29 Nov, 2018

Rottneros - med anor från 1600-talet

 

 

Skogsindustriföretaget Rottneros som är en global producent och leverantör av pappersmassa, är ett svenskt bolag med anor redan från 1600-talet. Koncernen består av Rottneros bruk och Vallviks bruk som tillverkar pappersmassa samt råvaruanskaffningsbolaget Rottneros Baltic SIA i Lettland. Produktionskapaciteten för de två bruken uppgår till 400.000 ton massa. Namnet Rottneros kommer från bruket i Värmland med samma namn som företaget och alla som åkt till Sälen från Västsverige har antagligen passerat Rottneros herrgård, med sin statypark; Rottneros park som innehåller såväl statyer gjorda av Carl Milles mfl som en hel del kopplingar till Selma Lagerlöf. Här återfinns också det "stamfrändemonument" som rests för att hedra utvandrade värmlänningar. En hel del historia med andra ord.

Till skillnad från andra fabriker som producerar massa med pappersproduktion, producerar Rottneros så kallad avsalumassa som säljs på den öppna marknaden. De skiljer sig alltså från traditionella skogsbolag och bruk. De äger ingen egen skog och de tillverkar inget eget papper utan de köper in trä och tillverkar massa som säljs vidare för förädling. Tidigare var företaget Nemus Holding (som även har ägarintressen i Artic Paper) ägare av koncernen men idag ägs Rottneros till 51% av Artic Paper S.A.

På Avanzas listor över företag med högst direktavkastning och över aktier med lägst P/E-tal återfinns Rottneros allt som oftast på bra positioner.

 

Fakta om Rottneros

 

VD: Lennart Eberleh

Bransch: Material

Börsvärde: 1,6 miljarder SEK

Antal aktier: 153,4 miljoner

Aktiekurs: 9.99 kr

Antal ägare hos Avanza: 44.80 st

Direktavkastning: 3,66 %

P/E: 7,68 

 

Den senaste perioden har det gått både ner och upp för Rottneros på börsen vilket till stor del beror på dollarns uppgång. Företaget säljer sina produkter i dollar och är en välkänd vinnare när dollarn är dyr. Det är en av anledningarna till att vi väljer att inte köpa Rottneros i nuläget. Om dollarn tappar och det prisas in i aktien däremot, då kan det bli aktuellt att ta in dem i portföljen.

 

Fler inlägg om skogsrelaterade bolag

 

Holmen

Europas största privata skogsägare - SCA

Alternativ investering - skog

 

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.