). Tog in THQ (har gått sådär, men känns bra), Funcom (har gått åt helvete men känns väldigt bra), Gravity (har gått bra och känns bra) samt Next Games (fullständig katastrof, min sämsta investering någonsin). 

Så här i efterhand tycker jag ändå att mitt agerande var bra, att sprida riskerna. Jag hade 12 innehav under i princip hela H2, vilket är väldigt mycket för mig, brukar normalt ligga runt 7 kanske. Sen var det ju trist att tajmingen med gaming var så otroligt dålig. 

Innan sommaren gjorde jag också ganska stora vinsthemtagningar i Plejd. Jag gick in tungt i bolaget i slutet av 2017 på 21, sen ökade jag med 30% på 31. Aktien gick snabbt upp och jag skalade 32% på 49 och sen ytterligare ca 15% på ca 64. Även om aktien fortsatte en bit innan den föll tillbaka så kändes det som ett bra beslut, eftersom jag låg så tung.

Överlag är jag nöjd med året:

Bra beslut: Jag gick in i BIMobject, jag red rejält på Plejd samtidigt som jag tog hem vinst, jag red rejält på G5 samtidigt som jag tog hem stor vinst, jag tog tillbaka Cherry, jag bytte HomeMaid mot Veteranpoolen (var som att ge över en stafettpinne, HomeMaid har stannat av helt med VP rusat), ridit bra på Fortnox (många gånger under året portföljens största innehav), sålde Diadrom -9% på 17,5 (har fortsatt ned ytterligare ca 40-45% under året) men det var mest tur då jag behövde pengarna till annat innehav, Tourn sålde jag förvisso den sista handelsdagen på 2017 men kan konstatera nu att det var väldigt bra (gått ned -30%), 

Dåliga beslut: Köpte Next Games (mer om det senare), köpte för mycket och för tidigt i Funcom, sålde inte resterande 40% i G5 när jag funderade på det mellan 350-450, borde möjligtvis ha skalat lite i Fortnox när den var över 75, borde kanske skalat lite mer i PDX när den var över 200, borde sålt Leo MYCKET tidigare, borde ökat i Gravity när den kraschade.


CAGR mm
Men men, lätt att vara efterklok! +11,5% när Six Return Index är -4,4% är ändå bra. Sedan 1 jan 2015 (som jag anser som starten på min börskarriär) är jag nu +254%, vilket är en CAGR på 37,1%. Med tanke på hur lite tid jag lägger är jag väldigt nöjd med det. Eller, jag är väldigt nöjd med det oavsett, men jag känner verkligen att det hade kunnat vara bättre. 

Generellt sett har jag knappt någon tid alls att lägga. Jag skrev precis samma sak i min sammanställning för 2017, att tiden är mitt största hinder. Jag bevakar stora händelser (rapporter främst) kring mina innehav, men hinner inte ens läsa allt, och utöver det följer jag ett fåtal personer på Twitter som jag jag tycker är duktiga och har en liknande filosofi som jag. Efter att ha kollat lite på skärmtiden på min telefon och uppskattat lite kring resterande så skulle jag gissa att jag lägger ca 250 timmar/år på aktier. Det skulle behöva vara åtminstone tredubbla känner jag. Jag har mycket större hävstång i mitt entreprenörsskap, men i framtiden när kapitalet är större ser jag gärna att min operativa tid i mina företag går ned samtidigt som tid på aktier/investeringar går upp.

Med mer tid hade jag framför allt kunnat:
- Vara mer aktiv med att köpa/sälja i mina innehav. Inte som en trader, men mer än nu åtminstone. Jag känner mig ibland sen på bollen, både vid köp och sälj.
- Vara mer påläst. Ibland känner jag mig direkt okunnig när jag läser diskussioner online.
- Leta nya case, eller åtminstone hinna göra research på de jag tycker är intressanta.
- Analysera och bevaka befintliga innehav mycket noggrannare.

