28 Jun, 2018

Spara eller leva - måste man välja?

Går det verkligen att ha en sparkvot på över 50 % och ändå leva gott?

 
 
Tajming är en av de faktorer som vi insett påverkar riktningen på våra liv väldigt mycket. Hade vi inte varit på just den där platsen den där tidpunkten hade vi aldrig träffat vår vän, vår partner, vår fru, vår man eller vad det kan vara. Man kan även dra resonemanget ett steg till och tänka på att tajmingen när våra föräldrar träffade varandra är essentiell för allt vi är och gör.
 
En annan viktig del i livet är balans.  Balans i hur mycket tid man lägger på olika saker som; jobb, träning, investeringar, familjen, kompisarna och övriga intressen. Denna balans och hur man lyckas med den är en stor del i om man blir framgångsrik eller inte på de olika planen. Man kan sällan gå all in på alla plan utan det gäller att prioritera och försöka hålla en låg lägstanivå för att känna sig framgångsrik. Om man blir bäst på det ena men suger på de andra delarna kommer man sannolikt förr eller senare att känna sig missnöjd.
 
Samma sak gäller med pengar om ni frågar oss. Både jag och flickvännen har ett sätt att förhålla oss till pengar som av flera av våra vänner framstår som extremt sparsamt men om vi skulle jämföra oss med killar som till exempel Sparo eller Miljonär innan 30 så är vi rena rama shopoholicsen. Därmed inte sagt att det ena är rätt eller fel. Båda nämnda bloggare har verkligen vår respekt! För oss är det viktigt att spara och investera men vi vill även leva bra och kunna göra vad vi vill under tiden annars känns det lite som om man slösar bort sitt liv. Ett exempel är alkohol, vi dricker väldigt sällan alkohol. Det blir inga öl, alltså noll öl när vi grillar, ingen öl eller ”ett glas vin” efter jobbet på fredag. Inte alls och aldrig. Däremot om vi ska fira en lyckad dag på börsen eller en födelsedag så kan vi utan problem dricka upp ett par riktigt bra flaskor champagne. Ska man göra något ska man göra det ordentligt. Och trots att vi nästan bara dricker dyrt bubblande vin gör vi det så sällan att vi ändå konsumerar alkohol för betydligt färre kronor än den genomsnittliga svensken.
 
Ni som läst Aktieflickvännens inlägg om sparkvot vet att det går att spara mycket pengar utan att leta pant i soprummet, bajsa borta, kissa tillsammans eller dammsuga lägenheten med dammsugaren på halv effekt.  Allt handlar om disciplin och att kapa kostnader, speciellt fasta kostnader.  Vi har försökt kapa så mycket fasta kostnader som möjligt och handlar billigt, ja vi tänker på pengarna helt enkelt. Det finns dock vissa saker vi är beredda att lägga lite pengar på. Vi vill bo vettigt och fint, åka en hyfsad bil och vi köper inte kläder på Lidl. Aktieflickvännen handlar mycket av sina kläder på HM, de har bra kläder till bra priser och då gynnar man sig själv lite med. Det vi däremot mycket sällan gör är att köpa saker som vi inte använder och då kan även en förhållandevis dyr skjorta vara värd sina pengar. Jag köper till exempel inga andra skjortor än Eton. De gör världens bästa skjortor och enligt mig de enda som är i sanning strykfria. Då får jag snygga skjortor och sparar tid och slipper en tråkig sysselsättning. Det är ingen dålig investering. Tvärtom! Och då jag vet vad jag använder för skjortor kan jag köpa dem i förhand och tajma in rea och i alla fall spara några hundralappar på dessa dyra skjortor.  Är man dessutom försiktig med sina kläder håller de längre. Bara det är ett bra spartips. Eton ägs för övrigt av EQT som i sin tur ägs av Investor så en del av pengarna för skjortorna kommer tillbaka till oss vilket känns extra bra.
 
Samma gäller med mat. Vi vill äta god mat och det går utmärkt att göra det utan att lägga allt för mycket pengar. Enklaste är att välja en billig affär istället för dyra Ica. Sen köper man allt i den billigare affären och vet med sig att man inte slösar mer än nödvändigt i alla fall. Vi brukar ofta ha ett par olika alternativ till middag när vi går till Willys och hittar vi prisvärd nötfärs så gör vi middag på det och hittar vi prisvärd oxfilé så blir det det som hamnar på bordet. På detta sättet har vi sparat pengar så att vi kan köpa oxfilé för 600 kr per kilo den dag vi verkligen vill ha lite finare oxfilé.
 
När det vankas skidsemester så gjordes den största och bästa besparingen när jag hjälpte sonen att köpa aktier i Skistar. Det berättigar oss till 15 % på skipass i Skistars anläggningar. Sen köper vi utrustning vid off season. Då är det alltid rea och det går oftast att räkna ut storlekar på barnen. Skulle det bli fel och de växer mer eller mindre så kan vi i princip kasta de saker som inte använts och på det stora hela ändå ha gått plus på affären. Nu slänger vi såklart inte utan då säljer vi dem på Blocket i så fall. Dock har det inte blivit ett enda felköp på det här sättet. Skidkläder är samma sak. Dem köper vi när säsongen är på väg att ta slut eller på annan rea. Det går alltid att hitta bra grejer till bra priser om man är beredd att anstränga sig lite. För de pengar vi sparar kan vi åka på fler semestrar än vad vi skulle annars och det för i sin tur med sig att vi använder utrustning och kläder ännu mer vilket känns bra.
 
Så, sammanfattningsvis kan vi konstatera att familjen aktie är ingen supersparare men vi är ekonomiskt medvetna och vi väljer att ”unna” oss bra saker emellanåt. Det går att leva supergott och ändå spara pengar. Vi vet för vi gör det!
 
Vart går er gräns för att vara sparsamma/snåla och samtidigt leva gott?
 
 
Läs mer om att leva ett rikt liv
TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.