19 Mar, 2022

Moskvabörsen öppnar på måndag


Sedan kriget mot Ukraina startade den 25 februari⁹ har Moskvabörsen hållits stängd av Putin och hans politiker. De ryska aktier och obligationer som handlas på utländska börser under kriget har gått en brutal framtid till mötes och de flesta har tappat mer än 90%.

På måndag är det enligt uppgift dags för Moskvabörsen att öppna upp för handel igen. Aktierna förväntas vara fortsatt stoppade men de statliga OFZ-obligationer kommer börja handlas på måndag. OFZ-obligationer är en typ av obligationer som ryska staten ger ut för att ta in pengar till statliga utgifter. Krigsobligationer känns det som nu.

Vi gissar att intresset för obligationerna kommer vara svalt för dem och de enda köparna är väl de omtalade oligarkerna som i så fall kommer fatta ett ännu hårdare grepp om Ryssland. Vi antar att dessa gubbar även är de ryssar som har mest pengar undangömda i annan valuta än den kraschade rubeln.

Hur som helst ser vi fram emot att se hur det här spektaklet ser ut på måndag.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.