Under året har jag inte förändrat min investeringsstil särskilt mycket, inte alls som under 2016-2017. Jag går fortfarande mycket på mjuka värden, så som min känsla av produkt, hur jag tror framtiden ser ut för bolaget, vad jag tycker om ledningen mm. Värdering och multiplar kommer efter det. När jag tittar på värdering så tittar jag ofta långt framåt, jag har inga problem att köpa en aktie som är fullvärderad på dagens multiplar idag. Jag har också blivit mer noggrann med att bara investera i sånt jag förstår. Håller mig borta från pharma, biotech och liknande, även om jag blir sugen ibland när kompisar haussar osv. 

Den viktigaste frågan jag försöker ställa till mig själv med jämna mellanrum är utan tvekan ”Om jag skulle sälja hela portföljen idag, hade jag köpt exakt samma portfölj imorgon?”. Eftersom jag kopierade min ISK i min företagsportfölj här om dagen, så vet jag att jag skulle köpa precis min nuvarande portfölj om jag skulle sälja allt idag.


Twittrare slutar twittra?
En intressant observation under 2018 är att allt fler ”finanstwitter-profiler” slutar skriva om specifika innehav. ValueWizard har slutat, NemCap syns inte till (hade tidigare helt öppen portfölj på Shareville), PCG_H har slutat, LaBull slutat helt, Magnus Andersson ska minska infon kring portföljvikt och transaktioner, Olle89 har slutat redovisa sin portfölj varje månad, Dividendblower plockade bort sin profil från Shareville, ValueGARP likaså, FinanceAmir ligger lågt m.fl. 

Det är av olika anledningar, och jag har ju själv helt öppen profil på Shareville där man ser min portfölj och mina transaktioner i realtid och kan ibland känna mig hämmad av det (om jag inte stänger en position direkt och den bara delvis går igenom så kommer ett gäng andra personer och gör samma sak och drar kursen åt fel håll för min resterande order), men det är inget stort problem än så länge. 

Har även läst en del om att man blir mer benägen att ha rätt och därför inte blir helt rationell när man ska ompröva sin syn. Jag kan verkligen förstå detta, men tycker än så länge att jag sköter denna del ganska bra. Ett bra exempel är Tourn som jag blev rejält taggad på hösten 2017 och publicerade en omfattande, mycket positiv analys. Aktien gick upp kraftigt närmsta tiden, men sen kom negativa nyheter och jag omprövade och sålde allt och var tydlig med varför. Några av de som ryggade mig var (är?) kvar en bra bit ned (och kom samtidigt kanske inte in på lika bra kurs) och gjorde betydligt sämre affärer (min blev ändå bra). 

Har även sett en del av det ”hat” som vissa fått utstå för sin conviction i sina case, framför allt LaBull men även Magnus Andersson. Tycker det är förjävligt (när det inte är konstruktivt). Tycker dock inte man behöver lägga ned för det. Men jag är väldigt glad för att jag aldrig någonsin hittills på Twitter fått utstå något av detta hat. Nästan lite märkligt. Jag har ofta en ganska oseriös jargong där jag haussar mina innehav ”Plejden plöjer!!!” osv (lite som Magnus Anderssons alla gifar som han fått utstå en hel del för). Inte en enda negativ kommentar tror jag att jag har fått. 

När det gäller ansvar för andras investeringar så känner jag 0. Läser man det jag skriver och handlar på det utan att tänka själv, och sen går det åt helvete, så får man skylla sig själv. Om inte annat så ser man ju klart och tydligt att jag förlorar lika mycket.

Jag har också valt att vara helt transparent med min ekonomi överlag, vilket är en av anledningarna till att jag vill vara anonym (vilket ofta är tråkigt på många sätt också). Jag älskar privatekonomi och förstår inte varför man måste vara så hemlig om det, framför allt inte när man är anonym på nätet. Tycker också det tillför ett värde till alla %-uppdateringar. Hur stort kapital man förvaltar spelar stor roll.


