20 Nov, 2023

Besök hos börsbolaget Bodyflight

Uppdaterad:
29 Nov, 2023
Bodyflight

För att titta till verksamheten och ”lyncha” lite besökte vi VREX och Bodyflight i Bromma för att ta pulsen på det noterade upplevelsebolaget Bodyflight. Återkommande läsare har säkert läst om Bodyflight tidigare, både hos Aktiepappa och hos Tradevenue som bevakar bolaget. 

Idag var det i alla fall dags för oss att utforska bolagets verksamhet i Stockholm Bromma. VREX är bolagets VR-del och den förvärvades  juli 2023 för att komplettera Bodyflight och deras erbjudande inom upplevelser. 

När vi anländer till VREX blir vi välkomnade av personalen och vi får pausa en stund för att invänta vår tur. Vi blir väl omhändertagna och det finns plats att invänta eftersläntrare i sällskapet i såväl soffgrupp som i sittsäckar. Spelkänslan infinner sig redan här. Och det finns såklart möjlighet att köpa en dricka, kaffe eller en Snickers. Vi noterar att det är fart på verksamheten med ett stort sällskap som spelar före oss trots att vi är där mitt på dagen en fredag. När det är dags för oss får vi en genomgång hur spelen fungerar. Vi får sen klä på oss sensorer på händer och fötter, ryggsäckar innehållande själva datorn och på ryggsäcken hänger hörlurar och VR-glasögon. När alla är redo får vi gå in i lokalen. En lokal som är förhållandevis anspråkslös och avskalad. Det viktiga i den är inte betonggolvet eller tegelväggarna utan de kameror (optrack) som sitter i taket. Det är de som läser av vart alla är och hur vi rör oss i det som sedan blir spelet. När vi har justerat glasögonen, hörlurarna och alla sensorer får vi hela gänget ställa oss på rad och invänta start. 

Vi ska spela ett spel som heter Skull Adventure. Det är ett äventyrsspel där man inte har några vapen utan man ska samarbeta i laget och ta sig igenom en bana som utspelar sig i en djungel och i en ruin. Det coolaste av allt är nästan när vi ska hoppa uppe på höga pelare för att ta oss fram. Det känns verkligen som man riskerar att trilla ner om man skulle missa en pelare. Oerhört imponerande att spelet kan skapa den känslan trots att vi vet att vi står och går på ett cementgolv. Nästa spel vi provar är ett zombiespel och då får var och en ett gevär. Geväret är i plast men i spelet sen så ser det såklart ut som riktiga grejer och man kan byta det till 5 olika varianter. Just bytena tar en liten stund att vänja sig vid och oavsett vanan så är spelet extremt roligt! Det här spelet är lite mer som ett traditionellt dataspel där men skjuter och i sällskapet är det flera som tycker detta är roligare än äventyrsspelet medan åtminstone en tycker att äventyrsspelet är det roligaste. Smaken är med andra ord som baken även i detta avseende. Vissa uppskattar helt enkelt äventyrsspel mer än skjutspel och tvärtom. Här finns dock något för alla.

När vi är klara med våra spel får vi hänga av oss alla sensorer och ryggsäcken och gå ut i ”lobbyn” igen. Där finns det en resultattavla från skjutspelet där man kan se lite statistik över hur många skott man skjutit och hur många zombies man träffat. Kul med lite tävlingsinslag laget emellan.

För den som inte vill ta sig till Bromma går det också att spela VREX i Stockholm city. De har nämligen en anläggning till och den ligger i Stockholm Space precis vid Stureplan. Här är anläggningen lite mer effektiv med liknande arena men lite mindre lobby.

Flygning

Efter avslutat spel går vi över gatan till Bodyflights andra ben; Bodyflight. För er som inte vet vad Bodyflight är finns det såklart info här på bloggen men vi kan också förklara kortfattat. Bodyflight är en vindtunnel som skapar ett artificiellt fallskärmshopp. Det vill säga delen med fritt fall.  Vindtunneln möjliggör att man kan träna på att ”falla” i både olika konster och man kan uppleva känslan som annars innebär att man måste upp i ett flygplan och hoppa fallskärm med allt vad det innebär. För proffsen går det även att träna på olika situationer som kan uppstå i luften vid riktiga hopp. En gång när vi var och tittade på såg vi hur ett par instruktörer tränade ”nödlandning” i händelse av problem i luften.