Bolag i portföljen idag (andel av portfölj i parentes och markerat vilka som inte fanns i portföljen innan 2018)

BIMobject (12%) *NYTT INNEHAV* Hittade bolaget i början av året och gjorde en rejäl analys (som finns här på bloggen). Gick in ganska tungt, framför allt i förhållande till risk. Sedan jag köpte tycker jag inga större förändringar skett i min analys. De mindre förändringar som skett har i princip uteslutande varit positiva, som t.ex. de nya storägarna och styrelsemedlemmarna. Bolaget är som alltid rätt på det med utvecklingen av produkten. Samtidigt finns det en hel del osäkerheter, och jag är säker på att en del nyckeltal inte presenteras, för att det inte är fördelaktigt ur en investeringssynpunkt. Men jag är beredd att ignorera det, då jag tycker bolaget gör så mycket rätt och potentialen är så enorm. Kanske inte ett av mina mest spännande innehav för 2019, men mitt överlägset mest spännande innehav på lång sikt.
Jag borde ha skalat lite när den rusade i somras. Nu är den nere igen runt mina inköpsnivåer (+10% typ).

Fortnox (19%) Mitt älskade Fortnox. Varit mitt största innehav ett par gånger under året och är det just nu också. Visst, värderingen är hög, men oj vilket moat och potential de har. Jag är själv kund, vilket jag tycker är en stor fördel när jag investerar, då man verkligen får förståelse för produkten (vilket är en av de absolut viktigaste aspekterna i investering enl mig). Som jag sa vid min initiala investering för ca 2,5 år sen ”Jag tror inte Fortnox är någon mångdubblare på kort sikt, men jag förväntar mig 30-50% per år närmsta åren till en mycket rimlig risk relativt sett”. Jag har fått ännu bättre än så, och det är med ungefär samma tanke jag ser på framtiden. 

Funcom (8%) *NYTT* Har fått en extremt dåligt start på min investering i Funcom. Det började som en kortsiktig bet (ca 3 mån), vilket gick åt helvete. Men istället började tycka om investeringen på lång sikt. Jag tycker det ser bra ut för 2019, men framför allt på ännu längre sikt än så. Tycker bolaget har gjort allt rätt under 2018. Funderar på att öka.

G5 (6%) G5, min gamla trotjänare som varit i portföljen i över 5 år nu. I somras var första gången jag minskade antalet aktier, och med facit i hand borde jag släppt helt, vilket jag funderade på. ”Gift dig inte med dina innehav”, som man brukar säga. Det har inte känts bra under hösten, eftersom Q3 var en besvikelse och spelen har trendat sämre än förväntat. Samtidigt känns det väldigt lågt värderat på dessa kurser. Självklart kan det gå ned ännu mer (därav lägsta portföljvikten någonsin), men det kan också gå väldigt snabbt åt andra hållet om trenden vänder. Vlad har bevisat gång på gång att han kan ta G5 ur svackor och fortsätta den enorma tillväxten som bolaget har haft senaste 10-15 åren. Jag litar på honom och stannar kvar tills vidare, men kommer nog inte öka förrän jag ser lite ljusning.

Gravity (8%) *NYTT* Det är lätt att vara efterklok, men det krämer mig rejält att jag inte ökade på mitt då lilla innehav här i höstas när jag var minus nästan 50%. Sedan dess har aktien gått 150%. Jag får skylla på tidsbrist. Jag hade inte riktigt tid att läsa in mig så pass att jag fick den conviction som behövdes. Det skrämde (skrämmer?) lite att det är ett koreanskt bolag. Jag som förespråkar att bara köpa saker man förstår. Det är tur att det finns eldsjälar där ute som Dividendblower och co som översätter information och kommer med värdefull input. Hur som helst känns det väldigt bra inför 2019 och jag är närmare att öka än att minska, men lär nog ligga kvar med nuvarande position ändå.

Paradox (5%) Fredrik Vester tycker jag fantastiskt grym, vilket är en stor anledning till att jag äger aktier i Paradox. Deras enorma styrka i sin genre känns också tryggt och motiverar höga multiplar. Tycker det känns mycket bra inför 2019, framför allt nu när det kommit ned en bra bit i kurs. Även här är jag närmare att öka än att minska. Jag skalade ju lite på 215 typ, kanske köper jag tillbaka de aktierna.

Plejd (17%) Plejd är väl nog det bolag jag har tjatat mest om på Twitter. Åtminstone i början av året. Älskar produkten och även bolaget. De gör allt rätt; det enda orosmolnet tycker jag är att det känns som utvecklingen går lite för långsamt/har vissa problem. Gatewayn skulle släppas i slutet av 2017 och släpps nu i januari 2019, det är en grov miss. Uppenbart att den har varit komplicerad och att de har stött på problem, men de borde varit tydligare med det i kommunikationen, och det känns även som det går lite för långsamt med en del andra produkter. Det måste gå snabbt i den här branschen. Men annars tycker jag allt känns fantastiskt och produkten är fortfarande överlägsen sina konkurrenter. Det ska bli enormt spännande 2019, både med nya produkter, men framför allt den internationella expansionen (som ska ha börjat i Norge i Q4 och Finland kommer väl nu i Q1). Lite sugen på att öka här också, sålde ju en del aktier på högre kurser i början av året.

THQ (7%) *NYTT* Om man vill ta en långsiktig investering mot spelbranschen och inte behöva sitta och titta försäljningslistor dagarna i ända, så är THQ en bra aktie tror jag. Det känns nästan som att äga en spelfond, så stor är portföljen. Wingefors har gjort allt rätt hittills och känns som skapad för att ta THQ till himlen. Basinnehav i portföljen.

Veteranpoolen (6%) *SEMI-NYTT* Egentligen kanske inget AE-innehav, men jag köpte HomeMaid för 4 år sen och fattade tycke för bolaget. När de sen delade ut VP var det inte snack om att det var där pengarna skulle ligga framöver, vilket har varit ett mycket bra beslut. Bolaget, och även aktien, har haft ett fint 2018. 2019 blir nog inte riktigt lika spännande, men nedsidan känns begränsad.

Portföljen just nu:

 

Bolag som åkt ur portföljen under året

HomeMaid (+135%) Köpte hösten 2014. Har ägt konstant förutom under ett halvår av 2016. Sålde när de delade ut VP. Var en mycket bra investering, men som blev tydligt sen att det till största del drevs underliggande av VP. 

Diadrom (-9%) Ägde under en kort period. Var portföljens minsta bolag. Sålde framför allt tillfördel för annat köp. Visade sig bli ett väldigt bra sälj då den gått ned ytterligare ca 40% sedan dess.

LeoVegas (-23%) -23% låter kanske inte så farligt, men det var klantigt då jag var ca 100% upp ett tag. Skeptikerna började komma på sommaren någon gång har jag för mig, när siffrorna började se lite sämre ut och UK-problemen började bubbla upp till ytan. Men jag ville inte riktigt inse problemen och tyckte hela tiden ”nu har den redan gått ned 30%, så de dåliga nyheterna är inprisade”, men de dåliga nyheterna avlöste varandra. Blev besviken på att ledningen inte var öppna med problematiken och det kändes som att de försökte skyffla saker under mattan. Så jag lämnade. I samma veva bestämde jag mig för att undvika operatörer framöver, och fokusera på leverantörer till operatörer, som Evo, CTM och Kambi (äger dock inget av dem).

Next Games (-84%!) *NYTT* Oh boy, här var man ute och cyklade. Tog inte alls buggarna i Our World på allvar och trodde inte i min vildaste fantasi att de skulle misslyckas så fatalt på kostnadssidan som de gjorde (trots dålig historia). Mycket möjligt att jag sålde på botten, men kan inte ligga i ett bolag som jag inte har förtroende för. Man lär sig av sina misstag.


Vilka bolag sneglar jag på inför 2019?
Här är ett gäng bolag på watchlisten som jag tycker är intressanta:
Storytel
Kambi
Evo (gjort bra affär i tidigare)
Mips
CTM (gjort bort mig i tidigare)
Aspire
Axkid

 

Sparande
Om man börjar med sparandet… Jag var ju grym på att spara tidigare. Inte som de riktiga gnetarna, men i förhållande till mitt umgänge i alla fall, där de flesta inte sparar ett skit. Trots att jag höjt min inkomst kraftigt (höjd lön, höjd utdelning etc) har sparandet minskat pga ökad konsumtion. 