Men den stora delen i Bodyflight är såklart att känna att man kan flyga, vilket man kan om man hanterar luften rätt. Det är en underbar känsla och vi noterar att när man flyger för andra eller tredje gången blir det roligare och roligare. Det är nämligen ganska svårt när man gör det för första gången. I Bodyflight blir man indelad i grupper om 5-8 personer och så turas man om att flyga ihop med en instruktör. Gruppen har en instruktör som först går igenom hur man ska flyga, sen får man byta om, det krävs, skor, overall, hjälm och glasögon och sen är det dags. Själva flygningen är en upplevelse som bäst talar för sig själv och vi noterar även här att det är fullbokat trots att vi är på besök mitt på dagen en vardag. I och för sig en fredag men det är ändå bra. För den som vill flyga i lugn och ro kan vi rekommendera att besöka Bodyflight tidigare i veckan då det är lättare att få de tider man önskar.

Självklart passar vi på att titta till lokalerna och gör en rundvandring i det gamla bryggeri som inhyser Bodyflights anläggning. Efter att Pripps lämnat efter sig en hög och smal byggnad var det sannolikt svårt för fastighetsägaren (Stockholms stad) att hitta en hyresgäst som uppskattade den aningen udda utformningen. När Bodyflight dök upp var det en match made in heaven för båda. Lokalen passade nästan perfekt för att byggas om till Bodyflights verksamhet i och med att här fanns höjden för att bygga lufttunnel, lagom avstånd för att få till en extra tunnel för nedåtgående luft i en miljö som både passar till verksamheten rent estetiskt och även för verksamheten. Verksamheten genererar ju en del buller så man vill gärna ha ett lagom avskilt läge för att inte riskera att störa närliggande bebyggelse. I det här fallet ger också betongen ett bra skydd mot detta. Anläggningen ligger i närheten av Bromma flygplats och det är givetvis medvetet då flygning och fallskärmshoppning går hand i hand. När Bodyflight valde placering för sin nya anläggning i Göteborg valde man också Säve flygplats. Flygarmiljön ska inte underskattas.

Själva lokalen är såklart också intressant för Aktiepappa som är i fastighetsbranschen och därför går vi en vända och tittar på den. Det är en klart udda byggnad som är hela 17 våningar hög men inte särskilt bred eller lång. Man kan se tydliga spår efter förra ägarens bryggeriverksamhet och det finns till och med en bar kvar på översta våningen där bryggeriet hade sina provningar en gång i tiden. Bodyflight har också sina kontor i byggnaden.

Bodyflight är noterat på Spotlight Stock Market och idag stängde aktien på 1,64 kr vilket ger 24% upp i år. De tjänar pengar och P/E ligger på 10,83 och senare i veckan kommer deras Q3-rapport. En rapport som är extra spännande då det är första hela kvartalet för bolaget i dess nuvarande skepnad. Tidigare kvartal har inte innefattat förvärvet av VREX.

Våra tankar

Vi ser i Bodyflight ett förhållandevis litet bolag och bolaget gör mycket rätt. VD Misha Velasco är en lika kompetent som engagerad ledare och han inger stort förtroende och trots att vi inte äger aktier i Bodyflight idag så kittlar det mer och mer i köpfingret ju mer vi följer dem. VD  är också tredje största ägare i bolaget. Det som definitivt skulle få över oss på köpsidan skulle vara om de införde en fin aktieägarrabatt för vi älskar verkligen deras upplevelser!

Friskvård

Bodyflight är en sport som är godkänd för friskvård och ihop med skidåkning är det verkligen en av de roligaste friskvårdande verksamheter vi kan tänka oss. Även vissa av spelen hos VREX är faktiskt också godkända för friskvårdsbidrag. Detta kontrolleras enkelt i VREX bokningssystem så man inte missar den biten.

Vilka aktiviteter omfattas av friskvårdsbidraget?

Enligt Skatteverket framgår det inte av lagtexten vilka aktiviteter som är godkända som skattefri motion och annan friskvård. Dock framgår det av rättspraxis att vissa förutsättningar ska vara uppfyllda. För utbetalning av skattefritt friskvårdsbidrag skall det användas till aktiviteter som innehåller inslag av motion eller annan enklare friskvård, som inte innehåller inslag av motion men som exempelvis är avstressande eller avslappnande. Arbetsgivaren har rätt att bestämma om han eller hon vill erbjuda sina anställda personalvårdsförmåner i form av motion eller annan friskvård. Och om det skall ske genom naturaförmån eller genom friskvårdsbidrag. 

Den anställde kan heller aldrig kräva att arbetsgivaren skall godkänna en viss aktivitet. Det är arbetsgivarens uppgift att visa att förutsättningarna för skattefrihet är uppfyllda och att aktivitetens friskvårdsinslag tydligt framgår av underlaget. Bodyflight och vissa av spelen i VREX är som sagt godkänt och vår rekommendation är att ni åtminstone en gång använder en del av friskvårdsbidraget till att flyga eller besöka VREX.

Läs mer om Bodyflight

Disclaimer

Detta är ett inlägg som ingår som en del i ett samarbete mellan investeringsplattformen Tradevenue och Bodyflight men upplevelsen, orden och åsikterna är Aktiepappas egna och ingen annans.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.