Så här har sparandet sett ut (inkl amortering, en del av pengarna har åkt in i tillgångar, andra ligger i mitt holdingbolag, tjänstepension inräknat efter uppskattad skatt etc - så allt är inte cash på kontot/Nordnet, men likväl sparade pengar)
- 2013: sparade jag 135 000 kr, varav allt åkte in på Nordnet. 
- 2014: 143 000 kr, varav dock bara 30 000 in på Nordnet. 
- 2015: mitt bästa år, 430 000 kr, varav 200 åkte in på Nordnet. Under 2016 sparade jag 205 000, varav dock bara 35k åkte in på Nordnet. 
- 2016: 205 000 kr, varav 35 000 in på Nordnet.
- 2017: 464 000, varav 210 000 in på Nordnet. Detta dopades dock till ca 200 000 kr av att jag sålde en liten del av mitt företag.
- 2018: 518 000, varav 0 kr in i portföljen men ca 187 000 (om man uppskattar efter skatt) in i min företagsportfölj på Nordnet. Dopades dock rejält med ca en halv miljon (återigen uppskattat efter skatt) av att jag sålde en ganska stor del av mitt innehav i mitt ”sekundära” bolag (som jag  grundat med en kompis, men som jag inte är operativ i mer än en styrelseplats). Ingen supervärdering men det kändes bra att få tillbaka de små pengar jag investerat, samt få lite betalt för den tid jag lagt. Hade bolaget gått åt helvete nu hade jag ändå känt att det var värt det, vilket hade känts jobbigare innan försäljningen. Dessutom sålde jag till VD och styrelsemedlem, så det var även positivt för bolaget i sig.

Framför allt ny lägenhet blev kostsamt. Tidigare hade jag en negativ boendekostnad på ca 1 000 kr/mån, då jag hade två bostadsrätter, den ena för uthyrning. Men i mitten på 2017 sålde jag båda och köpte en som var dyrare än de två tillsammans och boendekostnaden blev typ 10 000 kr/mån högre (framför allt i och med den tappade hyresintäkten så klart). Har även en bil som är dyr att ha (ca 75k/år hittills ex värdeminskning och kapitalkostnad) och likaså en båt som jag delar med en kompis (ca 40k/år för min del). Sen har jag börjat betala 2/3 av de flesta av mina och min tjejs kostnader (vilket jag bara gjort när det gäller boendet tidigare) och jag noterade att årets kostnader för resor landade på skräckinjagande 150 000 kr (10 resor) och sport/träning över 100.

Om man rensar för sälj i mina företag så sparade jag alltså i princip ingenting under 2018, trots att jag aldrig haft högre lön och fick största utdelningen från mitt företag hittills. Btw, tror ni jag tror mindre på mitt bolag som jag sålde 5% av mitt innehav i? Många av er som skriker högt vid minimala insidersälj borde tro det. ;) (Kan meddela att jag aldrig trott mer på mitt bolag än nu).

Men det är väl mer eller mindre ett medvetet val, att öka konsumtionen istället för att spara. Jag måste säga att jag har njutit som fan av det. Folk som påstår att man inte blir lyckligare av (viss) konsumtion och/eller mer pengar på kontot har antingen helt andra intressen än jag eller har aldrig fått chansen att testa. Även om jag alltid varit väldigt lycklig och nöjd med livet är tillvaron helt klart ännu mer nice nu. Mår bättre, är lyckligare och har roligare än någonsin. Och det är ju inte som att min ekonomi står och stampar bara för att jag lever lite, för även om jag inte sparat över huvud taget till ISK:n senaste 1,5 året så har jag haft fantastisk utveckling där, samt fantastisk utveckling i mina företag och dessutom ”sparat” genom att sälja lite i företagen. 

Så den privatekonomiska utvecklingen har ändå varit grym (se nedan), och det känns värt att unna sig lite. Man måste leva på vägen också, annars dör man med massa pengar på banken, och varför ska man det? Folk som konsumerar utan att bygga ett kapital, eller ens en buffert, tycker jag dock är helt idiotiskt. Några av mina närmsta kallar mig för hycklare när jag hyllar folk som Farbror Fri och Miljonär innan 30, samtidigt som jag kör Aston Martin och har själv dubbelt så höga kostnader som hela Farbror Fris familj. Deras sätt att leva är kanske inte det sätt jag hade valt (obviously), men jag har stor respekt för den typen av liv och skulle hellre leva det livet än paycheck to paycheck som de flesta gör. Personligen förespråkar jag en balans, men med tanke på ränta på ränta så bör man ju normalt sett vara aggressivare i början av karriären, även om jag även här kan förespråka att vänta med sparandet om man vet att man kommer få högre inkomst inom några år (att gneta sönder under studietiden för att kunna spara 5k/mån när man utbildar sig till advokat känns ju idiotiskt till exempel).

Här är en uppställning av mitt sparande där jag har delat upp det på: sparande i kapital (pengar, aktier etc), sparande i tillgångar (nya inköp, minus avskrivningar av befintliga tillgångar), totalt, värdeförändringen på kapital samt totalt inkl värdeförändringen.


Privatekonomisk utveckling
Mina tillgångar delar jag upp i fem delar: företagsvärden (efter uppskattad 25% skatt), fastigheter (bostadsrätt), kapital (pengar, aktier etc), materiella tillgångar (bil, båt, klockor, inredning mm), tjänstepension (efter uppskattad 30% skatt). Det mesta utvecklar sig väldigt positivt. Företagsvärdena står för överlägset störst del och utvecklar sig mycket bra. Värdena är uppskattade till vad jag tror att jag skulle kunna sälja bolagen för vid årsskiftet och det kan svänga snabbt (även om det gått stabilt hittills). Fastigheter gick ned rejält 2017. Det beror på nedgång i marknaden, samt att en del flyttades till andra tillgångar.

Med detta i åtanke känns det kanske inte helt orimligt att jag inte unnar mig lite extra konsumtion. Det blir också ganska tydligt att jag skapar mest värden i mina företag, snarare än i aktier. Därför känns det också rimligt att jag lägger 50h/v på jobbet och 5h/v på aktier.


Företagens utveckling
Mitt primära bolag har haft ett bra 2018. Då vi jobbar med löpande månadsavtal så var det lite boostat av ett grymt bra 2017, och andra halvan av 2018 var tuffare, så nu under 2019 kommer vi inte få lika mycket ”gratis”. Dessutom har vi gjort stora investeringar i organisationen, vi har gått från 7 till 13 anställda, så 2019 kan bli vårt tuffaste år på länge både när det gäller tillväxt och vinst. Samtidigt hoppas jag investeringarna ska börja bära frukt och om allt faller väl ut så har vi rejäl hävstång närmsta åren. 

Noterade att det står 0 i utdelning 2018. Det är för att vi beslutar om den om några månader. Blir förmodligen samma som förra året.

(Fråga mig inte varför jag har gjort diagrammen åt olika håll).

Jag startade redan 2008, men tog ända till 2014 innan jag fick ordning på allt och vi kunde börja växa. Sedan dess har vi haft utdelning (egentligen borde vi kanske bygga ännu mer kassa inför vår expansion, men samtidigt vill jag tjäna pengar under tidens gång och jag tycker det är hälsosamt för bolaget). 

Mitt sekundära bolag har haft några tuffa år under uppstart, vi fick inte riktigt den starten vi letade efter och 2018 blev väl på ett sätt genombrottsåret. Vi har lyckats hitta en VD som kan ta det framåt och månadsomsättningen har gått i princip från 0 till 170 000, vilket vi i princip går runt på. Vi har fortfarande kniven mot strupen lite, men det är en enorm skillnad mot att blöda 100k/mån.

Until next time!
Om ni har några frågor är det bara att skriva här eller på Twitter. Hoppas ni också har haft ett bra år!

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.